romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
piot-rek napisał/a:
i ja mam tak samo z af z fa50 1.4 i da35 2.4

No to zakładamy klub :)
DA*55/1,4 +9 i wyżej, DA35/2,4 +7 i wyżej

Najdziwniejsze jest taka sytuacja:
ściągam 35-kę, zakładam *-a, i przez chwilę ostrzy na... zero!!!

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Zastanawiam się nad zakupem nowego cuda - albo to będzie K-5 albo K-30 , ale jeszcze nie wiem kilku rzeczy:
Czy w K-5 można ustawić inne ustawienia dla śrubokręta i inne dla SDM (a nawet dla kilku?) ?
Nie mam jeszcze żadnego z nich więc biorąc pod uwagę powyższe oraz to że często fotografuję w świetle sztucznym (koncerty, wieczory autorskie) a szczególną słabość mam do portretu - to precyzyjna ostrość AF czy pułapka ostrości jest dla mnie szczególnie ważna. Resztę mogę zrobić w programie... ale obraz musi być ostry tam gdzie ja chcę... ;-)

K-5 mnie bardziej pociąga bo ma dodatkowy wyświetlacz no i świetną matrycę - a nie wiem czy k-30 pod względem matrycy będzie równie udany. Choć podobno k-30 AF ma mieć nieco lepszy... :-?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W K-5 możesz zrobić albo korekcję ogólną, wspólną dla wszystkiego, albo korekcję indywidualną dla 20-tu szkieł.

kujawianka  Dołączyła: 05 Lip 2012
Nie chce mi się już nawet pisać o tym af. W żarowym FF. W dziennym korekcja raz na -8 raz na diabli wiedzą ile...
Założyliśmy, że front focus przy manualnym ostrzeniu na matówkę wynika z nierównych odległości lustro/matówka a lustro/matryca. Innymi słowy matówka jest za nisko. Okazało się, że po zdjęciu podkładki dystansującej miedzy matówką a pryzmatem solidny ff zmienił się na niewielki back focus. Zrozumiałe, że takie rzeczy mogą się zdarzyć z nieoryginalna matówką, ale żeby dostać tak z fabryki??
Od razu warto zaznaczyć, że zjawisko ma miejsce dla wartości przysłon, dla których firmowa matówka powinna być wystarczająca (2 - 2.8) a przynajmniej ta w k100d była. Z dopasowaną matówką z canona różnica jest boleśniejsza bo faktycznie widać na niej różnice 1.4 - 2 w 85mm.
Serwis pentaxa był łaskaw odpisać na zapytanie o podkładki:

"Aktualnie na stanie magazynu serwisu nie ma podkładek do matówki do aparatu Pentax K5.
Podkładki różnią się między sobą grubością
Istnieje możliwość zamówienia , cena jednej sztuki wynosi 20 pln, termin dostawy około 1 miesiąc, termin może ulec zmianie."
Chyba nikt nie uwierzy, że ktoś w serwisie siedziałby nad dopasowaniem podkładki. Czemu nie wydaja ich w ramach gwarancji??

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
kujawianka napisał/a:
Z dopasowaną matówką z canona różnica jest boleśniejsza bo faktycznie widać na niej różnice 1.4 - 2 w 85mm.

Na przysłonie 1,4 przy 85mm każda odchyłka będzie solidnie widoczna - jasna optyka nie toleruje blędów, ale nie zrozumiałem na czym polega ta bolesna różnica między 1,4 a 2?
(różnica między przysłonami jest mi znana ;-) ). Ostrość jest przed czy za ? Dużo?
I z jakiego Canona matówka "pasuje" ?
Odnośnie serwisu - to oczywiste że powinni mieć różnej grubości podkładki, żeby gwarancyjnie takie błędy fabryki usuwać - bo ustawienie matówki poza płaszczyzną ostrości matrycy - jest ewidentnym niedopatrzeniem kontroli jakości. Możliwe że fabryka na filipinach mogła ucierpieć w którymś z zeszłorocznych kataklizmów, ale takie niedoróbki jednak nie powinny mieć miejsca. Kończę zanim zacznę narzekać na upadek obyczajów. O tempora...

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Zwis mi zaliczyła dziś Kapiątka. Włączyłem aparat, nacisnąłem spust migawki, lustro kłapnęło, włączyłem podgląd zdjęcia i nic... ciemność. Do menu też nie mogłem wejść, za to górny wyświetlacz działał nadal. Po wyłączeniu aparat wciąż pokazywał ilość zdjęć do zrobienia (reszta górnego wyświetlacza była pusta). Po wyjęciu i włożeniu akumulatora problem zniknął. Akumulator oryginalny.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Enzo napisał/a:
Zwis mi zaliczyła dziś Kapiątka..

Miałem podobnie dwa tygodnie temu, Z tym, że górny się zawiesił - wyświetlało z nie wszystkimi "keskami", dolny - "ciemność widzę".
Przeraziłem się, bo robiłem zdjęcia w szkole...

Wyjęcie akumulatora pomogło.

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
Ja miałem trochę inaczej. Wkładałem kartę pamięci, ale jakoś tak, że mi nie docisnąłem jej do końca. Zapaliła się pomarańczowa lampka i chyba zgasła. Włożyłem kartę tym razem już dobrze. Włączyłem aparat, ale coś nie bardzo chciał współpracować. Pokazał mi na ekranie zupełnie inny program. Wyłączyłem go, ale na górnym ekranie zostały jakieś artefakty. Przestraszyłem się, wyjąłem aku, włożyłem z powrotem i wszystko wróciło do normy :-)

jungli
[Usunięty]
Nie wiem czy bylo ale dopiszcie dziwne zachowanie otoz:

robi klatke normalnie, nastepna jakos jakby wolniej klapal lustrem (ta sama scena te same czasy) ale otwiera i zamyka, a po chwili jakby wlaczyl i wylaczyl LV, strasznie to dziwne, zdjecie naswietlone poprawnie

pozdroofka

JacekBomba  Dołączył: 25 Sty 2010
Nie wiem czy juz to bylo, ale oto ciekawy artykul na temat FF/BF:

http://www.foto.resinet.p...i-ostrosci.html

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Problemy z AF w K-5 ? Myślę, że więcej narzekamy niż powinniśmy. Tak z ciekawości, na optyczne.pl jest informacja o premierze nowego bezlusterkowca Panasonica, i producent ten pokazał piękny wykres dotyczący skuteczności AF-u w swoim najnowszym dziecku. Porównał wyniki z lustrzankami (K-5, Canon EOS7D, Nikon D7000) i innymi aparatami. Wynik samego Panasonika wygląda świetnie, ale z lustrzanek najlepiej reprezentuje się...

(c)optyczne.pl

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
JacekBomba napisał/a:

czy tylko u mnie jest tekst w artykule na czarno? czy mam tak dlatego że jestem po "sąsiedzku"z tą stroną ? ;-)

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
dlugas1982,
ja też mam czarno na czarnym

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
- zaznacz wszystko- kopiuj i wklej. Tyle że trochę tam teorie są pomylone. Autor myli pojęcie braku ostrości z głębią ostrości najwyraźniej.

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
dlugas1982 napisał/a:
JacekBomba napisał/a:

czy tylko u mnie jest tekst w artykule na czarno? czy mam tak dlatego że jestem po "sąsiedzku"z tą stroną ? ;-)

wystarczy na tej stronce użyć kombinacji ctrl+a i macie opis.

MacRayers napisał/a:
Problemy z AF w K-5 ? Myślę, że więcej narzekamy niż powinniśmy

Potwierdzam i zgadzam się. Mi z czterech obiektywów, trzy ostrzą bez żadnego problemu i bez żadnej korekcji,jedyny problem mam czasami z Tamronem 17-50 w słabym świetle. Chyba wyślę go do kalibracji, bo jestem pewien że K-5 działa bez zarzutu.

jungli
[Usunięty]
jedrus68 napisał/a:
Któremu tam coś z AF-em nie pasi?
Obrazek

Mnie nie pasi, z 20meter, to denkiem od sloja tez trafisz, wyzwanie jest z duzo blizeszej odleglosci....

btw, to zdjecie zrobisz szybciej na manualu niz k5tka zdarzy pomyslec...

pozdroofka

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Podobnych wątków pełno na stronach wszystkich systemów. Zawsze się znajdzie ktoś, komu coś tam nie pasuje. Według stopki to kolegi jungli nie sposób zadowolić, skoro już wszystko miał i dalej coś nie tak.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
wystarczy na tej stronce użyć kombinacji ctrl+a i macie opis
a myślisz jakim cudem wpadłem na to że tekst jest w tym samym kolorze co tło ? :-P przecież nie zgadywałem

jungli
[Usunięty]
jedrus68,

o! dobrze to ujales AF nie jest idealny i mnie to wkurza, ze przez tyle lat ciagnia sie w ogonie tego swiatka, wiesz jak sie idzie np na kosza, to sie mozna nerwicy nabawic:) na szczescie jest jeszcze manual, dziekuje Panu za to blogoslawienstwo!

pozdroofka

PS
Daleki jestem od wojenek, moze was to jara, do piaskownicy to tylko z dzieciaczkami chadzam, po prostu jak juz trafnie zauwazyl pentajar, mialem juz wszystko i potrafie wyciagac wnioski...

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
ok jak jesteśmy przy totalnych drobiazgach mam takie pytanie ;-)
k5 ma od spodu 4 "stopki", zauważyłem, że moja puszka stoi na 3 i ma minimalny luz pod jedną stopką (od przodu pod kółkiem zmiany trybów), tak, że aparatem swobodnie stojącym można minimalnie przechylać, zastanawiam się skąd to wynika, czy ze złego złożenia puszki tylko u mnie czy złego wyprofilowania dolnej części aparatu u wszystkich? oczywiście nie traktujcie tego zbyt poważnie bo to żaden problem nie jest ale w końcu temat jest o drobiazgach ;)

Skocz do: