Somnus  Dołączył: 09 Sty 2012
X-sync vs gorąca stopka
Posiadam K-7, SB-25 i SC-17. Problem w tym, że ten ostatni blokuje mi wbudowaną lampę błyskową. Zastanawiam się więc, czy nie lepiej skorzystać z gniazda x-sync i połączyć kabelkiem PC-PC lampę z lustrzanką. Pytanie tylko, czy w przypadku SB-25 gorąca stopka daje mi jakąkolwiek przewagę nad gniazdem x-sync?
Pytanie drugie, czy takie połączenie będzie bezpieczne dla aparatu (w instrukcji trochę straszą o za wysokich napięciach, natężeniach i odwróconych polaryzacjach)?
Pytanie trzecie, gdybym chciał dorzucić jeszcze jedną lampę (SB-24/25/26/28), to mam ją połączyć z SB-25 takim samym kabelkiem (PC-PC), czy może przewodem TTL?
Pytanie czwarte, czy taki kabelek PC-PC 30cm za 10zł z allegro będzie ok, czy lepiej szukać czegoś markowego pokroju SC-11?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Somnus napisał/a:
Problem w tym, że ten ostatni blokuje mi wbudowaną lampę błyskową.
Ale co to za problem? Po co chcesz używać wbudowanej, a już zwłaszcza w połączeniu z SB-25?
Somnus napisał/a:
Zastanawiam się więc, czy nie lepiej skorzystać z gniazda x-sync i połączyć kabelkiem PC-PC lampę z lustrzanką
Wyjdzie na jedno.
Somnus napisał/a:
Pytanie tylko, czy w przypadku SB-25 gorąca stopka daje mi jakąkolwiek przewagę nad gniazdem x-sync?
Żadnej.
Somnus napisał/a:
Pytanie drugie, czy takie połączenie będzie bezpieczne dla aparatu
W przypadku tej lampy, jak najbardziej.
Somnus napisał/a:
Pytanie trzecie, gdybym chciał dorzucić jeszcze jedną lampę (SB-24/25/26/28), to mam ją połączyć z SB-25 takim samym kabelkiem (PC-PC)
Tak. Warto polować na SB-26, bo ma dodatkowo pokładową fotocelę.
Somnus napisał/a:
czy może przewodem TTL?
Po co? Nie używasz TTL.
Somnus napisał/a:
Pytanie czwarte, czy taki kabelek PC-PC 30cm za 10zł z allegro będzie ok
Nie wiem, ale kabelek PC do szczególnie wyrafinowanych technicznie urządzeń nie należy.

Somnus  Dołączył: 09 Sty 2012
No to sprawa wyjaśniona :-) Dzięki za pomoc! :-B :-B :-B

Skocz do: