AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Michciu76 wszystkie zalety starszej wersji nad tą ze światłem 3.5 wymieniono. Stosuję do starszej wersji Cokina 77mm (filtry dużo tańsze) głównie do landszaftów czy jak im tam. Fakt szpanować lepiej najnowszą wersją.

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Potwierdzacie tylko to co wcześniej wyczytałem. Wczoraj wpadł mi test Optycznych a tam chwalą nowszą wersję, wcześniej też coś podobnego wyczytałem i dlatego pytam.
Chyba sobie ją sprawię:)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Imo na wakacjach, bez 10 mm, to jak bez ręki ;)

ja bardzo sobie chwalę, chociaż szczerze powiem, że zazwyczaj f/8 ustawiam, ale to z powodu, żeby mieć jak najwyższą rozdzielczość, i no-bokeh ;)

https://picasaweb.google.com/lh/photo/kQOAJAt0B2WlZYxsdqq51NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/RK3FybQ0cijiy0BrN-Lt3dMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

https://picasaweb.google.com/lh/photo/aVBWwZd389peXq5-4QbyMdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

swoją drogą, dosyć leciutkie to szkło :-) (to duży plus)
nie wiem, jak tam z wagą nowszej wersji.

Reasumując - nie zdażyło mi się narzekać na moją starszą wersję 10-20.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Michciu76
Ja mam starą wersję S10-20. I nawet do głowy mi nie przyszło, żeby ją zmieniać na nową. Gdybym zaś nie miał żadnej, też wybrałbym starszą.

Po pierwsze - w nowej jest większa średnica filtra, więc odczuwalnie droższy polar i inne wkręcane filtry (np. szare fadery). Po drugie - nie jestem pewny, czy przy 82 mm nie będzie już winietował holder cokina. Po trzecie - stałego światła 3.5 nie potrzebuję, bo i tak fotografuję głównie na 10 mm (a tu zresztą masz 3.5), w dodatku na f8/f-11. Po piąte - HSM fajna rzecz, ale śrubokręt w S10-20 śmiga super (minus, że głośno). Po szóste - nie wydaje mi się (sądząc po testach, między innymi DFV), żeby optycznie (rozdzielczość) nowa S10-20 była odczuwalne lepsza od starej wersji.

Poważnie zastanawiałem się nad kupnem S8-16, ale ciągle mnie od tej idei odstręcza konieczność rezygnacji z cokinów i polara.

To mnie przekonaliście do starszej wersji.
Jeszcze pytanko czy mieliście problemy z FF lub BF które wymagały kalibracji producenta? (posiadam K-7 z mikrokalibracją). Jest to b.szeroki kąt z dużą GO ale wolę zapytać bo obiektyw mam zamiar zakupić przez internet.

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Michciu76 fociłem dwoma sigmami w starej wersji i takich zjawisk nie miałem. To jest bardzo szeroki obiektyw i głębia ostrości też duża. Jeżeli takie problemy będą z obiektywem to raczej będzie to świadczyć o uszkodzonym egzemplarzu - czego nikomu nie...

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Michciu76 napisał/a:
czy mieliście problemy z FF lub BF które wymagały kalibracji producenta?
Mialem do czynienie z dwoma egzemplarzami: stara 10-20 f/4-5.6 i nowa 10-20 f/3.5 - sprawdzalem oba w sklepie (FOTO-NET) - oba mialy podobny back focus z bliska na waskim krancu. Dosc duzy, widoczny na podgladzie lcd. Na szerokim koncu robil sie front focus. Jedno z tych szkiel wzialem (stara 10-20), potwierdzily sie pomiary w sklepie i dodatkowo mialem jeszcze okazje zobaczyc jak przy celowaniu na horyzont pierscien ostrosci wyjezdza daleko poza nieskończoność i rozmywa sie obraz w wizjerze ;-)
Z reszta to najprostrzy test dla tego obiektywu: statyw, AF-C i trzymajac spust lub przycisk AF krecisz pierscieniem zoomu i obserwujesz pierscien ostrosci ;-)
Jesli nie ma znaczacych roznic w pozycji pierscienia ostrosci miedzy krancami (warto sprawdzic z bliska i daleka), to masz jedna szanse wiecej, ze nie bedzie trzeba wysylac na kalibracje producenta ;-)

I pamietaj, ze takie szkielko, ktore na twoim korpusie bedzie wymagac kalibracji producenta, moze spokojnie poprawnie dzialac na jakims innym korpusie - ot, taka magia autofocusa.

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Miałem delikatny FF czy BF (nie pamiętam ale tuż za skalą kalibracji z k20) na wszelki oddałem do kalibracji i teraz wszystko OK! A na f/8 pewnie by i tak nie było widać lub w widoczkach :)

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Michciu76 napisał/a:
Mam okazję zakupu tej Sigmy za 350 euro

To cena sklepowa czy tylko dla Ciebie?Gdzie można za tyle kupić?

PaweleS napisał/a:
Michciu76 napisał/a:
Mam okazję zakupu tej Sigmy za 350 euro

To cena sklepowa czy tylko dla Ciebie?Gdzie można za tyle kupić?

Tutaj - SRS Microsystem.
Na ebayu sprzedają za 390 euro + przesyłka.
Ja dostanę pewnie trochę taniej ok 350 bo kiedyś obiecali mi zniżkę na wybrany towar. To dobry sklep - nie miałem z nimi żadnych problemów a kupowałem tam DA 35mm i lampę.

[ Dodano: 2012-03-29, 17:09 ]
Sigma w drodze - nie mogę się doczekać:)

[ Dodano: 2012-04-07, 13:33 ]
Sigma już doszła.
Szybki test pokazał, że nie ma na szczęście tendencji do FF czy BF. Muszę jeszcze w wolnym czasie wykonać kilka zdjęć i zobaczyć jak wypada ostrość.

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
Od kilku dni testuję nową Sigmę 10-20/F4-5.6. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że górne narożniki są znacznie bardziej nieostre od dolnych. Odległość ustawiona na hiperfokalną, więc niby przy 10mm i F8 wszystko powinno byc ostre już od mniej więcej 0,7m. I owszem pierwszy plan i centrum ostre, a góra kiepściutko. Czy to normalne? Czytałem, że w tych obiektywach rogi są gorsze optycznie od centrum, ale aż tak mocno?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
pokaż

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
Tak właśnie patrzę jak wstawic zdjęcia, ale nie mogę znaleźć.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
na zewnętrznym portalu a tu tylko link

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
ano napisał/a:
Czytałem, że w tych obiektywach rogi są gorsze optycznie od centrum, ale aż tak mocno?

Nie tylko w tych ale w każdych. Różnica jest jak bardzo są "gorsze".

pan_kg  Dołączył: 08 Lis 2008
Witam
Właśnie chce sprzedać swoją Sigmę i w związku z tym że mam drugi obiektyw tego producenta nie wiem, który pokrowiec należy do S 10-20. Jeden pokrowiec ma napis czarny Sigma DCEX , drugi napis srebrny.
Który z nich należy do S10-20?

sajetan_tempe  Dołączył: 08 Sie 2008

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Moja była 10-20 miała napis czarny :-/ , zresztą wszystkie moje Sigmy mają czarne pokrowce z naszywką z wytłoczoną nazwą. Stawiam na ten z czarnym napisem. I zobacz czy dokładnie wpasowuje się obiektyw w pokrowiec, bo Sigma zazwyczaj używa mniejszej ilości rozmiarów pokrowców, niż wymiarów szkieł, różnice reguluje pikowanymi wkładkami.

pan_kg  Dołączył: 08 Lis 2008
Dziękuję bardzo. Wychodzi na to że stara Sigma 18-50 2.8 ma tłoczony srebrny napis (teraz i na tym oszczędzają ;-) ).

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Sprawdziłem i moje 30, 50-150 oraz 18-50/2.8 Macro miały już czarny

Skocz do: