Longer  Dołączył: 22 Mar 2012

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No właśnie miałem wrzucać, hmm, wydaje się to być fajna puszka do kręcenia video, szczególnie że ma 24fps i można podpiąć kupę fajnych szkieł manualnych.
Do fotografowania bym nie kupił lustrzanki z obciętym wizjerem i af'em, ale jako kamera?
Poczekam aż stanieje i kto wie? ;-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Eldred, do pełni szczęścia brakuje wyjścia słuchawkowego, ale to można obejść podpinając monitor przez HDMI i dźwięk wziąć stamtąd.

Ja się poważnie zastanawiam nad zakupem K-01 w celach tylko i wyłącznie filmowych, bo kręcenie K-5 do najbardziej intuicyjnych nie należy. Choć efekty są całkiem dobre.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
romeoad, a wejście mikrofonowe jest?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Na szczęście jest. Coprawda nie takie fajne jak w K-5 (oddzielna gumka tylko do mikrofonu), ale jest.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Tak myślę, że obecny K01 raczej furory na rynku nie zrobi ale hipotetyczny K02 z matrycą FF i wizjerem EVF mniej więcej w stylu Sony NEX-7 jak najbardziej.
Pytanie tylko czy Pentax z Rocohem chcą ją zrobić.....,

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Myślę że to tylko pobożne życzenia z tą matrycą FF.
K-02 z matrycą APS-C 24 MP i wizjerem i nic więcej do szczęścia nie trzeba.
Taki NX20 Samsunga ma prawie wszystko co potrzebne jednie mocowania K nie ma i AF dla Pentaxowych szkiełek....

jungli
[Usunięty]
Niestety samsung ma problem, bo szkielka na tej matrycy juz nie wyrabiaja, pozostaja stalki pokroju 85 i 60mm...

pozdroofka

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Markus, Ciągle czekam na : Nie K - 02 , tylko na K - 2 z FF a nie jak piszesz.
"K-02 z matrycą APS-C 24 MP"
Tymczasem K- 10
pzdr corn

Markus napisał/a:
Taki NX20 Samsunga ma prawie wszystko co potrzebne jednie mocowania K nie ma i AF dla Pentaxowych szkiełek....

Jakbyś nie rozumiał istoty rzeczy.
NX nie może mmiec bagnetu K bo i tak obiektywy z tym bagnetem by z nim ni epracowały z uwagi na odległość bagnetu od matrycy.
Skoro tak musieliby zrob ić coś w stylu K01 czyli grubą cegłę a przecież tu chodzi o maksymalne spłaszczenie aparatu bo ceglanych ma na rynku multum.
Właśnie to sobie cenie w NX10 że ze stałką F2 z założoną osłonką przeciwsłoneczną wchodzi mi do kieszeni, ewentualnie nie urywa karku na spacerze.

A jeżeli Pentax już zrobił korpus na bagnet K, który nie jest przecież mały to dlaczego dał do niego małą matrycę?
Gdyby miał matrycę FF byłby bezlusterkowcem oferującym najlepszą jakość i w cenie powiedzmy 5 tys PLN zdeklasowałby wszystkie X-Pro NEXy OMD itp.
Zapiłąbyś 50/1,4 i miałbyś kąt widzenia jak z Sigmy 30/1,4 w przyapdku APS-C taniej?
Taniej kto operuje szerokimi kątami byłby very happy jak sądzę.
Zoom 35-105 byłby sensowny a tak to zapinając go na APS-C nie wiedziałem za bardzo do czego on zawsze brakowało szerszego kąta a jakoś trudno w sensownej cenie dostać coś ekwiwalentnego na APS-C. Tak można wymieniac bez końca.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Rozumiem istotę rzeczy ale pełnoklatkowa matryca w bezlusterkowcu zburzyła by obecny układ.
Jeszcze w cenie do 5 tys. to już prawie zamach, za ile trzeba byłoby sprzedawać nowe Canony i Nikony oraz Sony jak coś byłyby tanie z porównywalną jakością obrazowania ? :-)
Kto wtedy kupi Leica M9 za 30 tys.?

Realnie to Pentax od początku cyfry nie chciał wypuścić FF w sumie nie wiem dlaczego a teraz miałby dać najlepszą matrycę do adresowanego dla amatorów bezlusterkowca ?

Jeśli jest jakaś szansa na FF to raczej w następcy K-5 niż bezlusterkowcu...

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Markus napisał/a:
Kto wtedy kupi Leica M9 za 30 tys.?
Realnie to Pentax od początku cyfry nie chciał wypuścić FF w sumie nie wiem dlaczego
Jak ktos kupuje Leice za 30tys to go nie obchodzi po ile sa puszki innych firm - moga byc za darmo, i tak kupi L.
Pentax z pewnoscia nie chcial cyfrowej FF, MZ-D powstal bo im sie nudzilo :roll:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Panowie, rozmawiacie na poziomie chęci i życzeń całkowicie ignorując realia. Aby stworzyć aparat z matryca FF trzeba najpierw mieć takową matrycę. Canon sam ją sobie wyprodukował i dlatego przez długi czas miał de facto monopol na FF. Potem pojawił się Nikon ze swoją (aczkolwiek z tego co wiem produkowaną w fabrykach Sony) matrycą FF. Potem doszło Sony ze swoim własnym szumnym FF oraz bodajrze Kodak z matrycą CCD dla Leica-y i na tym chyba koniec. Teraz pytanie za 10 punktów - Która matryce miałby zastosowac Pentax? Nieistniejącego de facto Kodaka (do tego w technologii CCD która jak wiemy ma swoje zalety ale i ma spore ograniczenia), czy zaszumioną Sony (z szumami zauważalnie gorszymi niźli te w K-5)? Bo Canon ani Nikon raczej swojej konkurencji nie sprzedadzą tak ważnego podzespołu (a przynajmiej nie za sensownie nieduże pieniądze). Bo aby produkcja takowego aparatu miałą sens owa matryca (a więc i cały zestaw) musiałaby być niezadroga (tak z 7-8K pln za body to byłby maks). Przez jakiś czas była nadziega w R&D Samsunga, ale jak widać ona umarła - samsung obrał sobie za cel inny segment rynku. Tak więc dopiero jak Sony stworzy odpowiednio dobrą i przy tym niedrogą matrycę (a chodza o takowej słuchy) będzie można mieć nadzieję na FF z logiem Pentaxa. Zarówno lustrzanke jak i bezlusterkowca.

Kronk  Dołączył: 26 Lis 2007
Witajcie,
Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilę w spokoju k-01. Na co dzień robię zdjęcia k-20d i do niego będę porównywał. Moim zdaniem świetny sprzęt. Autofokus w świetle dziennym chodzi bardzo szybko i bardzo pewnie, z drobnym wyjątkiem. Sprawdzałem go na DA 40xs, FA 31 , DA 50-135 i sigmie 70-200. Problemy były tylko z DA 50-135, moim zdaniem chodził wyraźnie wolniej niż cała reszta i raz się zawiesił. Po zresetowaniu działał normalnie, czyli bez szału jeżeli chodzi o prędkość, za to celnie. Sigma 70-200 ostrzy bardzo szybko, byłem zachwycony prędkością. DA 50-135 to moim zdaniem maksimum tego, co można podłączyć do komfortowej pracy. Można bez problemu kadrować przez ekranik trzymając za obiektyw i body. Moim zdaniem w pełni używalny komplet. Jeżeli ktoś nie planuje używać czegoś dłuższego i cięższego, to bez obaw można kupować k-01. Z kolei sigma jest już zbyt ciężka jak na aparat bez wizjera, trudno było otrzymać zestaw przed sobą i kadrować.

Nie miałem problemu z ergonomią. Można w miarę szybko przyzwyczaić się. W porównaniu z k-20d, jestem zachwycony wysokimi czułościami. W sumie to sprawdzając ten aparat, na tym się skupiłem w szczególności. Poniżej daję kilka przykładów, zdjęcia zrobione przy kawie i na szybko, więc proszę nie oceniać od strony „artystycznej”. Do iso 3200 jest ok, dopiero od 6400 widać wyraźnie szum. Może to nie jest najlepszy test, gdyż tło jest jasne.

Dodam jeszcze, że kupując ten aparat warto kupić zestaw z DA 40xs. Cała przyjemność fotografowania wynikała właśnie z tego zestawu.

Pozdrawiam

iso 400, 31 mm, f.1.8

iso 400, 40 mm xs, f.2.8

iso 800, 40 mm xs f.2.8

iso 1600, 40 mm xs, f 2.8

iso 3200, jw.

iso 6400, jw.

iso 12800, jw.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
espresso napisał/a:
RiddlerPL napisał/a:
będzie można mieć nadzieję na FF z logiem Pentaxa
sądzisz że oprócz samej istoty nowego modelu, to wielkość matrycy ma aż taki wpływ na powstawanie obrazków, jaki by to wypływł z pokładanych nadziei?

zdjęcia z k-5 są super ale coraz bardziej doskwiera mi mały wizjer w lustrzance niepełnoklatkowej ( mimo, że mam muszlę oczną i katzeye to i wzrok coraz gorszy). poza tym na ff zyskałbym inne ( brakujące mi ) ogniskowe nawet na posiadanej już szklarni np. z fa35 ( czyli odpowiednik 23mm f2 na aps-c ) czy z jupiterem 135mm ( ekwiwalent 85mm na aps-c ). ale przy obecnych cenach ff zakup nowego body ff to raczej bezsens i marzenia ściętej głowy. z tych powodów nawet chodził mi po głowie ponowny zakup lustrzanki analogowej ale to idiotyzm jeśli sam nie będę sobie wszystkiego wywoływał. z k-5 nie zrezygnuje bo to genialny aparat zostają więc tylko używki i drugi system.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Słusznie prawicie, a ja czekam.
corn

Markus napisał/a:

Jeśli jest jakaś szansa na FF to raczej w następcy K-5 niż bezlusterkowcu...

Lustrzanek FF jest już kilka na rynku i mmają ugruntowaną pozycję.
Beclusterkowca FF niet a zdajmy sobi esprawę ze taki jest sporo mniejszy niżz DSLR.
Jednym słowem jest nisza rynkowa do uzupełnienia i naprawdę dziwię sie ze nikt nie chce z niej skorzystać.
Ską d matryxę? A niech nawet przypiłują tą z 645D czy to ważne?
Chcieć to móc niestety nikt nie chce.
Owszem stosunkowo tani i mały K02 - FF mógłby zniszczyć sprzedaż również K-5..... chyba tego się obawiają.
Z drugiej strony przejęliby dużą część rynku DSLR - jestem przekonany.

Ktoś zadał pyatnie czy wielkoścmatrycy ma wpływ na zdjęcia.
Sama wielkość oczywiście nie ale nie da się ukryć że większa matryca umożliwia większe kąty widzenia dla tej samej ogniskowej zatem zdjęcia są inne - głównie zaleta leży po stronie szerokich ujęć dlaczego amatorzy w dobie cyfrowej fotografii są dyskryminowani?
Za czasów analogowych zarówno profi jz lustzranką jak i amator z kompaktem mieli 36x24 mm na negatywie.
Teraz jest tyle wielkości matryc, ze się w głowie miesza. Te większe matryce kosztują majątek a amatorom pociska się paznokcie pseudo 18 MP.
Jak już kupi lustzrankę to operuje kitami bo opytyka szerokokątna musi być adekwatnie 1,5,-2x krótsza niż do FF a im krótsza tym droższa itd.

Mając aparat FF taniej kupimy optykę o adekwatnym kącie widzenia więc sie opłaca niestety problem w tym, żeby powstał choćby prosty ale stosunkowo tani cyfrak FF.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Witam
Posiada może ktoś polska instrukcje k-01 chciałbym sobie o nim trochę poczytać przed zakupem :-) Jak ktoś posiada to proszę wysłać na adi24-78@o2.pl
Z Góry bardzo dziękuje

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Manual jest dostępny na stronie Support & Service - K-01 Camera Manual(6.4MB)

Skocz do: