Canella  Dołączyła: 29 Gru 2010
[K-x] Czerwone plamki na zdjęciach
Witam kolegów i koleżanki, wczoraj zauważyłam na zdjęciach jakieś dziwne czerwone, a może raczej różowe kropki.
Czy ktoś z Was może wie co to jest?

To są wycinki zdjęć,ale mam nadzieję że widać, chłopiec to coś ma na twarzy, ja zresztą też:-(

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Jeśli są na każdym ujęciu a niewybiórczo (a widzę że ma cały czas ten sam kształt) to na 99% problem jest z matrycą, masz jeszcze gwarancję na aparat?

Wygląda to jak spora ilość martwych pixeli

Mam jeszcze gwarancję, na szczęście. Tylko pytanie, czy mi go zwrócą do 30 sierpnia, bo na wakacje wtedy jadę.

Dzwoń do Apollo i zapytaj, ale zdjęcia z tymi kropkami też są mało użyteczne

Cytat
"Witamy

Aparat należy dostarczyć bezpośrednio do naszego serwisu. Prosimy załączyć przykładowe zdjęcia
na karcie SD.

Warunki obsługi serwisowej oraz przesyłki zależne są od posiadanej karty gwarancyjnej.
Standardowy termin naprawy 14 dni roboczych

Dla gwarancji Apollo Electronics (oficjalny dystrybutor Pentax w Polsce).
Gwarancja 24 miesiące.
Bezpłatna naprawa, na podstawie wypełnionej karty gwarancyjnej Apollo Electroniocs Sp. z o. o. oraz kopii dowodu zakupu.
W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu firmą dhl na koszt Apollo Electronics.
Nasz numer klienta dhl 1203818.

Dla gwarancji międzynarodowej Pentax. Zakup po za granicami kraju/sklep internetowy.
Gwarancją 12 miesięcy.
Bezpłatna naprawa, na podstawie wypełnionej karty gwarancyjnej Pentax lub dowodu zakupu.
W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu
(na swój koszt).
W przypadku uszkodzenia głównego układu elektronicznego,
sprzęt wysyłany jest do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu.
Przesyłka do Pentax Hamburg jest płatna, 80 EURO
Koszt przesyłki pokrywa użytkownik (zgodnie z warunkami gwarancji Pentax)

Pozdrawiamy

Centralny Serwis Apollo Electronics Sp. z o. o."
a tego wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=577930
Ale są wakacje, to jest apollo więc różnie to może być, poczekaj jeszcze na opinie innych

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Użyłaś mapowania pikseli? W menu nazywa się to odwzorowanie pikseli, opisane jest na stronie 270 instrukcji. W menu Ustawienia jest to chyba na zakładce 4. Serwis zapewne niczego innego nie zrobi.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Dziwne, że te wszystkie kropki są tego samego koloru i w dodatku ułożone w taki "zorganizowany" sposób :shock: :-(

Cytat
Serwis zapewne niczego innego nie zrobi
a oni nie robią tego jakoś głębiej i lepiej?(nieznam się bo nigdy nierobiłęm tego u siebie i nawet nie wiem czy moja puszka to ma) i czy z poziomu puszki można zmapować aż tyle martwych pixeli, bo bad pixele to już lżejsza liga a tu nie dośc że wzorek, to jeszcze jest ich dość sporo. Ja bym słał do serwisu, jak CI zależy na czasie i nie ufasz że się wyrobią do wyjazdu, spróbuj sama zmapować, ale nikt nie zaręczy czy się nie wykrzaczy akuratnie w środku wyjazdu (prawo murphego:)

Mapowałam sama, niestety nic nie pomogło :cry: Dzwoniłam też do serwisu, raczej się nie wyrobią do końca miesiąca, bo prawdopodobnie trzeba będzie wysłać aparat do Francji :cry: Jestem załamana, czas chyba pożegnać się z czerwonym paskiem....

To z aparatami innych firm nie ma żadnych problemów?

Na pewno są problemy, chodzi o to ,że ja już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą aparatu, na wyższy model. Waham się miedzy K-5, a Nikonem D90, tylko jakoś nikt nie potrafi mi doradzić. Chyba założę tutaj wątek :lol:

Znam już typowe odpowiedzi :mrgreen:

Widząc po zasobności szklarni to faktycznie można bez żalu rozstać się z systemem, ale czy na lepsze to się okaże jak kupisz D90 i ze dwa kity.

Porównaj cenowo jak wychodzi przejście na nową puszkę w N plus nowe szkła z pozostaniem w Pentaxie. Jak różnica kwotowa jest znaczna to wybierz "tańszą" opcję bo i z jednego i drugiego wyboru będziesz tak samo zadowolona lub niezadowolona ;-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Canella napisał/a:
Waham się miedzy K-5, a Nikonem D90, tylko jakoś nikt nie potrafi mi doradzić.

Proszę sobie nie robić żartów. Wiadomo, że D90 i koniec. Poczytaj forum. :shock:

[ Dodano: 2012-08-06, 12:45 ]
Te plamki może zlikwiduje trochę wywoływarka rawów?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
White napisał/a:
Te plamki może zlikwiduje trochę wywoływarka rawów?

A czy na pewno jest to wada matrycy? Może ktoś Ci czyścił matrycę i przy okazji kichnął sobie na zdrowie? Może psiknął wstrząśnięta butelką sprężonego powietrza? Mnie to wygląda na brudny filtr nakrywający matrycę.

Dla pewności zajrzyj na gołą matrycę (czyli w pozycji jak do czyszczenia sensora) Uprzednio miej baterię naładowana na full

pentajar  Dołączył: 12 Mar 2011
Tradycyjnie doradził bym d90, ale jeśli chcesz bardziej hardcorowe jazdy, to polecę jednak d7000. :evilsmile:

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Z ciekawości - aparat nie wybrał się na jakieś pokazy laserów albo co? Bo mniej wiecej tak wyglądają wypalone piksele.

tomekkarol napisał/a:
Z ciekawości - aparat nie wybrał się na jakieś pokazy laserów albo co? Bo mniej wiecej tak wyglądają wypalone piksele.

O kurcze, wybrał się, nagrywałam nim pokaz laserowy :-/ Nie przypuszczałam,że to może mu zaszkodzić :-/ :-|
Dziś wysyłam go do Apollo, właśnie czekam na kuriera

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Canella napisał/a:
O kurcze, wybrał się, nagrywałam nim pokaz laserowy :-/ Nie przypuszczałam,że to może mu zaszkodzić :-/ :-|
Dziś wysyłam go do Apollo, właśnie czekam na kuriera
Oj, cena zaboli, bo pewnie nie uznają tego za naprawę gwarancyjną :-/

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010

Skocz do: