Witam Wszystkich,
Jestem "świeżym" użytkownikiem K-r i chciałbym podzielić się następującymi spostrzeżeniami na temat K-r
Nabyłem K-r 2 m-ce temu MM. Problem migawki i lustra objawił po 3 tygodniach się następująco:
Obiektywy manualne (Danubia 2,8 28mm, Vivitar 1,7 52mm):
------------------------------------------------------------------------
- wciśnięcie zielonego przycisku (ustawionego na sprawdzanie głębi) podniesienie lustra , ale przesłona nie wraca do końca na miejsce, obraz w wizjerze ciemny, zamazany. Po naciśnięciu spustu podwójne "klapnięcie" lustra, zdjęcie rozmazane. Podobnie przy pomiarze światła (przycisk AV) przesłona nie wraca do końca na miejsce. Po ok. 10 sekundach pojedyncze samoistne "klapnięcie" lustra i przesłona jest na miejscu.
Pierścienie dystansowe do makro
---------------------------------------
- po założeniu pierścieni pojawia się "kłapanie" lustra po wciśnięciu dowolnego przycisku, zdjęcie nie są robione.
Bez obiektywu
-----------------
- "kłapanie" lustra jak przy pierścieniach dystansowych
Obiekt kitowy(PENTAX SMC DAL 18-55)
----------------------------------------------
- problem nie występuje
Po zmianie zasilania z oryginalnej baterii na akumulatory AA Eneloop wszystkie opisane powyżej objawy ustąpiły.
Przeglądałem różne fora dotyczące podobnych problemów w lustrzankach PENTAX - na jednym z nich znalazłem opis podobnego problemu dotyczącego zdaje się K-5. Przy świeżo naładowanej baterii lustro "kłapało" przy naciskaniu dowolnego przycisku. Po jakimś czasie przy baterii w połowie rozładowanej problem znikał.
Dla K-r napięcie oryginalnej baterii wynosi 7,4 v.
Napięcie akumulatorów eneloop: 4 x 1,2 = 4,8 v.
Czyżby napięcie oryginalnej baterii było za wysokie, co powoduje "wariowanie" elektroniki?
Może warto "olać"oryginalną baterię i przejść na akumulatorki AA?
Ja nie miałem z tym problemu - oryginalna bateria wytrzymuje 2 dni pstrykania, akumulatorki AA - 6-7 dni (w obu przypadkach bez lampy i LV).
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że moje "wypociny" do czegoś się przydadzą.
pdo