Tomek B.  Dołączył: 07 Sty 2012
Jeszcze raz dzięki Piotrze. To było to! Chwilami z rozrzewnieniem wspominam Smienę ;-)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
W FotoPlusie, sklepie jakby nie było wiodącym, K-3III jest ze statusem "koniec produkcji - ostatnie sztuki". Ktoś coś wie, słyszał :?: Jakiś następca na horyzoncie?
A jeśli to rzeczywiście koniec, to wypadałoby jakąś promocję, albo co - a tu stoi znacznie powyżej K-1 i ani drgnie :roll:

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
greentrek napisał/a:
W FotoPlusie, sklepie jakby nie było wiodącym, K-3III jest ze statusem "koniec produkcji - ostatnie sztuki". Ktoś coś wie, słyszał :?: Jakiś następca na horyzoncie?

Wiedział od dawna. Już z pół roku(?) wiadomo że K-3/3 umar w butach, był tak oznaczony na stronie japońskiej od dawna. UE i USA miały go jako dostępnego tylko dzięki przesuwaniu stanów magazynowych. Na razie nadal produkują K-3/3 Mono (albo mają wystarczająco duże zapasy), pewnie mają więcej zysku więc wykorzystują podzespoły jakie jeszcze mają. Nie jestem na 100% pewny, ale Sony chyba wycofało wszystkie sensory APSC z produkcji poza jednym więc pewnie jak skończą się sensory mono to i K-3/3 Mono umrze śmiercią naturalną.

Wydaje się, że K-1 czeka podobny los tylko trochę później. Następcy nie widać, Pentax twierdzi że lustrzanek nikt nie kupuje i nie ma jak przekonać młodych że warto, na dodatek oni zawsze mieli mały udział w rynku, a jeżeli ten im się zmniejsza to w którymś momencie osiągną punkt w jakim nawet japończycy nie przełkną kosztów opracowania i wdrożenia do produkcji nowego korpusu i obiektywów (bo te też powolutku znikają).

Generalnie wygląda to jakby Ricoh po cichu wygaszał całego Pentaxa i strasznie żałuję, że skusiłem się na kolejny korpus po tym jak mi K-3/3 padło zamiast sprzedać obiektywy póki ktokolwiek chciał jeszcze Pentaxa kupować i zmienić system. Chociaż K-3 Mk III jest świetnym aparatem.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Oto owionął mnie wyziew niczym z krypty... :evilsmile:

Pozwolę sobie być umiarkowanym optymistą, uwzględniającym spowolnienie tempa oraz dalszy wzrost cen w "naszej" niszy ;-)

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Jak kupiłem drugiego K-3/3 to myślałem że nawet jak (wycofany) 60-250 wyzionie ducha, to będzie 70-210 na zastępstwo, może nie najlepsze, ale zawsze. No to wycofali 70-210. Potem Tamron ogłosił, że nie będzie już produkował obiektywów do DSLR więc wcześniej czy później ten sam los czeka 24-70 i 15-30, pewnie jak stany magazynowe spadną do poziomu który to usprawiedliwi. Z DA zniknęły wszystkie gwiazdki poza 16-50 i w zasadzie nie ma już wysokiej klasy teleobiektyw, czy to zooma czy stałki bo ostał się ino 55-300. W sklepie pentax.eu wieczna wyprzedaż tego co jeszcze jest na stanie, a jest coraz mniej...

Jak się popatrzmy na cenę nowego GR to można sobie wyobrazić ile kosztowałby nowy DSLR przy mikrym w porównaniu do GR udziale w rynku. A obiektywy do niego?

Masz wiele racji, jersey.
Nie przyglądam się aż tak wnikliwie ofercie. Podążając za przytoczonymi przez ciebie danymi, próbuję Twoim śladem łączyć kropki i na obrazie wyłania się coś między trumną a trupią czaszką... Być może PentaRico faktycznie szykuje się na symboliczny pogrzeb, ale nie DSLR jako takich, tylko DSLR konkurujących z osiągami bezlusterkowców? Te zoomy 15-30 i 24-70, o których piszesz, to konie robocze dla zawodowców. One mają dowozić i zarabiać. Pewność, jakość, szybkość, powtarzalność, trwałość. Sam będąc zawodowcem, który ma zadowolić klienta i jednocześnie umykać konkurencji, nie bawiłbym się w żadne lustrzanki. Oglądałem wczoraj Nikona Z7 II - wszystko śmiga, sprawnie, celnie i cichutko. To jest współczesny zawodowy sprzęt. Chrzanić sentymenty, klapnięcie lustra i optyczny wizjer... Tyle że zawodowcem nie jestem. Cieszę się Pentaksem 17. To aparat bez sensu, ale za to bardzo drogi! Przepaskudny Canon R100 jest od niego lepszy w każdym możliwym parametrze. I co? I jajco, Siedemnastką zrobiłem jedne z moich ulubionych zdjęć minionego roku. Nie oczekuję Pentaksa, który dogoni bezlusterkowce ani który sam będzie bezlusterkowcem. Nie interesuje mnie trio 15-30/24-70/70-200 ze światłem f/2.8 i superszybkim AF. Choćby skały srały DSLR nie dorówna MILC w kwestiach technicznych - a jednak może być pięknym, wygodnym, fajnym aparatem, który zachęca żeby "pójść na zdjęcia". Tutaj widzę ich potencjał - w tchnięciu czegoś nowego, ciekawego, inspirującego w fotografię amatorską, kreatywną, artystyczną może? To będzie nisza, to będzie drogie, ale ostatecznie chyba wydolę na 1 korpus i 2..3 bajeranckie stałki. Dla mnie git.

Czarne wizje zaczynają się sprawdzać :-/
K-3 nagle zniknął z oferty FotoPlusa, chociaż jako wiodący partner Ricoh Polska powinni go mieć najdłużej. Może się pogniewali? Na pentax.eu też posucha. Są jeszcze w Cyfrowych, Fotoformie, Avansie i jakichś niszowych, no i MediaExpercie [ale ich nie trawię]. Co ciekawe, w niektórych sklepach również KF ma status "ostatnie sztuki"... Czyżby zjazd z równi pochyłej :?:

Wszystko co ostatnio wypuścili, jest inne, dziwne, drogie, ma licznych krytyków - ale niektórym daje dużo powodów do zadowolenia.
HD DFA 21/2.4
K-3 III Monochrome
Pentax 17
Ricoh GR IV

Niewykluczone, że ich jedyną szansą jest teraz wymyślenie od nowa DSLR z bagnetem K :idea:
Potrafią? Będzie im się chcialo? :roll:

A może bagnet, ale zupełnie inny :?:
https://amateurphotographer.com/latest/opinion/now-is-the-perfect-time-for-the-pentax-q-to-make-a-comeback/

Tomek D.  Dołączył: 18 Lip 2008
Dobra, przyznaje się ;-) z FotoPlusa ostatnią K-3 kupiłem ja :mrgreen: Może to już pora zastąpić K20d, boście mnie tu zdrowo przestraszyli. Domyślam się, że przez takich ludzi jak ja ta firma upadła :lol: Mam nadzieję, że ten egzemplarz z Fotoplusa nie jest jakiś walnięty. Chwile się pobawiłem i jestem w głębokim szoku. Czuje się jak jaskiniowiec przeniesiony w teraźniejszość i widzę że czeka mnie sporo nauki. Pozdrawiam

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
jersey napisał/a:
Generalnie wygląda to jakby Ricoh po cichu wygaszał całego Pentaxa i strasznie żałuję, że skusiłem się na kolejny korpus po tym jak mi K-3/3 padło zamiast sprzedać obiektywy póki ktokolwiek chciał jeszcze Pentaxa kupować i zmienić system. Chociaż K-3 Mk III jest świetnym aparatem.

I dlatego z lekkim bólem przeszedłem na OM-1 MKII wcześniej używając małego lumixa.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Zrobiło się ckliwo na dumnym Forum muzeum legendarnego sprzętu foto :mrgreen:

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
:cry:

Jestem ciekaw co dalej będzie, czy czasem chinole się nie zainteresują zakupem

rychu napisał/a:
:mrgreen:
Dawno Cię nie widziałem tak uśmiechniętego ;-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
teta napisał/a:
Głowa do góry :-) : https://www.pentaxforums....troduction.html

Mam. Rzeczywiście działa. Wymaga con. A7 II.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Na urlopie padło mi pokrętło (od strony twarzy) w moim K3 II i...widniejąca info o końcu produkcji K3 MK3 plus jego cena spowodowała, że...kurde myślę o innym body. Ricoha chciałem ale cena...chyba pomyślę o nowym body. Może tym od telewizorów. ponoć fajne są ;-)
Post piszę z przymrużeniem oka. Tzn K3 II poszedł na serwis i on zostanie, ale Ricoha chyba odpuszczę na rzecz bezlustra. Ech...

teta napisał/a:
Głowa do góry :-) : https://www.pentaxforums....troduction.html

No i co z tego? Załóżmy że mam kilka DA i chciałbym je podpiąć do APS-C Soniacza. Tylko że Sony praktycznie odpuściło ten format. To już wolę trzymać się P.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Podłączasz do body FF i robisz zdjęcia w trybie APSC

Problem rozwiązany.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
A6700 miał premierę 12.07.2023. Wspomniany adapter współpracuje wg danych producenta z:
Alpha 7 II (With camera firmware Ver 2.0 or higher)
Alpha 7 III
Alpha 7 IV
Alpha 7R II
Alpha 7R III
Alpha 7R IIIA
Alpha 7R IV
Alpha 7R IVA
Alpha 7R V
Alpha 7S III
Alpha 7C
Alpha 7C II
Alpha 7C R
Alpha 9
Alpha 9 II
Alpha 9 III
Alpha 1
Alpha 6100
Alpha 6300
Alpha 6400
Alpha 6500
Alpha 6600
Alpha 6700
ZV-E10
ZV-E1
Note *1: Due to camera performance limitations, Alpha 6300, Alpha 7 II and Alpha 7R II will NOT have Eye-Focus function.

Note *2: We may not be able to test newly released cameras at the first time. In general, camera models released after 2014 can use our products normally. If exceptions are encountered, we will note them as soon as possible.

opiszon napisał/a:
Podłączasz do body FF i robisz zdjęcia w trybie APSC

Problem rozwiązany.

Po co mi body FF skoro mogę robić tylko w APS-C?
Problem podtrzymany😏

Skocz do: