asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Jestem ciekaw, czy było warto na nie czekać.

czekanie sie przeciez jeszcze nie skonczylo. :?:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
asklop napisał/a:
Sa super

Cieszę się, że Ci się podobają.

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Właśnie wróciłem z wakacji, a tu takie nowiny! Nie sposób opisać moją radość :-D :-D :-D :-D

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
A czytaliscie na optyczne.pl:
http://www.optyczne.pl/60...Carl_Zeiss.html

cytuje: "Wypuszczenie przez Carl Zeissa obiektywów do systemu K, z pewnością wiąże się z dużym sukcesem lustrzanek Pentax K10D i Samsung GX-10. Być może nawet wprowadzenie do sprzedaży tych jasnych obiektywów jest znakiem, że Pentax szykuje aparat dla profesjonalistów..."

awakqwq:cyt:" ...nieznacznie lepszy dla 1.4 jest Zeiss ale nie jest to duża różnica, a na pewno nie usprawiedliwiająca różnicy w cenie. Jak dla mnie jakość uzyskiwanych zdjęć powinna być podobna. IMHO kupując Zeissa sporo płaci się za markę i logo, a nie za jakość."
Bla bla bla. Jedni mowia ze jakosc usprawiedliwiajaca cene daje zoom 18-300/8, drodzy ze stale 50mm, trzeci ze *LTD a jeszcze inni ze Zeiss*T. Jak kogos nie stac to nie kupuje.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Są już pierwsze sample (jak ja nie lubię tego słowa...) z ZK 50/1.4 i ZK 85/1.4:
http://dc.watch.impress.c...09/25/7015.html

[ Dodano: 2007-09-24, 22:08 ]
Ojojoj, fajna ta 85-tka...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ojojoj, fajna ta 85-tka...

Bokeh, szczegolnie na filmie, to majstersztyk!

http://www.flickr.com/pho...park/tags/8514/

nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
Bokeh z Planara 85? Proszę bardzo :)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
a co powiecie na to iz w poniedzialek zakonczyly sie 3 aukcje - podkreslam TRZY, FA*85 - kwoty okolo 1000-1100$.

Ja osobiscie Zeissa posiadam tylko w kamerze sony dvd, i jestem bardzo zadowolony.
Z moich wrazen co do jakosci zdjec, Zeissa mozna porownac do 31, 77 czy 85 pentaxa. FA50/1.4 to polka nizej, dlatego tez cena o polowe mniejsza. Wlasnie sprzedaje 50/1.4 dlatego ze mam F50/2.8 z 1990r, ktory jest duzo lepszy (budowa, optyka itp) od w/w FA50/1.4 (w FA50 i tak nie uzywalem 1.4 czy 1.7, co najwyzej robilem cos na 2.0)

Dziwi mnie tylko polityka pentaxa ze tak polozyli lage na wszystko.
W 2004 przestali produkowac * i czekalismy do 2007 na szkla ktore ludzi rozczarowują. Na szczescie Zeiss wyczul blusa i moze on zapcha dziure ? Jedynym problemem moze byc brak AF, czego moze niktorym brakowac.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
gator napisał/a:
a co powiecie na to iz w poniedzialek zakonczyly sie 3 aukcje - podkreslam TRZY, FA*85 - kwoty okolo 1000-1100$.

Ja osobiscie Zeissa posiadam tylko w kamerze sony dvd, i jestem bardzo zadowolony.
Z moich wrazen co do jakosci zdjec, Zeissa mozna porownac do 31, 77 czy 85 pentaxa. FA50/1.4 to polka nizej, dlatego tez cena o polowe mniejsza. Wlasnie sprzedaje 50/1.4 dlatego ze mam F50/2.8 z 1990r, ktory jest duzo lepszy (budowa, optyka itp) od w/w FA50/1.4 (w FA50 i tak nie uzywalem 1.4 czy 1.7, co najwyzej robilem cos na 2.0)

Dziwi mnie tylko polityka pentaxa ze tak polozyli lage na wszystko.
W 2004 przestali produkowac * i czekalismy do 2007 na szkla ktore ludzi rozczarowują. Na szczescie Zeiss wyczul blusa i moze on zapcha dziure ? Jedynym problemem moze byc brak AF, czego moze niktorym brakowac.

Brak to przede wszystkim FF aparatu, biorac pod uwage wielkosc APS vs FF, o ile trzeba powiekszac z APS do FF zeby uzyskac ten sam format itd, nie mowiac o tym, ze jak widac po testach, dla APS obiektywy maja szczyt rozdz najczesciej kolo 4,5-5,6, potem zjawisko dyfrakcji bierze gore, a przeciez niektore moga miec maxa rozdz. dla np f 8 czy 9,5. Ogolnie wiadomo z fizyki, ze im mniejsza matryca, tym nie da sie miec maxa dla np f8 czy 11. Stad tez widac. ze przy malych matrycach nie daje sie przyslon wiekkszych od 8. Biorac wszystko pod uwage, to widze ze tylko FF ma sens plus swietna optyka. (omijam na dzis temat MF cyfry, skupiam sie na APS vs FF). Po prostu dawna 50mm jest tak genialnym obiektywem, ze mozna wiekszosc tematow nim obskoczyc, mowie glownie o krajobrazach itd, pozwala on zarowno rozmyc juz w miare tlo a i tez przy f8-11 miec niemal wszystko ostre. Ja raczje odpuszczam APS, co wiecej, wcale substytut 50mm na APS nie jest tani...wiec jak bym wolal miec FF plus 43mm 1.9 albo 50mm 1.4 niz jakies szerokie 28-31 na APS. Nie ukrywam ze chcialbym moc focic swoja 43mm na FF. Jak sie nie bedzie dalo, sprzedam i wchodze w C/N. Albo bede chcial majac FF Pentaxa, zobaczyc jaki jest nowy Zeiss vs 43mm.

[ Dodano: 2007-09-26, 11:10 ]
Michu napisał/a:
No tak. Tylko z tego, co słyszałem, to w Ltd ten AF jest taki sobie.

Michu, zartujesz teraz.....?
Al

Alek ja rowniez mam jakies dziwne odczucia w stosunku do 43 i 21. Co do Twojego jak zwykle matematyczno/fizycznego podejscia nie bede sie wypowiadal gdyz matematyki nie konczylem, a swoje opinie operam na tym co widze, a nie to co mi pokazuje kartka i olowek.

Co do cen, znalalzem cos takiego:
Carl Zeiss Planar T* 1.4/50 nie za 500 Euro tylko za 500$ tutaj

tego chyba niekomu nie trzeba przedstawiac PENTAX FA Star 85mm f/1.4 tutaj

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Michu napisał/a:

Al
Wcale Michu nie żartuje. W porównaniu do innych szkieł to zółw.
Alek napisał/a:
Ja raczje odpuszczam APS, co wiecej, wcale substytut 50mm na APS nie jest tani...wiec jak bym wolal miec FF plus 43mm 1.9 albo 50mm 1.4 niz jakies szerokie 28-31 na APS
Ale na razie puszki z FF to raptem dwa modele, w dodatku w cenie używanego samochodu.

[ Dodano: 2007-09-26, 12:39 ]
gator napisał/a:
PENTAX FA Star 85mm f/1.4 tutaj
A gdzie osłona, to przecież dzięki niej, ta gwiazdka jest tak droga.

argawen: mowisz o oslonie p/slonecznej - i przez to 85* jest taka droga ? pierwsze slysze, albo sobie jaja ze mnie robisz.

oslona pewnie jest tylko brak foty. Ale z tego co wiem byly chyba dwa rodzaje oslon w 85 ?

gator napisał/a:
i przez to 85* jest taka droga ? pierwsze slysze, albo sobie jaja ze mnie robisz.

To prawdopodobnie najdroższa osłona na świecie.

pewnie tak jak futerał do D40x

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Alek napisał/a:
Michu napisał/a:

Al
Wcale Michu nie żartuje. W porównaniu do innych szkieł to zółw.
Alek napisał/a:

Zalezy co fotografujesz, ja uzywam z PZ1. Nie jest to szklo tele do sportu wiec osobiscie mnie to nie martwi ale jak przejdzieszz na manual, to wtedy rozumiesz, dlaczego AF jest powiedzmy wolniejszy troche....:) Recznie sie ostrzy b dobrze, pieknie jest wykonany i malutki, a ostatnio nawet wole 43mm nad 50mm do ogolnego focenia w gorach, nad morzem i miescie. W ogole dla mnie szkla 43-50mm to najwszechstronniejsze obiektywy, stad bez wzgledeu na format, chce miec w tym zakresie takowy i b dobry. Oczywiscie gdyby Pentax mial FF i moj 43mm by sie sprawowal na nim b dobrze, byloby super.
Ja raczje odpuszczam APS, co wiecej, wcale substytut 50mm na APS nie jest tani...wiec jak bym wolal miec FF plus 43mm 1.9 albo 50mm 1.4 niz jakies szerokie 28-31 na APS
Ale na razie puszki z FF to raptem dwa modele, w dodatku w cenie używanego samochodu.
Ok, dzis, kilka lat temu jak skanowalem sobie Velvie na 4000dpi, to 6M Canon 10D byl za 11 500zl....:) poki co mam w domu z 40-50 rolek slajdow wiec ten i nastepony rok mam zapewniony, do pokazu wciaz the best a i odbitki duze sa b dobre z takich materialoew jak Provia. Bardzioej sie zastanawiam jako dodatek cyfrowy nad Canonen g9, wiodziael co potrafi, ma RAWa itd, niezla jakosc.

[ Dodano: 2007-09-26, 12:39 ]
gator napisał/a:
PENTAX FA Star 85mm f/1.4 tutaj
A gdzie osłona, to przecież dzięki niej, ta gwiazdka jest tak droga.

[ Dodano: 2007-09-26, 13:59 ]
gator napisał/a:
Alek ja rowniez mam jakies dziwne odczucia w stosunku do 43 i 21. Co do Twojego jak zwykle matematyczno/fizycznego podejscia nie bede sie wypowiadal gdyz matematyki nie konczylem, a swoje opinie operam na tym co widze, a nie to co mi pokazuje kartka i olowek.

Co do cen, znalalzem cos takiego:
Carl Zeiss Planar T* 1.4/50 nie za 500 Euro tylko za 500$ tutaj

tego chyba niekomu nie trzeba przedstawiac PENTAX FA Star 85mm f/1.4 tutaj

No, cena nawet spoko. Tylko ze na APS to mnie nie do konca bawi, owszem portet itd. Aczkowliek z uwagi na to ze to szkla "A", naprawde pasowalbym za jakis czas FF jednak.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Alek, kiedy się nauczysz cytować?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Alek, kiedy się nauczysz cytować?

Pewnie jak Pentax wypusci FF ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
argawen: mowisz o oslonie p/slonecznej - i przez to 85* jest taka droga ? pierwsze slysze, albo sobie jaja ze mnie robisz.
Ma nawet łożyska :-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
A mnie Zorzyk zaraz zgasił i przyciął odpowiedź, jak parę linijek więcej zacytowałem w którymś wątku :-> :lol: to chyba dlatego, że na imię mam Alek i pewnie to było profilaktyczne cięcie :mrgreen:

argawen: co by Ci dzis ptak narobil na Twoje pancerne 50-135 :-P

Skocz do: