ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
alkos napisał/a:
A co ja wlasciwie robie? (...) Wysylam szympansa na ksiezyc?

A żebyś wiedział. Ja czasami jak patrze się na te Twoje zdjęcia na ścianie to się właśnie tak czuje, jak ten szympans wysłany na księżyc - za diabła nie wiem o co chodzi i nawet nie do końca wiem na co patrzę, ale i tak jest superancko. :evilsmile:

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
jorge.martinez napisał/a:
a placu boju zostały dwa terminy: fotograf i fotografujący. Z uporem maniaka wracam do słów Brooksa Jensena, który nawołuje w swej książce do traktowania słowa "fotograf" czasownikowo

I tak właśnie powinno być. Nie znajdziesz jednego określenia na to czym się zajmujesz, nie określisz się w ten sposób w żadnej dziedzinie. Tak jestem fotografem, mój wujek z aparatem wyciąganym z szafy tylko na urodziny też jest fotografem. Jestem też bez wątpienia kierowcą a bynajmniej nie jest to mój zawód. Zresztą moja koleżanka z pracy która nie potrafi zaparkować na miejscu szerokości 5m też jest kierowcą.
Jakbym miał wszystkim tłumaczyć, dlaczego nie jem mięsa to bym osiwiał już kilkanaście lat temu. Mówię, że jestem wegetarianinem i to wystarczy w tej sytuacji, choć zagadnienie jest dla mnie dużo bardziej skomplikowane.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Być może dla niektórych zabawa z aparatem i zdjęciami sprowadza się do zaspokojenia potrzeby posiadania (licznych plików, słoików, słoników itp.). W takim przypadku właściwym hobby jest zbieractwo a nie fotografia. ;-)

Lubię pobawić się aparatem, pomajsterkować przy zdjęciach a przy okazji czegoś się dowiem lub nauczę.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
jorge.martinez napisał/a:
Hobbysta to niewłaściwe, nietrafne określenie. Bo fotografia to nie hobby, jak inne.

Ależ jak najbardziej jest to hobby. Zresztą synonim to pasja.Kto jak nie hobbysta wydaje masę pieniędzy na sprzęt,który nie zarabia na siebie.
W Wiki pod hasłem hobby jet nawet odnośnik do fotografii ;-)

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
fotografia to zbieractwo najczystszej wody, zbieractwo 1/250 sekundowych chwil

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
to może fotohobbit?

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
mysle, ze wazniejsza, od tego kim jestem, jest odpowiedz na pytanie "po co robie zdjecia" (szczegolnie w danym momencie)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
andybond napisał/a:
Zresztą synonim to pasja

Pasja pasuje lepiej. Bo ma swoje przyjemne i bolesne znaczenie.

Czy chcemy tego czy nie, fotografia wykracza poza zbieractwo czy tkanie gobelinów.

alekw napisał/a:
"po co robie zdjecia"
Dobry kierunek. Po co i co z tego zostanie? Co o nas i o świecie nas otaczającym powiedzą klasery ze znaczkami, jakie po nas pozostaną?

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
MZ fotografem jest każdy kto jako tako zna rzemiosło i świadomie fotografuje. Reszta to juz kwestia dookreśleń: dobry/zły fotograf, zawodowy fotograf, fotograf-artysta itd.

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
sylwesto napisał/a:
MZ fotografem jest każdy kto jako tako zna rzemiosło i świadomie fotografuje. Reszta to juz kwestia dookreśleń: dobry/zły fotograf, zawodowy fotograf, fotograf-artysta itd.

Celne. Dlatego jestem jedynie kolekcjonerem, który raz na jakiś czas wykona rundkę dookoła stodoły na swojej odkurzonej MZ-ce, wprawiając tym w zachwyt co najwyżej najbliższą rodzinę. Jednak nie odważyłbym się z tego powodu nazwać motocyklistą.
Dopisek pod nikiem najtrafniej mnie określa. :-)

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Ten temat i dyskusja skłoniły mnie do spojrzenia na własne www na to jak sam o sobie napisałem, jak się określiłem przedstawiając się szerzej. A nie pamiętam żebym pisał "content" na strony zastanawiał się nad tym za bardzo, pisałem od siebie po prostu.

Ciekawe, że i na blogu i na stronie robionej pod ślubniaki nigdzie nie określiłem siebie jako "fotograf". Na głównej mam "fotografia ślubna", dalej w zakładce "o mnie" napisałem, że fotografia to moja jedyna pasja. Tyle. Chyba trafnie, choć zupełnie bez intencji...

Skocz do: