Kfan napisał/a:Nikt nie ma nikomu za złe, że aparat ma 5 MP ale jeżeli marketing mami klienta 10 MP nie dodając ze to po interpolacji to jest oszustwo bo jak inaczej to nazwać?
Aparaty szczęścia nie dają...
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:
Uważasz, że matryce w X100 i X-Pro1 są "sztucznie" interpolowane (pytam jasno i proszę o jasną odpowiedź). Bo to, że w X10 to wiadomo było nawet od producenta. Natomiast pisząc matryca Fuji odnosisz się jak rozumiem do porównania z DPreview (model X-Pro1).
MacRayers napisał/a:
[ Dodano: 2012-05-09, 13:55 ]
Widzę, że nie doczekam się odpowiedzi....
MacRayers napisał/a:
Matryce w X100 i X-Pro1 nie są "pomopowane" do wyższych rozdzielczości. W związku z nową konstrukcją w X-Pro1 (zmodyfikowana matryca Bayerowska - w miarę losowy układ 6x6) pozbyto się filtra AA. Rozumiem, że wiesz jak taki filtr działa i co on powoduje (dla przypomnienia w skrócie - redukuje potencjalną morę kosztem obniżenia ostrości obrazu). Ma to swoje zalety w innym wymiarze - można łatwiej niż z normalnych matryc interpolować obraz wyżej. Pisaliście - po wrzuceniu przeze mnie kilku obrazów (pomimo tego, że wcześniej już i tak wydałeś werdykt) - że ciężko porównać np. z Neksem 7 bo to 24 mega kontra 16 mega i do tego różne obiektywy.
Otóż można porównać. Na tej stronie http://soundimageplus.blo...ed-samples.html do porówania wykorzystano Neksa 7 i X-Pro1 na wszystkich czułościach, przy wykorzystaniu tego samego obiektywu (Vojtek 35/1.4) Co z rozdzielczością ? Otóż nie mając filtra AA RAW z X-Pro1 został przekonwertowany (dość łatwo) na rozmiar neksa (interpolacja na 24 mega). Jak to wyszło - można sobie zobaczyć obrazki.
Jeżeli nadal uważasz, że (pomimo "interpolacji" z 16 na 24) widać wyraźną przewagę któregokolwiek sprzętu to gratuluję. Dzisiaj wrzucę sobie te sample na A3 i wydrukuję... (mogę Ci wysłać jak chcesz).
1. ISO 200
MacRayers napisał/a:
Podsumowując - 16 mega w X-Pro1 (12 w X100) jest natywne - w przeciwieństwie do X10. Gdyby Fujifilm sztucznie pompowało obraz do 24 czy więcej megapikseli (a jak widać mogłoby spokojnie do 24) - rozumiem, że miałbyś rację. Ty jednak mieszasz X10 z X100/X-Pro1 wrzucając wszystko do jednego wora...
Generic napisał/a:Kfan napisał/a:Nikt nie ma nikomu za złe, że aparat ma 5 MP ale jeżeli marketing mami klienta 10 MP nie dodając ze to po interpolacji to jest oszustwo bo jak inaczej to nazwać?
Zasmucę cię pewnie, ale każdy aparat z matryca w układzie mozaiki Bayera, daje plik wynikowy interpolowany.
Generic napisał/a:To kto bardziej kantuje?
Kfan napisał/a:To źle rozumiesz bo porównanie na dpreview jest pomiędzy aparatami o różnej wielkości MP i wyniki wg mnie są adekwatne do liczby MP na matrycy.
Kfan napisał/a:W praktyce ktoś kupuje jednak 1 aparat i nawet nie wie, że kupil aparat z rozdzielczościa o 50% mniejszą w stosunku do konkurencji niż podał producent.
MacRayers napisał/a:Wywołany obraz (piksele na monitorze) to efekt szczytania danych z matrycy Eh...
Kfan napisał/a:Nie wiem co to słowo oznacza to ja raczej nieprawidłowo piszę ....
Kfan napisał/a:Idę na piwo jutro na spokojnie podyskutujemy.
Kfan napisał/a:Polecam przeczytać tamten wątek forumowicza Cypisa w dziale kompakty bo widzę, że nie rozumiesz o co kaman.
Jak przeczytasz to możemy wrócić do dyskusji.
tomekkarol napisał/a:jaki format daje możliwość oceny zdjęcia o rozdzielczości 24MPix?
Generic napisał/a:Chcesz, czy nie chcesz, aparat ma tyle pikseli co twierdzi producent - licząc wg tego standardu co w matrycach Bayerowskich. Niestety z racji na jej (EXR) wszechstronność, gorzej radzi sobie ona z generowaniem obrazów wynikowych w trybie HR, za to oferuje niedostępne dla innych matryc tryby DR i SR.
Że jakiś aparat coś oferuje, to nie znaczy, że wywiąże się z tego tak samo dobrze jak jakiś inny. A to chyba o to te żale.
Kfan napisał/a:Wiele niedomówień, poezji śpiewanej, gry emocjonalnej a mało konkretów.
Kfan napisał/a:Jeżeli jedno rozwiazanie oferuje lepszy DR Ok ale ile lepszy?
Kfan napisał/a:Czym i jak to zmierzono?
Kfan napisał/a:Niższy szum? Jak to uzyskano i jaka jest relacja do rozdzielczości
no chyba że tak jak sigma bo 3 warstwowy foveon robi klatki równocześnie, a swoją tonalność zyskuje dzięki większym senselom na warstwach matrycydenvi napisał/a:Inne firmy do tych celów stosują np. wielokrotne ekspozycje, co niestety nadaje się do pupu, gdy coś się poruszy w kadrze.
Yashica Mat124, Canon 100d
tomekkarol napisał/a:Skoro wkroczyliśmy w tematy zbliżone do liczenia diabłów na główce od szpilki zapytuję:
- ile MPix powinien zadeklarować producent kompakta X ze standardową 1/2.3" matrycą Bayera 16MPix i klikukrotnym przyzwoitym zoomem o świetle 2.8-5.6??
tomekkarol napisał/a:- co to jest "szczegółowość zdjęć na standardowym poziomie aparatów 10 MP"??
tomekkarol napisał/a:- wreszcie - jaki format daje możliwość oceny zdjęcia o rozdzielczości 24MPix?
Eldred napisał/a:denvi napisał/a:
Inne firmy do tych celów stosują np. wielokrotne ekspozycje, co niestety nadaje się do pupu, gdy coś się poruszy w kadrze.
no chyba że tak jak sigma bo 3 warstwowy foveon robi klatki równocześnie, a swoją tonalność zyskuje dzięki większym senselom na warstwach matrycy
Kfan napisał/a:Chodzi o to że masz obraz-plik 10 MP, który tak naprawdę zawiera nie 10 a np 5 MP punkcików tylko pomnożonych sklonowanych dla zwiększenia ich objętości.
CytatNa odbitkę 15x10 trzeba 2-3 MP nie chce mi się szukać jaki format zaspokoi 24 MP tak mi się wydaje że na A1 da radę.
CytatNa odbitkę 15x10 trzeba 2-3 MP nie chce mi się szukać jaki format zaspokoi 24 MP tak mi się wydaje że na A1 da radę.
CytatA3 to chyba za mały format aby widzieć różnicę w tym zakresie.?
dawaj, dawajMacRayers napisał/a:Niedługo wrzucę recenzję X100
X-T1