Miałem podobny problem. Otóż przednia soczewka w tamronie 17-50 jest mocowana na równi pochyłej-klinach. Są to trzy półokrągłe kliny na mocowaniu szkła przy samej przedniej soczewce i trzy półokrągłe kliny przeciwstawne na mocowaniu przy obiektywie. Trzy śrubki mocują przedni zestaw sklejonych soczewek do tych klinów zespajając je w całość z możliwością kalibracji. Skąd biorą się problemy? Sprawa wygląda tak, że do ów przedniej soczewki jest przymocowana osłona słoneczna - to jest całość. Jeśli masz zwyczaj wyjmować korpus z torby chwytając zestaw za osłonę to samoistnie, powolutku i po dłuższym czasie przednia soczewka ulegnie zmianie pozycji w stronę nazwijmy to zewnętrzną, w stronę wykręcania. Mam k10, k20 i k5. Na k10 zero posłuszeństwa przy szerokim kącie. Na k20 trafiał 30%. Na k5 do 50% - również przy szerokim kącie. Jak to naprawić? Prosto jak nie wiem co. Trzeba skorygować położenie przedniej soczewki-obniżyć ją, wkręcić, przesunąć-nazywaj to jak chcesz. Żeby tego dokonać musisz przygotować sobie płyn do czyszczenia optyki, dużo dobrego materiału do czyszczenia optyki, mały śrubokręt płaski i mały gwiazdkowy, pisak. Zdejmujesz osłonę przeciwsłoneczną, jeśli masz filtr wykręcasz go. I zaczynamy:
-wokół przedniej soczewki masz plastykowy pierścień z jednym punktem nacięcia. Weź płaski śrubokręt, delikatnie owiń do materiałem i znów delikatnie włóż w pobliży ów nacięcia. Podważ. Pierścień jest mocowany na trzech bolcach. Bądź delikatny. Pracuj spokojnie, nie powinno dojść do żadnych uszkodzeń zarówno soczewki, jak i pierścienia.
-pierścień zasłania trzy śrubki, trzy punkty mocowania. Odkręć je.
-zdejmij pierścień mocowania osłony
-jeśli masz czysty środek Tamrona nie podnoś soczewki!!!Jeśli nie przeczytaj to co na końcu....
-odkręcony zestaw soczewek poruszaj w prawo i w lewo na klinach. Skoryguj soczewkę w stronę wewn, wkręć, przesuń do pozycji najniższej. Oprze się ona na trzech bolcach i to jest poziom zero-ten wyjściowy
-poskładaj wszystko w odwrotnej kolejności i ciesz się na nowo ostrością przy 17mm na każdym korpusie. Pamiętaj - nigdy nie podnoś tamrona 17-50 za osłonę przeciwsłoneczną
...zanim podniesiesz soczewkę zaznacz pisakiem jeden klin na soczewce i ten przeciwległy na obiektywie. Wyczyść srodek tamrona. Składając uważaj, żeby klin zaznaczony był na swoim leżaku-półokrągłym klinie. Wróc do tekstu powyżej...