Bozia  Dołączył: 05 Wrz 2011
[K-r] dziwne zachowanie przysłony i lustra
Problem jest następujący:
Podczas używania obiektywów manualnych zdarza się, że przy pomiarze światła - zielony guzik lub AV - przysłona otwiera się i domyka dwu a czasem trzykrotnie. Najczęściej dzieje się tak przy SMC M 200 f/4, rzadziej przy A 50 f/1.7 natomiast przy połączeniu 50-tki z pierścieniami bez styków z popychaczem przysłony znowu problem narasta. Przy 200 mm zdarza się również, że po zrobieniu zdjęcia zawiesza się lustro w górnej pozycji i dopero wyjęcie i włożenie baterii rozwiązuje problem.

Puszka zasilana standardową baterią.

Z góry dzięki za pomoc!

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Bozia napisał/a:
rzadziej przy A 50 f/1.7

po co korzystasz z AvShifta z obiektywem ze stykiem info to nie wiem ;-)
Bozia napisał/a:
zdarza się również, że po zrobieniu zdjęcia zawiesza się lustro w górnej pozycji i dopero wyjęcie i włożenie baterii rozwiązuje problem.

wyjmij baterię na całą noc i zobacz czy pomoże - jak nie, elektronika daje ciała i czas na serwis :-/

arQ napisał/a:
po co korzystasz z AvShifta z obiektywem ze stykiem info to nie wiem

Generalnie nie używam ;-) :) sprawdzałem tylko dla porównania z 200-tką...

Z tą baterią to raczej nic nie da...parę razy już była wyciągnięta do ładowania i nic...

Czyli zostaje serwis?

DamianF  Dołączył: 17 Wrz 2011
Miałem dokładnie to samo co Ty opisałeś (tylko ja to nazwałem szalejącą migawką :-D ), migawka się wyzwalała jak karabin maszynowy no i czasami lustro się blokowało i tylko wyjęcie aku. coś dawało.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=39166
miłej lektury ;)
Widocznie miałem trochę racji z tym, że to się nagminnie zdarza.

w sumie to nie do końca to samo (przy szkle z AF nie ma problemów) ale chyba bez serwisu się nie obędzie...

Poczekam z tym do zimy bo teraz mi szkoda tracić puszkę na kilka tygodni.
Może do tego czasu coś jeszcze się uzbiera do kompletu usterek :)

Oprócz tych problemów z migawką/lustrem mam problem ze spustem migawki - nie zawsze działa :-) póki co przestawiłem sobie ostrość na AF/AE-L i jakoś bangla...

...byle do zimy... ;-)

pdo  Dołączył: 13 Kwi 2012
K-r: problem migawki i lustra - za wysokie napięcie?
Witam Wszystkich,

Jestem "świeżym" użytkownikiem K-r i chciałbym podzielić się następującymi spostrzeżeniami na temat K-r

Nabyłem K-r 2 m-ce temu MM. Problem migawki i lustra objawił po 3 tygodniach się następująco:

Obiektywy manualne (Danubia 2,8 28mm, Vivitar 1,7 52mm):
------------------------------------------------------------------------
- wciśnięcie zielonego przycisku (ustawionego na sprawdzanie głębi) podniesienie lustra , ale przesłona nie wraca do końca na miejsce, obraz w wizjerze ciemny, zamazany. Po naciśnięciu spustu podwójne "klapnięcie" lustra, zdjęcie rozmazane. Podobnie przy pomiarze światła (przycisk AV) przesłona nie wraca do końca na miejsce. Po ok. 10 sekundach pojedyncze samoistne "klapnięcie" lustra i przesłona jest na miejscu.

Pierścienie dystansowe do makro
---------------------------------------
- po założeniu pierścieni pojawia się "kłapanie" lustra po wciśnięciu dowolnego przycisku, zdjęcie nie są robione.

Bez obiektywu
-----------------
- "kłapanie" lustra jak przy pierścieniach dystansowych

Obiekt kitowy(PENTAX SMC DAL 18-55)
----------------------------------------------
- problem nie występuje

Po zmianie zasilania z oryginalnej baterii na akumulatory AA Eneloop wszystkie opisane powyżej objawy ustąpiły.

Przeglądałem różne fora dotyczące podobnych problemów w lustrzankach PENTAX - na jednym z nich znalazłem opis podobnego problemu dotyczącego zdaje się K-5. Przy świeżo naładowanej baterii lustro "kłapało" przy naciskaniu dowolnego przycisku. Po jakimś czasie przy baterii w połowie rozładowanej problem znikał.

Dla K-r napięcie oryginalnej baterii wynosi 7,4 v.
Napięcie akumulatorów eneloop: 4 x 1,2 = 4,8 v.

Czyżby napięcie oryginalnej baterii było za wysokie, co powoduje "wariowanie" elektroniki?

Może warto "olać"oryginalną baterię i przejść na akumulatorki AA?

Ja nie miałem z tym problemu - oryginalna bateria wytrzymuje 2 dni pstrykania, akumulatorki AA - 6-7 dni (w obu przypadkach bez lampy i LV).

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że moje "wypociny" do czegoś się przydadzą.

pdo

kris.s  Dołączył: 07 Lut 2012
dopisze do tematu

potwierdzam

aparat k-x - obiektyw manualny soligor A
problem występował w postaci całkowitego zawieszenia się migawki

na org. akumulatorze zawiesza się w 1/15 razach
po zmianie aku na eneloop problem nie występuje

Shadowfax  Dołączył: 07 Mar 2011
zawieszające sie lustro / migawka w K-R
Witam
Kupiłem niedawno do swojego K-R obiektyw Pentax 17-70 F 4.0 i rozpacz mnie ogarnęła - po podpięciu szkła objawy były dokładnie jak dwa posty wyżej . Zawieszające się lustro i migawka, ciemny wizjer , po kilku sekundach robiło "klik" i wracało na swoje miejsce. Przepalało zdjęcia .
Po zmianie obiektywu na kit - wszystko wracało do normy....

Na szczęście znalazłem tego posta , kupiłem przejściówkę na akumulatorki R6 , pobiegłem do sklepu po Eneloopy - i problem jak ręką odjął .

dzieki, użytkowniku pdo

Ufff... :mrgreen: :-B

uszusz  Dołączył: 06 Wrz 2012
Problemu mogą nie rozwiązać eneloopy, zawsze jednak pomaga odciągnięcie dźwigni przysłony przy bagnecie aparatu - rozwiązanie doraźne do następnej awarii, która może się pojawić nawet za chwilę, a może za parę dni.

Jest to wada fabryczna, problemy z napięciem czy izolacją przewodów, czasem rozwiązuje zmiana obiektywu, wyłączenie, zmiana zasilania, czasami jednak nawet to nie pomoże do końca.

Skocz do: