janio8  Dołączył: 30 Maj 2012
Re: fotovideojanik z krakowa - absolutnie odradzam
diplodok napisał/a:
na I komunii mojego syna fotografowala i filmowala ekipa z firmy fotovideojanik...
kamerzysta i dwoch fotografow wykonali kawal spartaczonej roboty. wiekszosc rodzicow jest zalamana zdjeciami i filmem i myslimy o jakiejs reklamacji.
zdjecia ze swiecacymi nosami, plamami na twarzach, kazdy fotograf mial ustawiony inny balans bieli, ale to nic bo i tak zdjecia przechodza z sinego, poprzez rozowy do zielonego. zdjecia indywidualne zamiast robic w pieknym przykoscielnym ogrodzie (godzina 18 piekne slonce) robione w salce na tle brazowej marmurkowej plachty (wiekszosci kojarzy sie jednoznacznie). film bez zadnego montarzu, z krzywo trzymana kamera i trzesacymi sie ujeciami.
a te wszystkie przyjemnosci za cale 80zl

wiec z calego serca odradzam te firme!

Witam serdecznie
Osobiście robiłem zdjęcia na tej komunii, od 8lat pracuję dla fotovideojanik. Nie zgadzam się z Pana opinią. Specjalnie dla Państwa wgrałem wszystkie zdjęcia zrobione przeze, które Państwo otrzymaliście: http://www.fotovideojanik...nta/index/login
login: komuniapentax
hasło: pentaxkomunia
Zaznaczam, to jest reportaż z komunii(w ciemnym żółtym kościele) a nie artystyczna sesja zdjęciowa.
Oczywiście mam wszystkie rawy, mogę konkretne zdjęcie poprawić.

Pozdrawiam

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
diplodok napisał/a:
montarzu
kto jest bez winy :?: :lol:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Fakt,że większość i za kilka lat nie będzie przywiązywać wagi to szczegółów,ale co mnie najbardziej w tych zdjęciach drażni? Nagminnie artystycznie krzywe kadry. Przecież te zdjęcia będą oglądać dziadkowie a po latach wnuki "komunisty". Dlaczego trzymając odbitki ręce będą mieli w pozycji 10:20 np. a nie 9:15?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
janio8 napisał/a:
Nie zgadzam się z Pana opinią
ma Pan do tego prawo.
Ja zostalem wrecz poproszony przez rodzicow o poruszenie tego tematu na forum foto.

paweł p napisał/a:
zdjęcie z pół metra, szeroki kąt, lampa na wprost i nieostre. odpowiedź na reklamacje - no przecież jak mam zrobić lepiej jak mam trzy komunie do obskoczenia i na każdej 30 dzieci (sic!), a w kościele przecież są złe warunki oświetleniowe

janio8 napisał/a:
Zaznaczam, to jest reportaż z komunii(w ciemnym żółtym kościele) a nie artystyczna sesja zdjęciowa.

:evilsmile:
kacperAs, :oops: :-B

ten sam ciemny i żółty kosciół
ten sam ciemny i zolty kosciol...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Tu przecież wystarczyło zdjąć niebieski kanał w lightroomie, robiłem piątką takie rzeczy, i niestety to nie jest eos 5, ale 5d więc oprócz "profesjonalnego fotografa" potrzeba też chociaż podstawowej znajomości obróbki zdjęć..

Znam wielu takich fotografów starej daty, którzy przyzwyczajeni do analogów zupełnie nie potrafią zająć się rawem, a często robią w jpg.. Niby nie ich wina, ale jeśli widać że coś jest nie tak (zafarby) to warto się zainteresować dlaczego a nie sprzedawać niedoróbki klientom. Trzymanie dobrego poziomu opłaca się także firmie a nie tylko jej klientom, niektórzy o tym zapominają w ferworze zbierania opłat :->

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
janio8 napisał/a:
Osobiście robiłem zdjęcia na tej komunii, od 8lat pracuję dla fotovideojanik.

No przynajmniej masz jaja, że się ujawniasz. Niestety te zdjęcia wyglądają trochę jakby właśnie te 8 lat temu je zrobionio. Kościół nie wydaje się aż tak ciemny skoro całe tło się całkiem ładnie naświetliło, tylko na żółto. Taki rozjazd kolorów niestety razi. Nie wiem ile jest tam światła, ale wydaje mi się, że chyba możnaby tam sie pokusić o mniejsze użycie lampy błyskowej. To po pierwsze. Po drugie zdjęcia portretowe dzieci w cieniu kościoła, gdzieś tak od 4 do 50 w tej formie nie nadają się do pokazywania ludziom przez pofesjonalistę. Chyba, że stroje komunistów były niebieskie? Masz RAWy to poprawiaj. Po trzecie. Kamerzysta miał swoją lampę na kamerze i nią świecił? A Ty korzystałeś z tego światła? Bo to co się dzieje ze śwaitłem chociażby na 77 nie daje się logicznie wytłumaczyć. W sumie to teraz widzę, że kombinowałeś bez lampy, czasem nawet to i dobrze wychodziło. I ja mam wrażenie, że te zdjęcia robiły dwie osoby, jedna wysoka, druga niska, tej wysokiej nie chciało się schylać do poziomu fotografowanego tematu, w tym przypadku dziecków. Kadrowo też nie jest najlepiej, o czym jest zdjęcie 7?

Arti, no właśnie zdjęcia ze ślubu były robione bez lampy w styczniu o 17... Tu był maj 11 godz i piękne słońce...

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Re: fotovideojanik z krakowa - absolutnie odradzam
janio8 napisał/a:

Po zalogowaniu się do podanej strony i przejrzeniu zdjęć mam jedno spostrzeżenie (i nie dotyczy WB). Duża część zdjęć jest robiona szerokim kątem, możnaby zastąpić go "rybim okiem". W kadrach zmieściłoby się jeszcze więcej osób z jeszcze większymi głowami. W końcu kościół był nie tylko ciemny, żółty, ale i cholernie ciasny...

ps. Moja wypowiedź jest oczywiście ironiczna. Nie chcę nikogo urazić, ale jak inaczej skomentować zdjęcia tego typu robione przez zawodowca, profesjonalistę, jak zwał tak zwał (z postu wynika, że przynajmniej 8 lat praktyki), a nie amatora.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
diplodok napisał/a:
ten sam ciemny i żółty kosciół
Nie porównujmy ślubu i komunii na której jest dziesiąt dzieciaków.

Co do fotek to faktycznie WB różni się między fotkami z "tej samej serii, krzywe kadry vide 200-201.
Ale najbardziej mi przeszkadza że dzieciaki są fotografowane przez koszykarza NBA - focenie dzieci z góry daje w 99% kiepski efekt, korzystniej dzieci wyglądają gdy focimy je z pozycji ich oczu.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
A może mi ktoś jeszcze wytłumaczyc, czemu zdjęcia sprzętu na stronie "zobacz na czympracujemy" są w wersji "lustrzanej"? Buchnięte foty i żeby nie było to się je odwróciło czy jak?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Arti, po prostu wszyscy operatorzy są leworęczni.

JackDeJack, nie porównuje sesji. Chodzi mi o to że fotograf mówił że warunki były złe a ja dałem przykład zdjęć z tego samego miejsca bez lampy, w zimie, wieczorem...

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
To mamy chyba nowego forumowego mema: "To jest reportaż, a nie artystyczna sesja zdjęciowa".

Taki fotograficzny odpowiednik informatycznego "It's not a bug, it's a feature!" :mrgreen:

Skocz do: