szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
Skoro nie ma limitow to 4GB w dualu...

Patrząc na ceny Goodrama ze skąpca, to rzeczywiście może dam radę przepchnąć tyle pamięci.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Tok'Ra napisał/a:
Athlon X2 i Intel np. E4300 to oba procesory w technologii Core Duo
Dual core jak już, "Core" i pochodne to nazwa własna Intela. ;-)
Tomys napisał/a:
dla mnie bylo to mocnym zdziwieniem gdy na Intel Xeon wynik dostawalem po 6 iteracjach a na Opteronie po 313
To jest dopiero ciekawe. :shock: Nigdy w życiu nie słyszałem o czymś takim.

[ Dodano: 2007-06-21, 17:14 ]
milo napisał/a:
szpajchel napisał/a:
pamiec 3x PC6400 800MHz 1 GB

Skoro nie ma limitow to 4GB w dualu...
Zobacz że jednak są limity :-?

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Gwiazdor napisał/a:
Tomys napisał/a:
dla mnie bylo to mocnym zdziwieniem gdy na Intel Xeon wynik dostawalem po 6 iteracjach a na Opteronie po 313
To jest dopiero ciekawe. :shock: Nigdy w życiu nie słyszałem o czymś takim.

A ja mam wynik po każdej iteracji :mrgreen:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Fajny konfigurator kompatybilnych podzespołów ma komputronik - ale ze względu na ceny niekoniecznie trzeba tam kupować ;-)

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Komputronik nadaje się do sprawdzenia opinii użytkowników, bo komentarzy raczej nie wycinają.
A ceny detaliczne... przemilczę ;) Hurtowe też.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Choć trzeba przyznać, że niektóre komponenty tylko u nich można w Polsce kupić (nie włączam internetowych zakupów za granicą - bo to jednak nie to samo co kilkuletnia gwarancja w kraju ;-) ).

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tomecki, dla Ciebie wygrzebałem taką konfigurację:

Procesor Intel E4400/2 GHz, pójdzie na 3 GHz (jak się dalej okaże) - ok. 500 zł
Płyta gł. Asus P5N-E SLI - ok. 400 zł
DDR2 Corsair Value Select (PC5300, 667 MHz) 2 x 1 GB - ok. 300 zł

Do tego karta graficzna, dysk zasilacz itd.

A teraz, dlaczego akurat takie coś? Relatywnie tani procesor daję się kręcić na 3 GHz, bijąc osiągami C2D E6700 (za 1200 zł na dzień dzisiejszy).

Opis tej procedury znajduje się na stronie serwisu Legion Hardware, gdzie wszystko ze szczegółami jest opisane. Akurat ta płyta gł. została wybrana dlatego, bo pozwala na niezależną regulację taktowania FSB oraz pamięci. Efekty są doprawdy zdumiewające!

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
milo napisał/a:

Wez jakiegos wysokiego Plextora, a jak ma byc bez przesady to LG, sa lepsze od szajsungow.

Jak zwykle mam uczulenie na slowo szajsung :mrgreen: , wiec pozwole sobie zanegowac opinie Miłosza poparta faktem, czyli testem uzytkownikow:
Cytuje za forum cdrinfo - testy dotyczace nagrywarki DVDRW Samsung SH-S182M:
Cytat

btw. czyzby "WriteMaster" okazał się lepszy niż dotychczasowi liderzy??
Wypadałoby załorzyć nowy wątek:
*Pioneer zdetronizowany
*Plextor na kolanach.....

:mrgreen:

Z testow wynika, ze ta nagrywarka Toshiba Samsung SH-S182 jest calkiem miodna.
Nie wszystko zloto co sie swieci - bo za cene jednego Plextora mozna kupic 3 takie nagrywarki Samsunga - wiec ryzyko zakupowe zadne przy dlugiej w dodatku gwarancji.

Źródło: http://forum.cdrinfo.pl/s...?t=67802&page=5

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
zorzyk napisał/a:

A teraz, dlaczego akurat takie coś? Relatywnie tani procesor daję się kręcić na 3 GHz, bijąc osiągami C2D E6700 (za 1200 zł na dzień dzisiejszy).

Z tymi lepszymi osiągami to nie do końca tak... C2D generalnie mają przeogromny potenciał jeśli chodzi o overclocking. E6700 bez problemu wytrzymuje taktowanie 3,66GHz a przy odpowiednim schłodzeniu i porządnej płycie nawet więcej (osobiście widziałem setup, w którym E6700 był stabilny przy 3,9GHz). E6700 jest dużo wydajniejszy od E4400 co nie zmienia faktu, że ten pierwszy może być sporo szybszy niż zaprojektował to jego producent.

Viridian, masz całkowitą rację, tylko, że cała impreza z E4400 polega na tym, aby zamknąć się w niezwykle ( ;-) ) budżetowym zestawie bez dodatkowego/innego chłodzenia (za dodatkowe pieniądze) i na płycie głównej jednak niezbyr drogiej, wykorzystując tanie pamięci 667 MHz. Ta idea przyświecała testowi opsanemu powyżej.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
No chyba zdecydowałem już o CPU a mianowicie Athlon dwu rdzeniowy z 2Mb cache, ale teraz jaki chipset brać myślę o nvidi nForce 570 ultra i fajnej płytce asusa, co wy na to?

Generalnie nie przepadam za NF z serii 500. W porównaniu do NF4 grzeją się okrutnie. Jakiegoś drastycznego skoku wydajności też nie widziałem.

Jedynym problemem jest to, że ciężko będzie teraz znaleźć płytę np. z NF4 ultra ;)

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
zorzyk, a jak się częstotliwość taktowania pamięci i procesora do wydajności,
kiedyś były takie zalecenie by były identyczne - szczególnie w przypadku AMD, bo intela i tak nie szło dogonić, zawsze bardzo duże częstotliwości procesora były,
czy nie jest dalej tak że pamięć powinna być z taktowaniem tak samo lub możliwie blisko procesora, by nie było strat wydajności?

ja myślę nad czymś takim, (tylko czekam aż dokonają się pewne sprawy finansowe, możliwe że czekać będę dłuuugo :-( )
Płyta:.............. MSI-P35-NEO-F (nowy chipset P-35, mnij się grzeje)
procek:............Core 2 Duo E6420 2.13GHz
RAM:...............A-data 2X1Gb DDR2 PC800
Karta:...............PALiT -GEF 8800GTS 320MB
+ twardy dysk sata, DVD-RW, obudowa i zasilacz (500w)
na początek win XP (no i linuxów kilka), tyle ze nie wiem czy wersja Home wystarczy na Duo2core,
potem za rok, półtora, dołożę ram i Vistę (o ile będzie to potrzebne).

grać mi się chce! myślicie że da radę?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli chodzi o Atlona to kolega, prowadzący sklep komputerowy twierdzi, że pamięci (nawet markowe) trzeba testować w konkretnej konfiguracji i duży procent odpada bo nie chcą poprawnie pracować na nominalnych parametrach.

konopia napisał/a:
RAM:...............A-data 2X1Gb DDR2 PC800

A cóż to jest A-data? :P Moim zdaniem lepiej Goodramy zapodać.

konopia napisał/a:
na początek win XP (no i linuxów kilka), tyle ze nie wiem czy wersja Home wystarczy na Duo2core

Home różni się od Pro m.in. tym, że nie potrafi obsługiwać DWÓCH PROCESORÓW i ma biedniejsze zarządzanie siecią.
Jeśli chcesz jakiegoś XP, to postaraj się o wersję 64-bit. Home czy Pro to już mniejszy problem.

konopia napisał/a:
potem za rok, półtora, dołożę ram i Vistę (o ile będzie to potrzebne).

Nawet na Vistę 2GB wystarczy ;)

konopia napisał/a:
grać mi się chce! myślicie że da radę?

Bez problemu. We wszystko, co sobie tylko wymarzysz. Mocna grafika, dużo ramu - wystarczy. Procesory i tak nie dostają w grach aż tak mocno po tyłku.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja się właśnie dowiedziałem, że zmieniły się u nas przepisy i zgodnie z ust. dot. zamowien publicznych ma nie być znaków handlowych w zamówieniu. Opisowo ma być :-( Powód jest prosty wszyscy wpisywali I... a A... zgłaszało protesty. I przetarg od nowa. Zresztą to dotyczy też innych sprzętów, np. mikroskopów, tutaj Olek walczą z Nikosiem. Znam przypadek wielokrotnych sprzeciwów. I jazda w kółko przez kilkanaście miesięcy.

No to powpisywałem "umożliwiający", "min.", "obciążenie" i takie tam, gdzie się dało :mrgreen:

szpajchel napisał/a:
A ja się właśnie dowiedziałem, że zmieniły się u nas przepisy i zgodnie z ust. dot. zamowien publicznych ma nie być znaków handlowych w zamówieniu.

O ile dobrze pamiętam odpada nazwa firmy, znak handlowy i model danej części/urządzenia.
Za to parametry możesz wypisać od góry do dołu. Napięcie na rdzeniu, taktowanie czy FSB wystarczy, żeby odróżnić AMD od Intela.

Misztu napisał/a:
Home różni się od Pro m.in. tym, że nie potrafi obsługiwać DWÓCH PROCESORÓW
Precyzując tylko - ale XP Home obsługuje jeden procesor dwurdzeniowy.

zorzyk napisał/a:

Dlatego "wykrzyczałem" słowa dwa i procesor ;)

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
zorzyk napisał/a:

dzięki zorzyk, za sprecyzowanie, już myślałem ze będę musiał kupować "pro", i przepłacać.
zawsze myślałem ze duo2core to rozwinięcie idei ładowania dwóch procków na jedną płytę [kiedyś były takie wynalazki].

Skocz do: