mam 3 filtry marumi gc gray (oczywiście w różnych rozmiarach :) z których jestem zadowolony, nie przeszkadzał mi nawet zafarb fioletowy na zdjęciach który wychodził zwłaszcza w pochmurny dzień, bo dodawało to do szarych zdjęć trochę koloru ;) teraz jednak myślę nad zmianą na cokin i podstawowe pytanie - jaki filtr połówkowy jest neutralny z tych dostępnych w przystępnej cenie na cokin p? czytałem o hitech że 0.6 i 0.9 są neutralne, a przy 1.2 już wychodzi zafarb, w związku z tym mam pytanie do osób które miały flitr marumi jak i hitech - czy hitech w codziennym użytku daje mniejszy zafarb niż marumi? lub czy ew. jest coś innego niż hitech na cokin p co polecacie z szarych połówek?
dodatkowo spytam się też o stopień redukcji światła marumi vs hitech - z uwagi na to że marumi nie posiada oznaczonego stopnia gradacji czy odpowiednikiem marumi będzie 0.6 czy 0.9? kupując na początek jedną połówkę co będzie najbardziej uniwersalne - 0.9? oczywiście mówimy o wersji soft
[ Dodano: 2012-08-04, 11:47 ]
podsumowując - pomijając wszystkie inne aspekty czy zmieniając marumi gc gray na hitech 0.6/0.9 zauważę istotną różnicę w zafarbie (lub jego braku)?
k-5, da 16-45, da 55-300, da 35 2.4, fa 50 1.4, sigma 10-20 4-5,6, sigma 17-50 ex dc hsm, samyang 8mm