kari napisał/a:Ostatnio zakupiłem na Allegro aparat "Ricoh XR-X", w związku z tym miał bym kilka pytań.
1. Zauważyłem, że czasami, z reguły przy dłuższych czasach naświetlania, nie opada lustro. Dopiero lekkie przekręcenie ostrości, bądź poruszenie aparatu sprawia, że lustro opada. Jaka może być tego przyczyna w tym aparacie, czy to jest częsta usterka i jak ją usunąć?
Cytat
3. W wizjerze, przy drabince czasów po lewej stronie jest "LT". Co to oznacza?
Cytat
4. Jak długie czasy potrafi mierzyć światłomierz w tym aparacie?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Jarek Dabrowski napisał/a:Ja kiedyś tak całą rolkę na Bruce Lee poświęciłem.
Bo PAL ma 50Hz, a NTSC 60Hz. Dlatego.Kornel Lone napisał/a:mnie najbardziej się podoba że nawet typ transmisji wyświetlania można ustawić (!!!)
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Cytat2/ sprawdź czy nie ma problemu z ostrzeniem obiektywu na nieskończoność - tzn. ustawiamy ostrość na nieskończoność i sprawdzamy czy na matówce (najlepiej mikrorastrem) obraz dalekich przedmiotów jest ostry - jeżeli nie to znaczy że lustro jest źle wyrególowane. Z lewej strony wewnątrz bagnetu jest śrubka regulacyjna - fabrycznie jej łebek powinien być na wysokości tego wgłębienia w którym sie znajduje.
Samowolne kombinowanie z kątem lustra to najczęstrzy powód braku powrotu lustra.
K100D + FA 35/2 | Super A + SMC-A 50/1.7