andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
tref napisał/a:
Ludzie, ktorzy licza i pojektuja wiedza co im sie sprzeda

tref, no właśnie po przeczytaniu wielu postów w tym wątku,do końca nie wiedzą ;-)
Skoro takie cięgi zbiera puszka której nikt nawet nie macał ,no może poza mną,który chociaż wykonał sobie atrapę :mrgreen:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
andybond napisał/a:
Wy wieszczycie koniec i porażkę Pentaxa,ja widzę w K-01 cegłę która wypełni lukę w murze bezlusterkowców.
Bzdura, kompletnie nie zrozumiałeś. Ja mówię o niewykorzystanej szansie na rozwój i uszczkniecie czegoś dla siebie z boomu na bezlusterkowce. Tu jeszcze nie jest za późno w przeciwieństwie do rynku FF. Z produktem takim jak wypuścili, Pentax zachowa to, co ma. Tyle, że mógłby to zachować również np. zostawiając w produkcji K-ra przez najbliższe pół roku, ewentualnie wypuścić nieco zmodyfikowanego następcę z IMX071. To nie jest atak na rynek mirrorless, to jest produkt niszowy. Zupełnie niepotrzebnie.
tref napisał/a:
Ludzie, ktorzy licza i pojektuja wiedza co im sie sprzeda na rynku, na ktorym im zalezy.
Tyle, że ponoć to nie jest nawet produkt na rynek japoński, co jest tym bardziej niezrozumiałe. To, że ktoś coś liczy i projektuje, to nie znaczy, że musi mieć rację. Zwłaszcza, że z obserwacji rynku to wcale nie wynika. Jest jeszcze jedno wyjście - oni wcale nie chcą sprzedawać więcej. Po prostu to, co jest im pasuje - w sumie akurat to mogę zrozumieć... :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Japonia to zupelnie inny rynek, inne potrzeby i inne oczekiwania. Inne spojrzenie na swiat gadzetow. Popatrz na kulture jaka tworzy mlodziez w Jp - dla nas smieszna, zwariowana, kolorowa. Dla nich to wlasnie zachlysniecie sie swoboda (zerwanie ze stara kultura) i powiew nowosci z zachodu. Karykaturalny w naszych oczach obraz i sposob bycia, dziwne zachcianki. Ale tam to sie sprzedaje. Takze powtorze-projektancia i liczacy kase wiedza co i w jakiej ilosci im sie sprzeda. Na tamtym rynku.

tref, a ja jeszcze raz powtórzę - jeśli wierzyć plotkom, K-01 nie bedzie sprzedawany w Japonii.

jaad75 napisał/a:
Zwłaszcza, że z obserwacji rynku to wcale nie wynika.
optio i-10 u nas drogi i niesprzedawalny tam mial byc i byl gadzetem. Cala kampania oparta o slynne panienki celebrytki, galerie, net -zrobili to, co zalozyli, ze chca zrobic. Oplacilo sie produkowac, bo sie sprzedal. Nie tu, nie w stanavh, lecz tam.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
jaad75 napisał/a:
K-01 nie bedzie sprzedawany w Japonii

Wogóle, czy tylko na początku ?

jaad75 napisał/a:
tref, a ja jeszcze raz powtórzę - jeśli wierzyć plotkom, K-01 nie bedzie sprzedawany w Japonii.

A język japoński w menu jet pewnie na potrzeby emigrantów w USA i Europie ;-)

wuzet napisał/a:
Wogóle, czy tylko na początku ?
Nie wiem, być może tylko na początku. To dowodziłoby jednak, że nie w tamten rynek głównie celują.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
A może to taki "chłyt maketingowy" ... ogłosić ze dla odmiany, aparat nie bedzie na początku dostepny tylko na rynku japonskim, a wrecz odwrotni, pierwsze europa i stany a potem japonia.

andybond napisał/a:
A język japoński w menu jet pewnie na potrzeby emigrantów w USA i Europie ;-)
Może po to, żeby sami twórcy mogli go obsłużyć... :-P

[ Dodano: 2012-02-05, 14:49 ]
wuzet, może...

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Optio i-10 był przynajmniej ładny. Też nie miał wizjera ale był ładny.

Już wiem :idea: tym, którym K-01 nie pasuje powinni sobie kupić Skodę Yeti.
Ta z linku idealna do streeta ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=-isN0B42g1I

gebi napisał/a:
Optio i-10 był przynajmniej ładny. Też nie miał wizjera ale był ładny.
Ale miał absurdalną cenę. Podobnie jak Q - ładny, fajny, ale drogi gadzet.

Skoro "dziwny" K01 został stworzony takim, jakim jest i przez "gwiazdę", to może ma być produktem dla bogatych gadzeciarzy z zylka kolekcjonerow sztuki. Tak jak leice wielu kupuje, zeby sie pokazac, zainwestowac lub po prostu miec, bo wypada w pewnych kregach sie tym pochwalic. Nie nam oceniac. Naprawde, decydenci nie strzelaja na oslep, bo inaczej firmy juz dawno by nie bylo z powodu braku wplywow do kasy.

tref napisał/a:
Naprawde, decydenci nie strzelaja na oslep,

Fakt :-B ci od Pentaxa zawsze celują w kolano :mrgreen:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
jaad75 napisał/a:
Przejściówka mogłaby być dodawana w zestawie (zapięta na korpusie, jeśli wolisz) z obsługą wszystkich funkcji obiektywów.

też po przemyśleniu bym tak wolał a tu odległość rejestrowa wyklucza wszystko poza systemowymi i m42 a szkoda biorąc pod uwagę że Pentax mierzy światło ze wszystkim plus stabilizacja...
RiddlerPL napisał/a:
Do tego byłyby to szkła tylko dla tego (hipotetycznego) systemu (nie pasowałyby do starszych aparatów).

tak ale ja bym to przebolał mając możliwość podpięcia przez przejściówki dowolnego szkła do tego body.
jaad75 napisał/a:
krótkie synchro dzięki elektronicznej migawce,

może też w samych lampach jest ograniczenie a Pentax być może nie chciał konstruować nowych(czy też nowego systemu błysku), bo co jak co ale lampy to nie bardzo im wychodzą.....też szkoda bo te obecne na rynku to już leciwe konstrukcje

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
andybond napisał/a:
Fakt :-B ci od Pentaxa zawsze celują w kolano :mrgreen:

no tak - celują w kolano, ale trafiają w stopę - ponoć sporo metalu w nowym produkcie :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jaad75 napisał/a:
Ależ właśnie piszę o tym, że niczego by to nie oznaczało - otwierałoby tylko szersze rynki zbytu dla tego body. Wystarczyłoby, żeby Pentax wykorzystał jako główny mount któreś z otwartych mocowań (np. E), ewentualnie takie mocowanie stworzył,
Marketingowy absurd. Równie dobrze Sony mogło zastosować bagnet K, lub m4/3 w Nexach. Także jest otwarta specyfikacja i nie jest chroniony patentem. Nie po to ma się swój bagnet, żeby stosować ten konkurencji. Nawet Samsung do tego doszedł.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
jaad75, jak Ciebie lubię, tak wcale w tym wątku nie rozumiem. K-01 wg mnie nie jest przecież kierowany do właścicieli K-5. Znam kilku właścicieli K-r, którym tak naprawdę potrzebna nie była lustrzanka - może poza możliwością zmiany obiektywów. Pewnie dla nich to będzie fajny gadżet, ciekawy aparat. Mojej żonie wygląd K-01 bardzo się podoba. Cytując "prosty ale nie prostacki". Drugie pytanie jakie mi zadała - nagrywa video ? No właśnie.
Ja tez oczekiwałem pentaksowej wersji X100. Gdyby tak wziąć obudowę K1000 i tam na górze dać EVF... eh marzenie. Czy bym zamienił na to K-5 ? Pewnie tak. Zmieniłbym jednak dla samego wyglądu. Myślę jednak, że czegoś ciekawego się doczekamy i nie będzie to kolejny plasticzak.
Co do K-01 - wolę by miał pełnoprawny bagnet K a nie przejsciówkę kastrującą choćby AF. Tak wiem - jest przez to spasiony jak gruba berta. Tylko, czy my mając w sumie najmniejsze lustrzanki nie przesadzamy trochę z narzekaniem na wielkość ? Wg mnie cokolwiek mniejszego staje się nieergonomiczne (miałem w rękach NEKSA i wcale mi nie przypadł do gustu).
Napisałeś, że bagnet K (z racji konstrukcji) powoduje, że stosowanie innych mocowań jest praktycznie niemożliwe. Zgadza się. Pytanie tylko, ile osób ganiałoby za innymi mocowaniami mając do dyspozycji niezłe jakościowo limitedy. Tak naprawdę, to problem jest w innych systemach - mały aparat, przejsciówka + duże szkła. Może wyjątkiem jest Olek, ale i tak chyba jesteśmy w lepszej sytuacji. Nowy bagnet? Już jest K, do tego ten od Q i teraz jeszcze jakiś nowy... Nie, dziękuję. Jestem w Pentaksie bo jest K i Limitedy. Gdyby nie to, dawno by mnie nie było.
Nie wyobrażam sobie Neksa + Zeissy (wygląda to jakby do Q podpiąć FA*85/1.4) Można ? No pewnie można, ale w tym momencie nie ma mowy o ergonomii wg mnie. Limitedy nadają się lepiej.
Dla mnie K-01 to tylko news, bo na pewno nie aparat który nabędę. Po odłączeniu gripa i podpięciu np. DA40 czy mój zestaw tak bardzo odbiega od Samsungowego NX11 ? Nie dajmy się zwariować... ;-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
MacRayers napisał/a:
jaad75, jak
...
Nie dajmy się zwariować... ;-)

:-B

Wreszcie jakiś głos rozsądku w tej całej ogólnej lawinie narzekań.
Mam kumpla co bawi się w "DSLR-filmowanie" (używa "stałolstrzanek" Sony) i jego parametry K-01 na poważnie zainteresowały. Szczególnie patrząc na dostepną bazę szkieł i bezproblemowość użytkowania (w przeciwieństwie do Sony które ma tendencje do różnych cudacznych wybryków/duszków itp itd.). Napisał wprost, że jeżeli Sony nie "poprawi się" w tym co robi to on zmieni system i zapewne zmieni właśnie na K-01...

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Dada napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Ależ właśnie piszę o tym, że niczego by to nie oznaczało - otwierałoby tylko szersze rynki zbytu dla tego body. Wystarczyłoby, żeby Pentax wykorzystał jako główny mount któreś z otwartych mocowań (np. E), ewentualnie takie mocowanie stworzył,
Marketingowy absurd. Równie dobrze Sony mogło zastosować bagnet K, lub m4/3 w Nexach. Także jest otwarta specyfikacja i nie jest chroniony patentem. Nie po to ma się swój bagnet, żeby stosować ten konkurencji. Nawet Samsung do tego doszedł.

Tak dla porządku: 4/3 był otwarty, m4/3 nie jest. Wiem to od ludzi z forum olka.
Marketingowy absurd - tak w pierwszej chwili można określić niejedno posunięcie w dziejach Pentaxa. :-)

[ Dodano: 2012-02-05, 21:02 ]
MacRayers napisał/a:
(miałem w rękach NEKSA i wcale mi nie przypadł do gustu).

Każdego? Równie dobrze można powiedzieć "miałem w rękach canona". NEX-C3 trzyma się zupełnie inaczej (dla mnie niezbyt wygodnie) od siódemki, która jest bardzo wygodna.

Skocz do: