Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Jasiek Matacz, myślę, że ta parasolka da lepszą kontrolę nad światłem LINK
Ta zwykła będzie świecić dookoła, to trochę podobny skutek jakby od sufitu odbijać..

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
odbijające świecą mniej więcej tam gdzie je kierujesz, prześwitujące święcą między innymi tam gdzie je kierujesz :-P

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Jasiek Matacz napisał/a:
W takim razie wezmę chyba z tego sklepu bo statywy i uchwyty mają te same w tej samej cenie, ale sporo tańsze parasolki(...)

Z tym ,że ta z eltec'u jest biała, ta jest srebrna.. z drugiej strony można pokombinować z podczepieniem białego materiału od spodu jeśli ta srebrna będzie zbyt ostra..

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Pyrek napisał/a:
Jasiek Matacz, myślę, że ta parasolka da lepszą kontrolę nad światłem LINK
Ta zwykła będzie świecić dookoła, to trochę podobny skutek jakby od sufitu odbijać..

Dlatego kupiłem byłem taką:

jest róznież odrwotność:

wyściółka czarnego jest srebrna

romeck napisał/a:
jest róznież odrwotność:
mam, polecam :-)

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
nemo napisał/a:
romeck napisał/a:
jest róznież odrwotność:

No to sam kupię, bo juz mię trochę drażni to rozlewanie się światła po okolicy tutejszej... :)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
romeck napisał/a:
jest róznież odrwotność:
Obrazek

wyściółka czarnego jest srebrna

bardzo fajne :)
nemo napisał/a:

Czy ta biała tkanina jest odpinalna?

piotrecius napisał/a:
Czy ta biała tkanina jest odpinalna?
nie

[ Dodano: 2012-06-01, 22:42 ]
nie w moim, widziałem chyba w fotozakupach takie odpinalne ale piruńsko drogie.

areekw  Dołączył: 30 Cze 2012
co myślicie o takim zestawie?

http://allegro.pl/quantuu...2937985106.html

chodzi mi głównie o fotografię produktową (garnki, czajniki, itp.)

do tego namiot bezcieniowy 150 x 150 ewentualnie nieco mniejszy 120x120

i lampa yongnuo 460II + wyzwalacz radiowy tej samej firmy rc603? lampa będzie służyła jako dodatkowa 3 błysk i od razu jako wyzwalanie zestawu przez fotocelę

czy się nada to wszystko - ewentualnie czy macie jakieś sugestie odnośnie czegoś podobnego? ogólnie chciałbym wydać nie więcej jak 1200-1300 zł

Belfer  Dołączył: 09 Wrz 2008
mam podobny dylemat. Siostra zajmuje się rękodziełem artystycznym. Pożyczam jej K200, ale sam aparat tu nie wystarczy :)

Znalazłem takie dwa zestawy ze stołem bezcieniowym:
1) http://allegro.pl/zestaw-...3054143585.html

2) http://allegro.pl/stol-be...3035471191.html

Nigdy nie zajmowałem się fotografią studyjną.
Pozdrawiam
Krzychu

sandman_fresh  Dołączył: 04 Lis 2011
to moze wsadze swoje 3 grosze. Takze jestem na tym etapie i na dzien dobry juz wiem ze mam sie wystrzegac wszelakiego rodzaju zarowek blyskowych zwlaszcza bez regulacji. Ja swoj zestaw bede jednak chcial oprzec na: 2* parasol odbijajacy + 2* lampka yongnuo 460II + namiot. Co do stolu bezcieniowego to wyczytalem ze jest duzo lepiej niz namiot ale moze byc czasami probolem z odijajacym sie sufitem :)

Belfer  Dołączył: 09 Wrz 2008
czyli raczej ten drugi zestaw? ew. w pierwszym wymienić żarówki?

czemu sufitem? :)

sandman_fresh  Dołączył: 04 Lis 2011
hmmm no jak robisz jakies polyskujace/odbijajace rzeczy to moze byc problem :), zaznaczam ze to jest to czego obecnie sie dowiedzialem, sam nigdy nie zajmowalem sie fotografia studyjna wiec prosze potrakuj to jako hint a nie opinie kogos z doswiadczeniem :)

zapomnialem dodac ze taki stol mozesz zrobic samemu po taniosci, na necie gdzies widzialem jak ktos zrobil z rurek pcv :) wyjdzie Cie to duzo taniej a stabilnosc bedzie taka sama jak taniego stolu. W dodatku drugi egzemplarz ma wlasnie zarowki blyskowe i to dosc slabe, wiec jest to niezbyt przyszlosciowa opcja.

To co zaproponowalem powyzej to koszt okolo:
2x parasol + statyw + mocowanie + lampa
1x namiot
to koszt okolo 700,- do tego przydalby sie jakis wyzwalacz czyli + 200,- robi sie juz jakies hmm 900?
tak wiec zastanowilbym sie na Twoim miejscu, ale tak jak powyzej napisalem, to tylko moje wnioski, wyciagniete na podstawie informacji zebranych tutaj na forum, i na innych

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
1.)Te lampy identycznie jak błyskowe można odbijać od parasolek?
Światło, to światło, odbija się tak samo, problem tylko z jego dość nikłą ilością w przypadku takich lamp.
Jasiek Matacz napisał/a:
czy płynna regulacja to minimum czy może np. być skokowa z np. 2-4 wartościami?
Może być w sumie skokowa, to i tak będzie przysłowiowa rzeźba...
Po cholerę Ci to - widzę, że wcześniej myślałeś o błysku?

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Ja bym się nie bawił w światło stałe - błysk daje o wiele większe możliwości. No chyba, że fotografujesz dzieci, noworodki, to wtedy światło stałe, ale do innej fotografii jedynie błysk.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
Problem mam spory w panowaniu nad tym światłem-ciężko jest ustawić lampy i ich siłę bo nie widać która gdzie i jak mocno świeci
To ćwicz - to nie jest takie trudne, zwłaszcza z cyfrowym aparatem.
hitman1986 napisał/a:
No chyba, że fotografujesz dzieci, noworodki, to wtedy światło stałe
Bez przesady...

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Jasiek Matacz, w plenerze z błyskiem rób tak: ustawiasz sobie te lampki w +/- równych odległościach, robisz zdjęcie próbne i korygujesz ich ustawienie (pamiętaj że zmiany odległości powinny być mniejsze niż ci się wydaje - 2 razy większa odległość to 4 razy mniej światła czyli z ISO 200 do ISO 800 :shock: )
w studio możesz sobie dopiąć do statywu małe lampki pilotujące (np. takie ) tyle że trzeba by przedłużyć kable - jeśli bedziesz miał w pomieszczeniu półmrok to w miarę ładnie zobaczysz jak się światło rozkłada. Podpinasz je do wspólnej listwy "komputerowej" (takiej z pstryczkiem) i włączasz/wyłączasz wg. potrzeby (tak żeby nie zagrzały za bardzo w pomieszczeniu czy nie przeszkadzały kolorem w błysku)

Skocz do: