rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Witam,

Dzięki za fotki.

No to miłej zabawy dziś :)
Jak już wrócisz do siebie to mam prośbę ;)

Widzę w Twojej stopce że masz też długiego kita od Pentaxa. Czy możesz subiektywnie powiedzieć jak się ma jakość zdjęć z tej tokury do zdjęć zrobionych długim DA 50-200?
Szykuje mi się wyjazd w góry i nie powiem, przydałoby mi się coś dłuższego od 18-55, dlatego się zainteresowałem tą Tokurą. W sumie to niedrogi jest, ale nie wiem czy warto go brać.

Dzięki,
Rafał

jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
SAMPLE - TOKURA 3.9/80-200mm
Link do sampli (Tokura 3.9/80-200):
http://picasaweb.google.p...ra8020039Sample

Wszystkie zrobione z ręki, przy maksymalnie długiej ogniskowej (200mm - ekw. 300), z włączoną redukcją drgań (ustawione w menu jako 200mm), przeważnie z największym otworem przesłony (dane są w exifie).
Robiłem w rawie (DNG) , wywołałem w Lightroom-ie 1.1 jako JPG (100% jakości) z wyłączonymi wszystkimi opcjami (ToneCurve, HSL/Color/Grayscale, Split Toning, Detail, Lens Corrections, Camera Calibration).

Na razie nie miałem czasu pobawić się z inną przesłoną i ogniskową. Zrobiłem to, co mnie najbardziej interesowało, czyli maks. 200mm i największy otwór przesłony.

rafalf - trudno mi na razie oceniać - z prostej przyczyny. Obiektywy (tą Tokurę i DA 50-200 pentaxa) mam od środy i nie miałem okazji coś więcej nimi pofocić, żeby coś w miarę sensownego móc napisać. Sample do 50-200 znajdziesz jeśli nie na tym forum, to na pewno na flickerze. Popatrz i sam oceń.

Pzdr, Łukasz

jinxx, dzięki za zdjecia.. nie wiem czemu, ale nie mozna sciagnac ich z picasaweb w pelnym rozmiarze. Jestem teraz u rodzicow i mam tu starukti monitor CTR 15 cali i moze dlatego te fotki wydają mi sie troszke mydlane. Zobacze sobie jeszcze w domu jutro.

Pozdrawiam,
Rafal

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
rafalf, inny monitor nic nie zmieni... te zdjęcia są po prostu mydlane.

P.S.
Żeby ściągnąć fotkę z picasy wykonaj prawy klik na zdjęciu + "Zapisz obrazek jako"

PiotruśP napisał/a:
...

Są jakie są. Robione po lekkim spożyciu i podczas wichury (SR niewiele zdziała w takich okolicznościach przyrody). Ale czy wszystkie są mydlane, to bym dyskutował - spójrz na portret i na budynek :)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Portret zrobiony jest na przysłonie 5,6, a budynek na 14 :) ... moje zdanie znasz :). Podobnie miękkie zdjęcia wychodziły z mojego starego Vivitara 35-200, który pełni teraz rolę dawcy organów :).

Witam,

No rzeczywiscie , na LCD tez sa mydlane...
jinxx a może jak bedziesz miał czas to spróbuj zrobić coś na pełnej dziurze ale za to z krótszym czasem, rzędu 1/350 - 1/500? Wtedy bedzie można nawet wyłączyć stabilizację...

Pozdrowienia,
Rafał

PiotruśP napisał/a:
Portret zrobiony jest na przysłonie 5,6, a budynek na 14 :) ... moje zdanie znasz :). Podobnie miękkie zdjęcia wychodziły z mojego starego Vivitara 35-200, który pełni teraz rolę dawcy organów :).

Racja.
Nie mam zamiaru bronić tego obiektywu (a co za tym idzie swojego zakupu) ;-) Kupiłem go zupełnie w ciemno, jako że był nowy i jako że potrzebuję w miarę jasnego tele głównie do portretów (DA 50-200 kupiłem na allegro dzień lub dwa później, gdy się nagle pokazał na aukcji).
Mało tego, pomyślałem sobie, że gdy będzie z rozdzielczością optyczną tego szkła kiepsko, to i tak może mi się do w/wym. celu przydać, właśnie z tego typu wadą. Nie focę ptaszków, ani makro, tak więc nie zależy mi specjalnie na "żylecie".

BTW - Jak robiłem te dotychczasowe sample, najpierw pomyślałem, że mi LCD w aparacie zaparował. Później zacząłem oglądać szkło, czy nie jest jakieś brudne, mokre lub zaparowane - ale tak nie było :-)

Postaram się wrzucić jeszcze jakieś inne sample przy tej ogniskowej, tym samym tematem i odległością, ale z inną przesłoną i czasem ekspozycji i przede wszystkim robione bardziej na trzeźwo :)

skos  Dołączył: 15 Sie 2006
PiotruśP napisał/a:

Czasem są mydlane, jak to:
http://picasaweb.google.p...956953994208290
czasem lepsze:
http://picasaweb.google.p...957237462049842
http://picasaweb.google.p...272135874258770
http://picasaweb.google.p...272801594189666

Cześć,
skos czy te fotki zrobiłeś tą TOKURĄ??

Powiem, że jeżeli tak, to są "nieco" inne niż te dostarczone przez jinxxa.

Co miałeś na myśli mówiąc że "Czasem są mydlane, czasem lepsze" ?

Rafał

rafalf napisał/a:
Cześć,
skos czy te fotki zrobiłeś tą TOKURĄ??

Tak. Tokura 3,9/80-200
Zresztą kupiona w tej samej aukcji Allegro co mój przedpiszca.

rafalf napisał/a:
Powiem, że jeżeli tak, to są "nieco" inne niż te dostarczone przez jinxxa.

Co miałeś na myśli mówiąc że "Czasem są mydlane, czasem lepsze" ?

Rafał

Generalnie kontrast jest IMO słabiej przenoszony niż w moim kitowym Schneiderze 18-55
Mydlana wydaje mi sie ta różyczka, jeszcze jakieś kwiatki mi podobnie wyszły, muszę poszukać
Za to grzybienie całkiem całkiem...

PiotreX  Dołączył: 20 Cze 2007
Przepraszam że odgrzebuję temat, ale właśnie przyglądam się temu obiektywowi i zastanawiam się czy go nie kupić. Ogólnie potrzebuję go do fotografii sportowej. Czy ktoś może próbował robić nim zdjęcia mniej statyczne, bardziej w ruchu. Oczywiście rozumiem, że na pełnym zbliżeniu to raczej niemożliwe zrobić ostro, ale mój kitowy 18-55 powiem szczerze nie zadowala mnie do tego zadania ;)

Druga rzecz o którą chciałem spytać, to obiektyw rzeczony ma K-mount jeśli się nie mylę, czyli jakieś ograniczenia są we współpracy z k100d. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to się objawia?

Dzięki wielkie!

PiotreX napisał/a:
Przepraszam że odgrzebuję temat, ale właśnie przyglądam się temu obiektywowi i zastanawiam się czy go nie kupić. Ogólnie potrzebuję go do fotografii sportowej. Czy ktoś może próbował robić nim zdjęcia mniej statyczne, bardziej w ruchu. Oczywiście rozumiem, że na pełnym zbliżeniu to raczej niemożliwe zrobić ostro, ale mój kitowy 18-55 powiem szczerze nie zadowala mnie do tego zadania ;)

Druga rzecz o którą chciałem spytać, to obiektyw rzeczony ma K-mount jeśli się nie mylę, czyli jakieś ograniczenia są we współpracy z k100d. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to się objawia?
Ograniczenie jest takie, że on nie ma autofokusa.
Przy fotografii sportowej to moze być problem, ale domyślam się że chodzi o zakup niskobudzetowy.
Co do jakosci to... poogladaj sample, linki są w tym watku.
IMO dostajesz to za co płacisz, a drogi on nie jest.
Mimo to wolałem go od mniejszego i lżejszego Chinona 70-210/3,5-5,6
Jasnośc 3,9 przy 200mm też jest miła.

baro7  Dołączył: 05 Gru 2007
183 zł był ostatnio na Allegro, więc się skusiłem :)

Yahoou  Dołączył: 24 Lis 2010
Witam!

Odgrzeje troszkę temat...

W ostatnich tygodniach jeden z użytkowników pewnego popularnego serwisu aukcyjnego sprzedał sporo obiektywów wymienionych w temacie. Jest niemalże pewne, że ktoś z tego forum zakupił ten sprzęt. Czy moglibyście podzielić się świeżymi wrażeniami z jego użytkowania? Mile widziane byłyby jakieś przykładowe zdjęcia.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-08-01, 20:43 ]
Mimo, iż nie doczekałem się zbyt wielu opinii na temat tego szkła ;) zachęcony ceną, postanowiłem je kupić. W sumie nie spodziewałem się cudów i cudów nie ma, jednak uważam, że obiektyw jest wart tych 120 zł, które za niego zapłaciłem. Zawsze awaryjnie można sięgnąć troszkę dalej (albo węziej jak kto woli).
Przykładowy obrazek z ręki:

ISO400, 200mm, F4.0 (lekko podniesiony kontrast i wyostrzony)

Oryginalny rozmiar bez wyostrzania, ale z lekko podniesionym kontrastem dostępny

TUTAJ

Generalnie wrażenia takie:
Słaby kontrast (szczególnie pod światło),
Aberracje chromatyczne,
Za tą cenę ok

Przy okazji przekonałem się, że przy ogniskowej 200 mm, stabilizacja w body jest cienka jak dupa leszcza, ale lepszy rydz niż nic :)

[ Dodano: 2011-08-01, 20:47 ]
200mm, F4.0, ISO400, zmniejszony, podostrzony i podciągnięty kontrast:

viaderro  Dołączył: 31 Sty 2011
Witam, troche to odgrzewam, i nie jestem do końca pewny czy to dobry temat, ale czy ktoś mógłby mi napisać jak ustawić Pentaxa k100d super z tokurą 80-200mm na tryb robienia zdjęć makro ? wiem, że zmiana pokrętła trybów fotografii nic nie daje...

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
viaderro napisał/a:
jak ustawić Pentaxa k100d super z tokurą 80-200mm na tryb robienia zdjęć makro ?

Zapewne trzeba przełączyć obiektyw na funkcję makro... ;-)

Pewnie tak tylko nie wiem jak to zrobić żeby obiektywu nie uszkodzić przypadkiem ;)

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Nie wiem co to za obiektyw, ale w większości jest podobnie: ustawiasz ogniskową na jakiej jest w tym szkle funkcja marko (popatrz na oznaczenia na obiektywie). Jak już ustawisz, to spróbuj delikatnie (nic na silę) przekręcić tubus. Powinien „zaskoczyć”. Aby powrócić do trybu normalnego kolejność odwrotna. ;-)

Chyba jestem na to za głupiutki, bo nic nie moge znalec żeby przeskoczyło, jedynie ściągnąłem pierścień z oznaczeniami przyszłony ;/

Skocz do: