alekw napisał/a:To jakie są zalety takiego noża? W kuchni rzecz jasna
nemo napisał/a:Nie piszczy na lotniskowej bramce ;)
pawel1967 napisał/a:Ano nigdy nie udało mi się wyostrzyć tak dobrze jak na Lanskym z przykręcanymi do noża blaszkami (uchwytem ) . Po prostu ciał słabiej . A sporo prob przeprowadziłem . Po prostu o niebo lepsze efekty dawał zestaw patentu Lanskyego . Ciekawe jest że mozna go sobie zrobić dokładając czy płacąc tylko 30zł plus przesyłka . Sprawdziłem to . zastąpiłem orginalne kamienie diamentowymi osełkami za małą kasę . Do pręta gumką recepturką . I kąt trzyma jak ta lala . Mam orginalny zestaw i ten nr aukcji 2401333242 (kupiłem go dla kumpla) i to są naklepiej wydane pieniądze na ostrzałkę
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pawel1967 napisał/a:Mam też takie ostrzałki diamentowe ale ostrzę inaczej . Tak jakbym ciął a nie ciągnę tam i do tytłu . Takiego ostrzenia nie uczy żaden producent ostrzałek . Na takiej diamentowej ostrzałce wystarczy ustawić na oko kąt i jak do cięcia kilka razy . Potem to samo na naturalnym dobrym kamieniu i włosy goli już po kilkunastu sekundach . Jednak zestaw Lanskiego pozwala idealnie co jest najważniejsze utrzymać kąt krawędzi tnącej . Pozwala to ciąć lepiej i dlużej , nóż pozostaje ostry , takie są fakty . Można tez zrobić zestaw zastepczy za pare złotych
pszczołowaty napisał/a:te od Biedrony wydają się ok, (gradacje 160 i 20)natomiast mam wątpliwości co do 80tki :) a jak już jesteśmy przy ostrzeniu to nie ma to jak wprawa... i ostrzenie z ręki np: kolegi z knives.pl http://www.youtube.com/watch?v=IKqL-G_FlIQ czekam na diamenty z lidla i zaczynam trening, biedne kuchenniaki ;)
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pszczołowaty napisał/a:PiotrB., z tymi gradacjami w prętach od Biedrony jest troszkę inaczej, to nie sa to "normalne" wartości, więcej na ten temat tu :)
http://www.knives.pl/foru...c,51622.20.html
tc napisał/a:nie czytałem całego tematu, ale jeśli PiotrB. to ten PiotrB. z forum knives.pl, to nic tylko słuchać panowie :)
PiotrB. napisał/a:No, sprawdz sam, bo rozumiem ze 160 to 91 gradacji!!!!!
Jesli juz, to predzej, 14.7/ 1000, a do "poprawki" zniszczonego ostrza, to 29,4/500. Nie pomieszalem?
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pszczołowaty napisał/a:PiotrB. napisał/a:No, sprawdz sam, bo rozumiem ze 160 to 91 gradacji!!!!!
Jesli juz, to predzej, 14.7/ 1000, a do "poprawki" zniszczonego ostrza, to 29,4/500. Nie pomieszalem?
już prostuję (chyba;) moje wcześniejsze posty
mam 160/125 = 117.6? do wyprowadzania krawędzi, a wygładzam
20/14 = 1050 (tak mi wyszło po przeliczeniu)
pośrednia 80/63 chyba jakaś lewa ( ślizga się moja młoda w szkole) próbowałem ją przytrzeć ale nic to nie daje, no i troszkę krótkie 12.5 cm
HOMINIBUS PLENUM, AMICIS VACUUM
K10D | MZ-5n | MZ-M
K-5 II, CZ 25/2.8, VL58/1.4, T70-200/2.8