Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
zależy do czego... w niektórych aspektach będzie szybszy, w innych porównywalny (to moja ocena). Tak więc zależy do czego potrzebujesz. E-350 to APU, czyli układ zawierający w sobie CPU i GPU. Podstawową cechą tego sprzętu jest wydajność na poziomie wczesnych procesorów Intel Dual Core (albo może celeron) przy zachowaniu bardzo niskiej emisji cieplnej i zapotrzebowania na prąd. Teoretycznie sprzęt powinien sobie radzić nawet z pasywnym chłodzeniem. Z grą na wysokiej a nawet średniej rozdzielczości, czy komfortowej obróbce zdjęć czy filmów - zapomnij. To jest raczej konfiguracja do przeglądania internetu, oglądania blurajów, odpalenia Office, sprawdzenia poczty, zagrania w niewymagające, starsze gry i tyle - komputer typowo multimedialny. Mocniejsze są układy APU z oznaczeniem literowym zaczynającym się od A. Ze swojej strony zamiast składaka z Allegro zaproponował bym w tym typie coś uznanej firmy, np. Zotac Zbox, przy czym wersja z AMD może być trudna do znalezienia w Polsce, a i na pewno będzie droższa od wskazanej przez Ciebie.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Soosa napisał/a:
To jest raczej konfiguracja do przeglądania internetu, oglądania blurajów, odpalenia Office, sprawdzenia poczty, zagrania w niewymagające, starsze gry i tyle

Oj nie przesadzaj. A moja obecna konfiguracja, to niby co?
Będę robił to, co do tej pory. Obróbkę filmów zlecam googlowi (wrzucam na youtube i tam robię obróbkę - nie potrzebuję ani mocy obliczeniowej, ani programów do edycji, czy ujednolicania formatów)
Chciałbym tylko kupić sprzęt, który przy okazji byłby wyraźnie lepszy od mojego obecnego. Sprawdzałem ceny PCtów. Jak mi sprzedawca zestawił cenę, to się przeląkłem - 3500zł z OSem. Trochę drogo, biorąc pod uwagę, że za tę cenę można mieć niezłego laptopa. A to konfiguracja bez karty graficznej i tylko z jednym dyskiem(SSD). No i z Core i5.

Cytat
Chciałbym tylko kupić sprzęt, który przy okazji byłby wyraźnie lepszy od mojego obecnego
tak więc nie przesadzam - chciałeś coś istotnie lepszego, a APU E-350 zapewni Tobie wyłącznie mniejsze rozmiary komputera, mniejsze zużycie energii, mniejszą emisję ciepła i prawie bezgłośną pracę przy parametrach niezbyt obiegających od Twojego bieżącego komputera.

W taniej i względnie szybkiej konfiguracji widziałbym:
- płyta główna z AM3+, chipset z serii 8XX lub 9XX, np Gigabyte to wydatek jakichś 300 zł (można taniej, ale wtedy na pewno bez np. USB 3.0)
- procesor widziałbym AMD FX 4100 lub lepszy (4 rdzenie, porównywalne do Phenoma X4 955) - około 400-450 zł (box z wentylatorem)
- pamięć 4 GB - w 80 złotych bez problemu się wyrobisz
- karta graficzna, w zależności od potrzeb, z rodziny Radeonów w cenie 150 zł te mniej wydajne, lub 350 zł już całkiem wydajne (np. HD6770)
- dysk twardy 300 zł za 500 GB od WD
- zasilacz - w zależności od manii mocy i zabezpieczeń 150-250 zł (droższe na pewno mają wyższą efektywność prądową),
- przewiewna obudowa 130-160 zł i dodatkowe dwa ciche wiatraczki to 50 zł.
Chyba wszystko... AM3+ za szybko nie przeminie (w przeciwieństwie do polityki Intela względem podstawek), można spodziewać się nowych procesorów na tą podstawkę, więc za dwa lata możesz szybko i sprawnie rozbudować komputer o wydajniejszy procesor i jeśli płyta pozwoli, dołożyć drugą kartę do crossfire. Porównując APU E-350 do powyższej konfiguracji, wydajność kształtuje się
mniej więcej tak - oczywiście przy założeniu iż FX 4100 odpowiada mniej więcej Phenomowi X4 955 - różnica jest tak duża, że nawet jeśli FX4100 wypadałby nieznacznie słabiej, to i tak jest to istotna poprawa. Jeśli chcesz koniecznie APU to tak jak już pisałem - najlepiej procesory oznaczone Ax, ale one już potrzebują wentylatora, więc o pasywnym chłodzeniu zapewniającym ciszę, zapomnij.

Soosa - dzięki za tak szczegółową odpowiedź. Sprzętem komputerowym przestałem się interesować dobre 10 lat temu. O rozbudowie w przyszłości też przestałem już myśleć. Nie widzę sensu. Obecny komputer do codziennej pracy praktycznie mi wystarczał, tylko już od jakiegoś czasu coraz częściej się zacina/przycina, chłodzenie od Durona 1800+ nie wyrabia z Sempronem 3300+ i w ogóle nie widzę sensu za bardzo w niego ingerować.
Chcę coś mocniejszego, aby wygodnie mi się pracowało przy obróbce wideo(korzystanie z youtube jest jednak uciążliwe) i zdjęciach(głównie brakuje mi mocy przy tworzeniu panoram).
Bezgłośnego też nie potrzebuję. Oby był cichy i mógł stać w salonie(estetyczna obudowa, najchętniej na microATX, ale nie wiem, czy takie są pod AM3+).
Kartę graficzną mam starutką (Radeon 9000) i mi w zupełności wystarcza. Chciałbym tylko mieć w niej wyjście HDMI. Prawdopodobnie starczy mi zintegrowany układ, o ile będzie miał to wyjście.
Rozejrzę się i zastanowię.
Jeszcze raz dzięki za info.
:-B

[ Dodano: 2012-02-22, 09:12 ]
Znalazłem sobie 2 takie obudowy:
http://allegro.pl/obudowa...2109016268.html
http://allegro.pl/nox-med...2123775729.html

I 2 takie płyty główne:
http://allegro.pl/msi-880...2114423090.html
http://allegro.pl/asus-m5...2109935785.html

Potrzebny byłby mi jeszcze tylko procesor do tego, bo dysk SSD i napędy optyczne mam. Zastanawiam się tylko, czy do AMD FX 4100 znajdę jakieś ciche chłodzenie do tej obudowy.

[ Dodano: 2012-02-22, 09:21 ]
I ewentualnie taka płyta:
http://allegro.pl/asus-m5...2148441187.html

???

[ Dodano: 2012-02-22, 09:24 ]
A co z wydajnością Semprona AM3 lub Athlona II X2 na AM3?
Czy nie byłby dużo wydajniejszy do mojego obecnego Semprona 3300+ ???
Mógłbym na razie zaoszczędzić sporo na procesorze, bo dużej mocy tak rzadko potrzebuję, że mogę poświęcić trochę więcej czasu. Sądzę, że najbardziej pracę przyspieszy mi dużo RAM i dysk SSD, ale może się mylę.

Jak obliczyć potrzebną moc zasilacza? 500W wystarczy? Jakiej marki zasilacz?

[ Dodano: 2012-02-22, 09:40 ]
Wstępnie zestawiłem sobie taki zestaw:
obudowa NOX MEDIA II BLACK ATX MICRO-ATX 289,99zł +20 dostawa
Płyta MSI 880GMA-E45 A880G AM3 mATX HD 4250 USB 3.0 HDMI 349,99zł+22zł
Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W 80PLUS SLI P 209,99zł + 20zł
Chłodzenie SilentiumPC Fortis HE1225 775/1155/1366/AM2/AM3 OC 137,99zł +17zł
AMD ATHLON II X2 250 45nm 2x3.0GHz 259zł +15zł
PAMIĘĆ KINGSTON DDR3 8GB 2x4 1333MHz 169,99zł + 25zł

Jak widać koszty transportu to 119zł. :-/
Cena zestawu - 1417zł (i już jest lepiej niż z tym zestawem z i5, ale nie wiem, czy dużo słabiej od Core 2 Duo i5.

A czemu nie zamówisz większości w jednym sklepie? Faktycznie oszczędzasz na takim skakaniu? Zaufanych sklepów jest kilka: Agito, Arest, Comp4you, a jeśli cenisz kontakt bezpośredni ze sprzedawcą to nawet Komputronik.

płyta 305 zł
Jeśli chcesz bawić się w edycje foto i video, to lepiej sprawią się procesory czterordzeniowe aniżeli dwurdzeniowe, nawet jeśli dwa rdzenie mają wyższe taktowanie.porównanie i5 2500 K i Athlona II X2 255 - Athlon ponad połowę słabszy
w przypadku Phenoma II X4 955 różnica względem i5 jest już mniejsza, choć nadal występuje. Tyle że porównywany przeze mnie i5 2500K to cenowo zaczyna się od ponad 800 zł, podczas gdy Athlon FX to np. 440 zł.
Procesor AMF FX4100 około 440 zł.
nie wiem jakie pamięci kryją sie pod ceną 170 zł, ale te Patriot'y to niecałe 150 zł.

Wentylator na procesor - myślę że możesz wybrać tańszy, ale na pewno musisz zwrócić uwagę na jego wysokość. Z racji tego, że po bokach obudowy masz gniazda na wentylatory, to z pewnością na procesorze postawiony powinien być wentylator typu tower, a wentylatory w obudowie powinny być sparowane z kierunkiem pracy wentylatora procesorowego.

Praca z zintegrowaną kartą nie wymaga mocnego zasilacza i taki w okolicach 400W powinien bez problemu wystarczyć (pewnie nawet 350W by uciągnęło wyłącznie multimedialny komputer). Zasilacz jest raczej tą częścią komputera, która nie zużywa się za szybko, więc jeśli zainwestujesz w mocniejszy zasilacz to zmiana karty na wydajniejszą a niekiedy wymiana całego kompa, nie pociąga za sobą potrzeby wymiany zasilacza. Taki jak wymieniłeś w tym sklepie jest za niecałe 215 zł. Możesz też poszukać innych producentów, np. Tacens, Antec, BeQuiet czy Tagan.

Ciężko jest mi to porównać z i5, nie znając tamtej konfiguracji. Na pewno powyższy konfig (płyta + CPU) jest jakieś 30% słabszy przy ponad 40% niższej cenie i potencjalnych możliwosciach rozbudowy o przyszłe procesory dla tej podstawki (Intel zmienia podstawki jak rękawiczki...). Jeśli chcesz oszczędzić środki - wchodź w AMD, jeśli płynność finansowa jest Twoją mocną stroną, złóż komputer na Intelu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zazwyczaj sprzedawcy składający samodzielnie komputery dla klientów mają orientację co z czym poprawnie współpracuje a czego w danej konfiguracji nie wkładać bo może być przyczyną problemów. Oprócz tego testują sprzęt po montażu i w fazie wstępnej mogą pewne elementy zamienić, gdy okaże się, że z jakichś powodów całość nie działa jak powinna.

Zazwyczaj to sprzedawca ma przede wszystkim sprzedać, a z tego wynikają już różne rzeczy. Za 3,5 tys. PLN nawet w konfigu z i5 może znaleźć się zarówno wiele drogich i niekoniecznie potrzebnych części, jak również istotna marża handlowa sprzedawcy.
Wiele sklepów internetowych (na pewno Komputronik) oferują złożenie i przetestowanie konfiguracji w przypadku zamówienia kompletu części u nich.
Ale faktycznie masz rację w tym co mówisz, dla tego powinienem wspomnieć, że procesor AMD FX 4100 wymaga aktualnego BIOSu płyty. Płyta w sprzedaży powinna mieć aktualny BIOS, nie mniej jednak przed zakupem warto byłoby zadzwonić do sklepu i to ostatecznie potwierdzić.

To może na Intelu, ale na i3? Wiem, że blokuję sobie tak możliwość przyszłej rozbudowy, bo płyta ma inną podstawkę, ale z założenia nie zamierzam rozbudowywać, tylko najwyżej od razu wywalić płytę i procesor, jeśli już będzie taka potrzeba, a pewnie wtedy i interfejsy się zmienią i nie będzie już SATA ani PCI-E, a kości pamięci będą DIMM4, albo DIMM5. :mrgreen:
Sprawdziłem wydajność i3 vs. i5 i nie wypada tak źle, a względem Phenoma nawet lepiej, a cena podobna.

To zależy, czy chcesz sprawnie korzystać z zintegrowanego układu graficznego czy nie. W przypadku Intela będziesz musiał dołożyć kasę do osobnej karty graficznej, szukać płyty głównej z osobnym układem graficznym (innym niż GMA albo jak kto woli Intel HD Graphic), albo męczyć z wiecznie niedopracowanymi sterownikami Intela (i wtedy faktycznie komputer będzie wyłącznie multimedialny, choć i tego nie jestem do końca pewny - znajomy coś wspominał o dziwnej praktyce dekodowania materiału HD przez układ graficzny.
Intel to trochę inna półka, szczególnie cenowa, więc jeśli ktoś w to wchodzi, to nie dla zintegrowanego układu graficznego, który jest traktowany jako "awaryjny". Na intelu nie złożysz sensownego "budżetowego" komputera, chyba że to ma być komputer biurowy.

Niestety bardziej nie pomogę gdyż dla mnie osobiście Intel nie ma ciekawych rozwiązań do zastosowania.

Soosa, czyli jeśli Intel, to muszę od razu dołożyć kartę graficzną...
Kiedyś, kiedy sam sobie składałem komputer, to raczej AMD miał problemy z niedopracowanymi sterownikami i z obsługą procesora przez płytę główną (jeszcze przed erą nVidida) :mrgreen:

Ok.
Złożę sobie na AMD. Nie widzę problemu. Mam nadzieję, że ten układ graficzny i ta płyta są przyzwoitej jakości:
http://allegro.pl/asus-m5...2148441187.html

Ma nawet 2 porty USB 3.0 (to tak na przyszłość).

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
pawelek-79, Z całym dla Ciebie szacunkiem ale skoro za trudnym dla Ciebie zadaniem jest odczytać klucz Windows XP to moim zdaniem nie bierz się za składanie komputera na podstawie rad udzielonych przez jakiegoś geeka-pasjonata na forum fotograficznym... :)

Jeśli to ma być tylko dodatek do 50" calowej plazmy to musi być mały, ładny i pasywny a tu Ci proponują kilkuwentylatorowego potwora z zasilaniem 400W opartego o płytę główną, której możliwości konfiguracji samego biosa są takie, że można spokojnie z tego teleturniej zorganizować ;P

Kup sobie jakąś platformę* np Asus AT5IONT-I (660 zł), 4GB RAM (120 zł), 60GB SSD (400 zł) i obudowę ITX, np Antec ISK100 z zasilaczem 90W (400 zł). Do tego jakąś klawiaturę bezprzewodową z wbudowanym touchpadem (170 zł) i za ok 1800 zł masz całkiem fajne salon-PC ;P

* - jeśli konieczna jest duża moc cpu to kup płytę intela mini-itx np BOXDH61DLB3 i Intel Core i3-2120T (któremu też wystarczy zasilacz 90W) :P

jestem uprzedzony do układów graficznych Intela i uważam że bez odatkowej karty tam się nie obejdzie. Pamiętaj o tym, że AMD bazuje na technologii i doświadczeniu przejętego przez niego ATI. Jeśli rozważasz zakup na terenie Warszawy, to w miarę posiadanego czasu możesz zajżeć do firmy Lorien bądź Windpol na Allegro. Szczególnie w tej pierwszej sprzedawca może zaproponować Tobie ciekawą konfigurację komputera. Siedziba Lorien'u mieści się na tyłach Hal Mirowskich - dobry dojazd tramwajem lub metrem do Bankowego albo tramwajem do Al. JPII.

Cytat
Jeśli to ma być tylko dodatek do 50" calowej plazmy to musi być mały, ładny i pasywny a tu Ci proponują kilkuwentylatorowego potwora z zasilaniem 400W opartego o płytę główną, której możliwości konfiguracji samego biosa są takie, że można spokojnie z tego teleturniej zorganizować ;P

wypraszam sobie - proponowałem Zotac'a, będącego nettop'em. Kolega wyraźnie zaznaczył iż oczekuje wyraźnej poprawy pracy. Konstrukcje oparte o Atom'a czy APU niestety nie zapewnią skoku jakościowego, tylko rozmiarowy.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Soosa napisał/a:
Kolega wyraźnie zaznaczył iż oczekuje wyraźnej poprawy pracy, więc może poczytajmy wszystko od początku a dopiero zabierajmy głos.

Oczywiście, czytałem, tyle że nie wiem co On konkretnie rozumie przez "wyraźna poprawę pracy" bo raz chciałby mieć stacje graficzną do obróbki video a drugi raz komputer z dostępem do YT ;) Kluczowymi więc parametrami okazują się: "salon" i "50" plazma" ;P\

ps. Specjalnie dla wyznawców AMD: alternatywą dla atoma+ion może być platforma AMD Brazos np Asus E35M1-I za ok 630 zł :)

Ale salon nie wyklucza zastosowania nieco większych konstrukcji, opartych o standard mATX i obudowy typu barebone - komputery klasy barebone powstały właśnie na potrzeby usalonowienia komputerów - stąd ich minimalny rozmiar i odpowiedni design - jednak inny niż typowe obudowy komputerowe. Kolejnym etapem salonizacji są właśnie nettopy, ale niestety - mniejszy rozmiar kosztem dużo mniejszych możliwości. A rozmiar nie przekłada się na wyraźnie lepszą pracę. Poza tym zapewnienie stałego przepływu powietrza przez taką obudowę powoduje, że nie powinno być sytuacji, iż wentylator na procesorze przy dużym obciążeniu będzie szalał i młucił powietrze z wnętrza małej obudowy - trwały przepływ powietrza pozwoli wręcz na utrzymanie niskich wszystkich trzech wentylatorów.

Jak najbardziej zgadzam się, że do salonu nettop pasuje jak ulał - po zamocowaniu go na plecach telewizora (są systemy pozwalające na przymocowanie do otworów montażowych pod uchwyt VESA) komputer właściwie wogóle jest niezauważalny (i niesłyszalny). Tyle że to nie jest konstrukcja umożliwiająca wydajną edycję zdjęć i video.

Cytat
ps. Specjalnie dla wyznawców AMD: alternatywą dla atoma+ion może być platforma AMD Brazos

tak, ale tylko w takim wydaniu - cena nieznacznie większa, a już odchodzi problem obudowy i konstrukcja będzie mniejsza od mITX+obudowa.

Dziękuję za pomoc. Zdecydowałem się ostatecznie na platformę AMD. Obudowa jest duża, typu desktop, więc będzie miejsce na wstawienie dużego radiatora. Mam nadzieję, że będzie przyzwoicie cicho.

Skocz do: