pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
dzięki

pl65  Dołączył: 25 Maj 2009
Mam takie pytanie czy lampa Metz 36 AF4 działa w czasach od B do 1/180 ?

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
a czy do tego metza 36 c-2 jest potrzebny jakiś wymyślny kabel synchronizacyjny czy pasuje uniwersalny pc-pc lub pc-jack?

Drigon  Dołączył: 23 Maj 2009
Mam pentaxa k200d, która lampka będzie lepsza metz 36 AF-4 czy 36 c2, a może jakaś inna do 350 PLN??
Posiadam obiektywy tylko AF.
Proszę o szybką odpowiedź.

malabasia  Dołączyła: 01 Gru 2010
Witajcie :-)
Ponieważ dylemat mam podobny do powyższych nie chcę tworzyć kolejnego wątku i bezczelnie podpinam się pod istniejący.Trochę boje się pytać z obawy o bycie zakrzyczaną i posądzoną o lenistwo bo wszystko teoretycznie można znależć na forum co też uczyniłam.Problem w tym,że im więcej czytam tym bardziej jestem zdezorientowana.Mam dość specyficzne hobby,mianowicie modowe lalki kolekcjonerskie które to też fotografuję.
Widac to np tu;

http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

Wymagań nie mam dużych,potrzebna mi jedna lampa zewnętrzna do doświetlenia scenografii,np przy użyciu flash softbox'a.Nie chcę wydawać 200 funtów na lampę,przynajmniej na razie bo i tak jej w pełni nie wykorzystam.Waham sie pomiędzy YONGNUO 560 II za 55 f a Metz 36 AF-4 za 75 f obydwa zlokalizowane w UK.Mam Pentaxa Kx i k100D ale uzywam tylko tego drugiego,bo pierwszy nie spełnia moich oczekiwań (albo ja nie potrafie się z nim dogadać).Oprócz manualnej Mirandy (poleguje w większości w szufladzie) żywam obiektywów AF.Który wybrać?Pierwotnie byłam już zdecydowana na pierwszy,dopóki nie zaczytałam się w Wasze dyskusje na forum... :-D
Pozdrawiam ciepło.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
malabasia, jeśli fotografujesz tylko w kontrolowanych warunkach (np mini studio) i możesz sobie pozwolić na kilka prób po których będziesz mogła wprowadzić korekcję to bierz YONGNUO 560 II - ma dużą moc z szerokim zakresem regulacji i fotocelę - pozwoli ci to zdjęć ją z sanek i wyzwalać przez wbudowaną modelując w ten sposób światłem. Wspomaganie AF będzie realizować wbudowana. Aby ograniczyć wpływ wbudowanej na ekspozycję używaj obiektywów ze stykami, trybu manualnego i korekcji mocy lampy na -2 (mozna też spróbować gdzieś odbić jej światło albo rozproszyć minidyfuzorem). A może dozbierasz i poszukasz używanego Metza 48/50 - jest i mocny, ma fotocelę pTTL manual i będzie pięknie współpracował z pentaksem.

PS.
Witamy na forum :-D przywitaj się w wątku WITAM warto poszukać wśród użytkowników kogoś z twojej okolicy :-) polecam też wątek o wklejaniu zdjęć na firum

Skocz do: