pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
piot-rek napisał/a:
zauważyłem, że moja puszka stoi na 3 i ma minimalny luz pod jedną stopką (od przodu pod kółkiem zmiany trybów), tak, że aparatem swobodnie stojącym można minimalnie przechylać, zastanawiam się skąd to wynika, czy ze złego złożenia puszki tylko u mnie czy złego wyprofilowania dolnej części aparatu u wszystkich?

Nierówny blat stołu.

Pieciooo  Dołączył: 22 Lip 2012
Podczas swojej "przygody z AF-em" znalazłem podobny dokument tyle że w języku naszych kolegów zza zachodniej granicy i od tego czasu, jakoś się pogodziłem z pewnymi niedoskonałościami mojej K-5 a zaoszczędzony czas przeznaczyłem na fotografowanie:)
http://www.colorfoto.de/t...oto_2011-09.pdf

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Pieciooo dzięki za linka, zaraz biorę się za czytanie, a Ty może ujawnij się w wątku powitalnym tak dla zachowania porządku :->

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
pentajar napisał/a:

Nierówny blat stołu.

dzięki za odpowiedź ale pomimo że jestem blondynem było to pierwsze co sprawdziłem i "problem" występuje na każdej twardej powierzchni ;) zresztą żarty dotyczą tylko blondynek ;)

przemi  Dołączył: 03 Gru 2010
piot-rek napisał/a:
pentajar napisał/a:

Nierówny blat stołu.

dzięki za odpowiedź ale pomimo że jestem blondynem było to pierwsze co sprawdziłem i "problem" występuje na każdej twardej powierzchni ;) zresztą żarty dotyczą tylko blondynek ;)

Ja pitole, co poniektórym to się chyba normalnie nudzi!!!!! :)
zaraz się zacznie mierzenie "nóżek" suwmiarkami, które za chwilę oczywiście okażą się zbyt mało dokładne, i co wówczas . . . . . . :?: :mrgreen:

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
przyznaję że to z nudów a raczej zajmowanie się czymkolwiek byle nie tym czym akurat powinienem ;)

vulkanwawa  Dołączył: 13 Sty 2012
Pieciooo napisał/a:
Podczas swojej "przygody z AF-em" znalazłem podobny dokument tyle że w języku naszych kolegów zza zachodniej granicy i od tego czasu, jakoś się pogodziłem z pewnymi niedoskonałościami mojej K-5 a zaoszczędzony czas przeznaczyłem na fotografowanie:)

nie wiem z czego nie jesteś zadowolony bo Panasonic i Olympus ustawiają AF za pomocą kontrastu (K-5 też tak może w trybie LV) i są bezusterkowymi, więc takie porównanie z lustrzankami z fazowym AF jest co najmniej dziwne .
W w/w teście K-5 wśród lustrzanek ma najlepszą skuteczność AF, więc...o co kaman?

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Pieciooo napisał/a:

Ja się pogodziłem z pewnymi niedoskonałościami k-5 już przed zakupem, natomiast wytłumacz posiadaczom 7D i D7000 za co oni zapłacili :-P
A tak serio to o co chodzi z tym zaoszczędzonym czasem ?

Pieciooo  Dołączył: 22 Lip 2012
Cytat
A tak serio to o co chodzi z tym zaoszczędzonym czasem ?

Czas który w pewnym momencie przeznaczyłem tylko i wyłącznie na sprawdzanie posiadanego sprzętu pod względem BF/FF… A że łatwo się nie poddaję, walczyłem z tym tematem przez kolejne tygodnie. Na początku samemu, a kiedy wykorzystałem chyba wszystkie dostępne w necie metody „domowej” kalibracji, oddając sprzęt do serwisu. Jaki był tego efekt? Puszka ustawiona dokładnie tak samo jak ustawiłem ją sposobami domowymi a Tamron dalej się czasem myli. To słowo „czasem” nabrało innego znaczenia. Jak pokazują różne testy nie ma 100% skutecznego AF’a w żadnym systemie i trzeba to zaakceptować (przynajmniej ja do takiego wniosku doszedłem) i skupić się na innych, równie ważnych (jak nie ważniejszych) aspektach fotografii.

Cytat
"..wytłumacz posiadaczom 7D i D7000 za co oni zapłacili"

Nie wytłumaczę bo nie mam pojęcia, ale w końcu zawsze mogą się przesiąść na K-5 :evilsmile:

Używam szukaczki już 2 godzinę i nie mogę się wstrzelić w temat, a gdzieś kiedyś znalazłem informację jak to w K-5 jest z menu serwisowym co do FF/BF.
Chodzi mi mianowicie o sytuację, że kit i sigma 28-80 trafiają w punt i przy dziennym i żarowym. Natomiast mój helios wymaga przy dziennym korekty -8, zaś przy żarowym znacznie brakuje skali. Zatem jak dobiorę się do serwisowego menu i przesunę w stronę " - " o jakąś wartość, to jak się to ma do "normalnej" mikro regulacji, czyli ile będę musiał zrobić "+" dla kita aby znowu było w punkt. Jest na to jakiś przelicznik, czy trzeba bawić się ponownie z testami?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
przemi, hm.. ale helios nie ma AF.. mowisz o sytuacji gdy ustawiasz ostrosc na "pipniecie" potwierdzenia ostrsci tak?

Tak.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To ma pewną bezwładność. Dla komfortowego używania obiektywów manualnych wymienia się matówke na taką z klinem.

plwk napisał/a:
To ma pewną bezwładność. Dla komfortowego używania obiektywów manualnych wymienia się matówke na taką z klinem.

Tak, wiem, mam zamiar taką operację przeprowadzić, ale zanim do tego dojdzie zastanawiam się, czy właśnie w taki sposób nie mógłbym rozwiązać tego problemu.

JacekBomba  Dołączył: 25 Sty 2010
przemi napisał/a:
Używam szukaczki już 2 godzinę i nie mogę się wstrzelić w temat, a gdzieś kiedyś znalazłem informację jak to w K-5 jest z menu serwisowym co do FF/BF.
Chodzi mi mianowicie o sytuację, że kit i sigma 28-80 trafiają w punt i przy dziennym i żarowym. Natomiast mój helios wymaga przy dziennym korekty -8, zaś przy żarowym znacznie brakuje skali. Zatem jak dobiorę się do serwisowego menu i przesunę w stronę " - " o jakąś wartość, to jak się to ma do "normalnej" mikro regulacji, czyli ile będę musiał zrobić "+" dla kita aby znowu było w punkt. Jest na to jakiś przelicznik, czy trzeba bawić się ponownie z testami?

Moze warto zalozyc watek p.t. FAQ? Dosc czesto przewijaja sie podobne pytania:
1. Jak wejsc w menu serwisowe w k-x?
2. Jak prawidlowo zaktualizowac firmware w k-5?
3. jak to w K-5 jest w menu serwisowym skorygowac FF/BF?

kar79  Dołączył: 19 Kwi 2012
Rzuciłem okiem na ten wątek i pojawiały się tu podobne kwestie. Otóż mam k - 5 i tamrona 28 - 75. Używałem go z mikroregulacją - 8 i było git, problem w tym, że dotyczyło to dłuższych ogniskowych. Myślałem, że to że przy 28 mm jest gorzej z celnością, to " normalne" nie ma przecież idealnego AF-u, ale dzisiaj robiłem głupi test bateryjek i okazało się, że na 28 jest spory BF. Skorygowałem go na + 8 to z kolei na dłużej ogniskowej jest FF. Mam pytanie czy to jest kwestia obiektywu czy puszki?

Inna kwestia czy mikroregulacja jest skuteczna raczej do stałek, bo do zoomów to już inna bajka?

dzięki i pozdrawiam

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
Mam pytanie czy to jest kwestia obiektywu czy puszki?
nie zgrywają się
Trafiłeś na sytuacje tą najmniej ciekawą, bo masz rozrzut BF i FF na różnych ogniskowych.
Przeważnie ma się np. BF na krótkim i taki sam na długim końcu, wtedy ustawiasz raz mikroregulację i po sprawie.

Pozostaje chyba odesłać zestaw (puszka plus szkło) do serwisu tamrona w celu kalibracji.

Cytat
Inna kwestia czy mikroregulacja jest skuteczna raczej do stałek, bo do zoomów to już inna bajka?
jest skuteczna do każdego typu szkieł, tylko że ze stałkami jest mniejsza możliwość że mikrokalibracja nie pomoże

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Ja z innej "beczki" - bo mi to nie daje spokoju , szczególnie że chciałbym zaopatrzyć się w szkło z własnym silnikiem - jeśli mam skalibrowany af pod szkła manualne (SMC 70-210/4 i Samyang 85/1,4 - pika w punkt, pułapka też), to co można zrobić gdy np. SMC DA 50-135/2,8 ma BF 5mm na 135mm i 50mm(!!!) na 50mm ? (fotografowany "tester" Sigmy z odległości 1m - czyli minimalnej dla tego obiektywu) . To samo miałem zarówno dla K-x jak K-10. Jak rozumiem K-5 i K-30 mają osobne ustawienia dla każdego z obiektywów, ale jak to wygląda dla zooma przy takich rozbieżnościach krótkiego i długiego końca? Przypomnę że o ile na długim różnica jest minimalna to na krótkim końcu ostrość była ustawiana za przedmiotem niemal na końcu skali!

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Właśnie wróciły z serwisu Apollo (wysłano 23. lipca, przybyło 21 sierpnia 2012)
reklamowane problemy z autofocus'em.

W liście stoi:
===
Raport serwisu nr: RLN21394/12
W odpowiedzi na reklamację aparatu cyfrowego marki PENTAX model K-5, numer serii 39999343, z kompletem obiektywów (romeck: DA*55/1,4, DA35/2,8),
uprzejmie informujemy, że sprzęt został sprawdzony i nie stwierdzono usterki.
Aparat dotarł do serwisu całkowicie sprawny.
Aparat spełnie wszelke parametry techniczne podane przez producenta.
(...)
Z poważaniem
(...)
Serwis Aparatwów Cyfrowych
===

Jak teraz żyć, panie Pentaksie? Jak żyć!?
Zaczynam zabawę z debug'em...
:/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MAX581 napisał/a:
co można zrobić gdy np. SMC DA 50-135/2,8 ma BF 5mm na 135mm i 50mm(!!!) na 50mm

To jest obiektyw z SDM więc nie powinno być problemów z kalibracją do body (napęd obiektywu nie jest mechanicznie zależny od body).

Skocz do: