piotrox  Dołączył: 30 Sty 2010
Nazwany napisał/a:
piotrox napisał/a:
A jak sie sprawuje jego automatyka?

Odpowiem tak : że bardzo dobrze, jeżeli przyjąć, że ja wiem co to jest autoamtyka.
A tak naprawdę, to niewiem. Oprócz tych wymienionych argumentów (brak kasy), przerażało mnie w czytanych postach mnogość stosowanych skrótów literowych, określających funkcje lamp. A to p-TTL, TTL, HSS, CHGW i inne, trudne dla mnie, starego zgreda, do zapamietania i zrozumienia.
Sprawdzałem z okiektywem kit, DA 35mm 2,4, pomaga w ustawieniu ostrości.

a jak robisz zdjęcia to jak ustawiasz lampe na automat czy ustawiasz manualnie?

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Tumaks ma tylko dwa ustawienia:na pierwszą i na drugą kurtynę. Lampa pracuje w trybie automatycznym.

Nazwany napisał/a:
Tumaks ma tylko dwa ustawienia:na pierwszą i na drugą kurtynę. Lampa pracuje w trybie automatycznym.

dzięki pytam tyle ponieważ naczytałem się na tym foró samych negatywnych opini o tej lampie między innymi że lubi czasami nie błyysnąć

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nazwany napisał/a:
Lampa pracuje w trybie automatycznym.

P-TTL
piotrox napisał/a:
lubi czasami nie błyysnąć

Dwie takie pod rząd mi się trafiły. Obie miały też niedokładnie wykonane stopki.

plwk napisał/a:
Nazwany napisał/a:
Lampa pracuje w trybie automatycznym.

P-TTL
piotrox napisał/a:
lubi czasami nie błyysnąć

Dwie takie pod rząd mi się trafiły. Obie miały też niedokładnie wykonane stopki.

teraz to juz sam niewiem czy zaryzykowac polaroida (klona tumaxa) czy odrazu wejsc na wyższą półke i wybrać metza 58 AF 2 lub pentaxa 540 (doczytalem sie że w przypadku pentaxa 540 w trybie automatycznym należy podać wartość przysłony i iso Czy to jest prawdą?)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
piotrox napisał/a:
Czy to jest prawdą?
Tak.
I przestań cytować za każdym razem całe posty.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
I jeszcze jedno, co innego jest tryb automatyki własnej lampy i co innego tryb automatyczny p-TTL

jacekn  Dołączył: 21 Lip 2013
Witam mam pytanie nie chcę zepsuć aparatu , czy do pentaxa K30 moge użyć lampy Cullmann DC32 ?

Na botzilli nie ma tego Cullmana ale żaden z tam wymienionych nie ma więcej niż 6V. Najlepiej sprawdzić napięcie.

jacekn  Dołączył: 21 Lip 2013
Na stopce ma dokładnie 6,2V , a do jakiego napięcia nic się nie stanie ?

Do 10V.

d3bian  Dołączył: 04 Maj 2010
ja używam Cullmann DC32 do k-x i od 2 lat sie nic nie stało ;-p

trom  Dołączył: 02 Maj 2012
hej,
kupiłem na alledrogo lampę REVUE 320- taki był opis: (Swiatłosiła lampy 32 Lp
pozwala na manualu na skuteczny błysk nawet do 16m ( dla iso 100)
Lampa oferuje: Manual [M],
fotometr i komputer -[A]- 3 PROGRAMY
TRYB WIDE
Programy barwne: błysk podzielony
system METZ SCA 300
KOSTKA UNIWERSALNA
Posiada wejście na kabel synchro.
(dzięki temu złączu może być również wyzwalana zdalnie)
Zakres kalkulatora czułości: 50-1000
REGULOWANY DYFUZOR PORTRETOWY
DWU KIERUNKOWY
ZOOM PALNIKA 28, 40, 85mm
PALNIK REGULOWANY W PIONIE I POZIOMIE
dioda naładowania, wyzwalacz ręczny, kontrolka naładowania, kontrolka programu)

...powiedzcie proszę, czy będę załował ?, czy ta lampa jest coś warta? nigdy nie miałem lampy - to moja pierwsza...nawet nie wiem jak ją obsługiwać- proszę o rady :)
pozdr T

trom napisał/a:
(Swiatłosiła lampy 32 Lp pozwala na manualu na skuteczny błysk nawet do 16m ( dla iso 100)

Dla liczby przysłony 2
trom napisał/a:
czy będę załował ?

Trudno nam powiedzieć ;-)

Poza trochę małą LP z opisu wygląda na solidną.

p14c3k  Dołączył: 06 Sty 2014
koledzy dorwalem REVUE C35S, niby dziala wszytko ok, laduje sie i blyska, jednak bez wzgledu na ustawienia kontrolka AUTO sie na niej nie zapala..

da sie ja tez jakos zdalnie odpalac (na statywie ?)

Sprawdzałeś czy poprawnie naświetla? Ta kontrolka to potwierdzenie zadziałania automatyki.

czyli ona (kontrolka AUTO) ma sie swiecic przed blyskiem ?? (potwierdza ze moc blysku jest ustawiona ok??)

Pierwszy raz mam taka lampe w rekach, nie wiem czy dorze naswietla, w zaleznosci od wyboru pelnego/polowy/ 1/4 koloczka blyska z rozna moca, i na fotach widac wyrazna roznnice (od przeswietlonego do niedoswietlonego), jednak wtdaje mi sie ze samo przelaczanie lampy z AUTO (kolory) a MANUAL (koloczka) robi nie wielka roznice..

Mam dziwne wrazenie ze zaraz po odpaleniu jej na suchi (bez aparatu), jak sie zaladowala, zapalilo sie auto, ale moze to tylko wrazenie..

Mruga chyba przy błysku lub zaraz po.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
O ile pamiętam kontrolka "auto" zapala się na 2-3s zaraz po błysku żeby poinformować że automatyka zadziałała (jeśli zadziałała). Jest też 2 kontrolka pokazująca że kondensator się naładował.

Lampę da się wyzwolić na statywie tylko przez kabelek albo wyzwalacz radiowy/fotocelę (tzn nie ma wbudowanego mechanizmu wyzwalania "pozasankowego")

Co do różnicy między "Auto" a "Manual" - na losowych zdjęciach możesz nie zauważyć różnicy chyba ze robisz zdjęcia z niedużej odległości. Chcesz sprawdzić czy "A" działa? Wyzwól lampę ręcznie z 30-50 cm w kierunku białej ściany (na wprost zarówno palnik jak i czujka - taka mała dziurka z przodu lampy) - jeśli wszystko działa prawidłowo to w A lampa będzie dawać naprawdę małe błyski natomiast w M będzie zawsze walić pełną/pół/ćwierć mocą

PS
Jak już zaczniesz ją wykorzystywać pamiętaj by ustawić aparat w M - łatwiej Ci będzie panować nad efektami. Ja dodatkowo prześwietlałem to co proponowała lampa o 1/2-1 działki (czyli zamiast ISO 200 dawałem w aparacie 320-400)

wlasnie chcialem sie pobawic troche w cykanie samochodow, i z tego co czytalem, min 1 lampa bardzo zalecana ;)

Skocz do: