Kfan napisał/a:Poza tym co szkodzi mieć obiektyw ze stabilizacją nawet jeśli ma się taki korpus?
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
aflinta napisał/a:Zawsze mnie zastanawiało czy jeżeli stabilizator lufy czołgu zamontuje się na jeszcze jednym stabilizatorze lufy czołgu to czy w efekcie otrzymam działo o fantastycznej celności niezależnie od warunków terenowych, czy też układ o wybitnie astabilnym działaniu nawet podczas postoju :)
Trochę szkiel i żelastwa
Mel napisał/a:Ciekawe (i w sumie zgodne z oczekiwaniami) jest to, że po podpięciu do K10D kilku leciwych szkieł M42 Zeissa uzyskałem spekakularną jakość (ostrość, rozdzielczość, kontrast, brak winiety), wszak są one dostosowane do 6x6, a tu pracuje sam środeczek tylko.
Mel napisał/a:Wczoraj wydałem ostatnie zaskórniaki na pentaxowy obiektyw 18-250, a pomógł mi w tym ten test. Może go znacie, może nie, jeśli jest gdzieś daleko w jakimś innym poście, to może warto przypomnieć.
-- M.
Lubię jasne sytuacje, i ... jasne szkiełka
klimecki_ napisał/a:
szkla z m42 to raczej nie jest sredni format(jak piszesz 6x6), tylko optyka do pelnej klatki analogowej w puszkach z tym mocowaniem. pomijajac srednioformatowego sonnara 180 z mocowaniem do p6 to te szkla do wiekszych formatow sa na cyfrze raczej srednie (na dpreview ktos testowal kilka pentaxowych srednioformatowych szkiel i raczej niespecjalne rezultaty - mala rozdzielczosc)
pozdrawiam
kp
aflinta napisał/a:FotoPepe, dobrze się pracuje, bardzo sympatyczny obiektyw, nie żałuję ani jednego dolara wydanego na niego (kupiony w USA)
FotoPepe napisał/a:Dlaczego fotki przy tych samych odniskowych są różne wielkościowo (bardziej przybliżone) przez DA50-200
przecież ogniskowa to ogniskowa ... Hmm
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
aflinta napisał/a:FotoPepe, jeżeli Cię to pocieszy, to 18-250 jest optycznie lepszy od 18-200 (oba są konstrukcją Tamrona).
Mel napisał/a:Co do testu na dpreview - hmm, ktoś testował.... Mam duży dystans do takich opinii, nie wiemy przecież choćby tego, jakie miał kryteria, czy oczekiwania.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
wogorski napisał/a:enemymine,
Z postu dowiedziałem się, że jest Pan[?] posiadaczem i użytkownikiem P SMC18-250.
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu, do czego służy i jak obsługiwać "lock" na pierścieniu ogniskowej. Jestem "zielony" w tym temacie, pozdrawiam,
marucha napisał/a:bladawiec napisał/a:Sam mam porównanie systemem obiektywowym, co prawda jedynie hybrydą - Sony. Przy tych samych ogniskowych efektywnych (z pewnym przybliżeniem można tak porównać) miałem w nim zdjęcia nieporuszone na czasach 3-4 krotnie dłuższych niż maksymalne, jakie osiągam w Pentaxie .
bladawiec, nie porównuj aparatu z kłapiącym lustrem do nielustrzanego, tym bardziej że hybryda nie ma też migawki.