Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Horhe - Olympus produkuje.

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Michu napisał/a:
Horhe - Olympus produkuje.

Znalazłem takie cudo:

TUTAJ

Może Pentaxowi uda się zrobić coś podobnego ale w mniejszych rozmiarach?

Tylko cena wtedy z 2x większa od np 31 ltd :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Michu, nie podejrzewałem Cię o taką wiedzę :roll:

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
me_how napisał/a:

Raczej niemożliwe ;-) Zwłaszcza rozmiary. Powstałby pewnie kloc, jakiego świat nie widział :mrgreen:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
me_how napisał/a:

Ta i w dodatku na większą matryce :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
jorge.martinez napisał/a:
Stawiałbym raczej na 4-5,6
Tego się obawiam. :-/
edghaar napisał/a:
światło 2.8 i kieszonkowe wymiary
Byłoby idealnie. Bo ja cały czas czekam na 28/2, czyli odpowiednik 40/2,8 na pełną klatę. :roll:

michal5150 napisał/a:
Coś mi się wydaje że po delikatnej przeróbce może pojawić się jako limited zoom

Przy gabarytach 20-35/4 obróbka musiała by być siekierą,a by przypominał wymiarowo DA Limitedy :-(

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
jorge.martinez napisał/a:
Nikt nie produkuje zoomów jaśniejszych niż 2,8. Jeśli naleśnikowe stałki w tym zakresie mają światło 3,2 i 2,8, a nienaleśnkikowe DA35 niewiele jaśniej, to nie spodziewałbym się zbyt jasnego limitowanego zooma o małych rozmiarach. Fizyki nie przeskoczysz.
Nie musi być aż tak mały. Poza tym, ma mieć niewielką rozpiętość ogniskowych, więc czemu nie f/2? Na pewno da się to zrealizować, zwłaszcza dla APS-C, tylko trzeba chcieć...

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
jaad75 napisał/a:
Na pewno da się to zrealizować, zwłaszcza dla APS-C, tylko trzeba chcieć...

Czytam, czytam i nie mogę wyść z podziwu :shock:

massacre
[Usunięty]
fajnie, że będą nowe obiektywy, martwię się tylko o ich jakość optyczną. mnie najbardziej interesuje 15-85 i 120-380. na spacerki i wypady w plener jak znalazł, oby tylko optycznie było lepiej niż w przypadku 18-135, i mógłby być deczko dłuższy tak do 105 wtedy ładnie by się uzupełniał z wyżej wymienionym telezoomem. 120-380 mam nadzieję, że będzie dużo lepszy optycznie od 55-300. niech nawet będzie drogi ale żeby optycznie był 1st class. dobrze że coś się ruszyło w tej materii.

massacre napisał/a:
120-380 mam nadzieję, że będzie dużo lepszy optycznie od 55-300

Mnie również ciekawi czy będzie tylko pod APS-C i czy pozwoliło by to na jakaś redukcje wymiarów/masy np w porónaniu do Sigmy 120-400. Kiedyś na jednym z airshow w radomiu widziałęm takiego zgrabnego olka :-)

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
massacre napisał/a:
120-380 mam nadzieję, że będzie dużo lepszy optycznie od 55-300. niech nawet będzie drogi ale żeby optycznie był 1st class.

A czegoś brakuje Pentax DA* 60-250 mm f/4.0 ED [IF] SDM? Nie dość długi? To jeszcze mógłbym zrozumieć. Jakości optycznej nie można nic zarzucić. Zgodnie z tym co napisałeś - jego znaczna cena nie stanowi dla Ciebie w tym wypadku problemu.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
WuWu84 napisał/a:
michal5150 napisał/a:
Coś mi się wydaje że po delikatnej przeróbce może pojawić się jako limited zoom

Przy gabarytach 20-35/4 obróbka musiała by być siekierą,a by przypominał wymiarowo DA Limitedy :-(

Bez przesady, wystarczy scyzoryk :mrgreen:
Ten obiektyw wymiarowo jest wielkości kita. Wystarczy zmniejszyć soczewki żeby dostosować do mniejszej matrycy, wyrzucić pierścień przysłon a na pewno będzie mniejszy niż pierwowzór. A czy udałoby się zrobić średnicę filtrów 49mm jak pozostałe limitedy ... :-?

massacre
[Usunięty]
ebelbeb

60-250 dla mnie za krótkie. optyka na duży + więc i cena wysoka, ale adekwatna do możliwości szkła. 120-380 jeśli będzie optycznie znacznie lepsze od 55-300 i słabsze od 60-250 w granicach 3000zł (myślę że to dobra cena, ale wszytko zależy od samej jakości szkła) to znajdzie miejsce w mojej torbie. obawiam się tylko, że 120-380 będzie nie znacznie lepsze bądź tak samo dobre jak 55-300 i wtedy to już tylko cena zaważy o zakupie tego szkła. a czy będzie "znaczna" to się dopiero okaże.

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Trochę z innej beczki pytanie, ale też o tele zoomach: jak optycznie wypada FA 80-320 w porównaniu z DA 55-300?

Adam  Dołączył: 12 Sty 2010
pawel_fan, troszkę nie ten dział.

Co do tych zapowiedzi na 2013 rok, to byłbym ostrożny, bo z tego co pamiętam na tej road mapie było napisane "2013 or later". Takie "później" może się przeciągnąć na parę lat. Także zanim te obiektywy powstaną (jeśli w ogóle), możemy o nich w międzyczasie zapomnieć :-?

Na razie bardziej trzymam kciuki za te z 2012 roku. Fajnie jakby się coś nowego ze szkiełek pojawiło.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A ja stawiam na 20-35 f2.8 pełnoklatkowe.. Tokinie udało się zrobić 16-28 f2.8. To może być podobne tylko trochę mniejsze.. ;)

Tak w ogóle to coś te szkła najnowsze jakoś mi FF zajeżdżają 8-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
mcgyver napisał/a:
te szkła najnowsze jakoś mi FF zajeżdżają

a nie trzeba było kupować nowych - tylko na starych FA i F pracować... a jak zajadą Tobie na amen MZ-ke, SF7 i ME :?: będziesz musiał nowe FF kupować :evilsmile:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
mcgyver napisał/a:
Tak w ogóle to coś te szkła najnowsze jakoś mi FF zajeżdżają

To taki chwyt marketingowy (widocznie Ricoch ma speców od takich posunięć)- Pentax ma dziwne ogniskowe, ze szczególnym uwzględnieniem okolic 30-40 mm, a dołożenie kolejnego szkła w ten zakres może wywołać plotki o małym obrazku- w związku z tym pewien odsetek użytkowników jeszcze chwilę z systemem pozostanie. Przynajmniej do momentu kolejnej premiery równie urodziwej puszki jak K-01. ;-)

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
Najbardziej FF wydaje się standard 50 mm, chyba że Pentax krótkie tele tak jak ja traktuje jako standard ;)
Ciekawe, czy pokażą już jakieś nowości na CP+.

Skocz do: