adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
a gdzie znajdę listę lamp które dogadują się z body i mają automatykę

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
adapter, tak łatwo to chyba nie będzie... ja takiej nie widziałem.
Poza tym odpowiedz sobie szczerze czy na pewno wiesz co to znaczy i jak działa własna automatyka, TTL, P-TTL, "dogadanie" z body itp. Potem daj nam znać to będziemy wiedzieć od czego zacząć.
Lampa z właną automatyką nie musi wiedzieć do jakiego body jest podpięta, ba nie musi wcale być podpięta. A tym bardziej wcale nie musi gadać z body. A przy szkłach bez A to i tak to całe gadanie lampy z body niewiele da.

tak trochę odgrzeje temat nie rozumieć tego zdania

Arti napisał/a:
ba nie musi wcale być podpięta

to jak odpali ?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
adapter napisał/a:
to jak odpali ?

Fotocela. 360 chyba nawet fotoceli w trybie slave 2 nie potrzebuje, tyle że przedbłysku P-TTL nie omija.

no to już teraz powiedzmy ze wiem jak ugryźć te lampy :) teteele peteteele i inne tretelelele

adapter napisał/a:
to jak odpali ?

A chociażby po naciśnieciu przycisku wyzwalania błysku na lampie palcem.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
ok, ale nie bierze to pod uwagę kąta nachylenia lampy (chodzi mi o metodę odbijania od sufitu). w tym przypadku istotna oczywiście będzie absorpcja sufitu (lub np. jego brak). jeśli chciałbym przedbłysk i korekcję ekspozycji na podstawie pomiaru światła z przedbłysku wpadającego przez obiektyw, to tylko PTTL wchodzi w grę? tzn. mówię o K10D

cerfes, ale o czym mówisz, bo nie kumam?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
cerfes napisał/a:
ok, ale nie bierze to pod uwagę kąta nachylenia lampy (chodzi mi o metodę odbijania od sufitu)

Bierze jak najbardziej. Lampa z własną automatyką ma własny czujnik - mierzy ile światła wpada i w odpowiednim momencie przerywa błysk.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
cerfes napisał/a:
jeśli chciałbym przedbłysk i korekcję ekspozycji na podstawie pomiaru światła z przedbłysku wpadającego przez obiektyw, to tylko PTTL wchodzi w grę? tzn. mówię o K10D
Tak, tylko P-TTL.
Ale mowa była o lampie z własną automatyką. Własną, a różne TTL-e potrzebują korpusu i szkła do działania, jak nazwa wskazuje (TTL = Through The Lens).
Jeśli nie upierasz się na pomiar przez obiektyw, to za Michalem5150.

wspomaganie AF lampą zewnętrzną też tylko PTTL?

Nie, to nie ma nic do rzeczy. Mam Ci ja metza bez P-TTL-a, wspomaganie AF działa; mało tego, jest opcja SB, działa tylko wspomaganie bez błysku.

i jak odchylasz palnik w górę to też bierze poprawkę? działa to mądrze? tzn. czy dobiera samo moc błysku, żeby zdjęcie było poprawnie naświetlone? nie mówię o pełnej automatyce, bo nie chcę robić 'idioten kamera', ale żeby nie trzeba było wszystkiego samemu ustawiać i sprawdzać. jeśli tak, to czy możesz polecić coś taniego? bo ja kupiłem analoga i nie mam nic wsparcia, nawet ręcznie nie mogę ustawić mocy błysku

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
cerfes napisał/a:
jak odchylasz palnik w górę to też bierze poprawkę?

Z własną automatyką oczywiście.

cerfes, krótko: lampa ma swój czujnik z przodu, wycelowany do przodu; działa on zawsze, niezależnie od pozycji palnika w związku z czym automatyka nie musi brać żadnej poprawki. Przecież to logiczne.
Rany, zadajesz takie pytania.... Napisz przy awatarze skąd jesteś, może ktoś blisko ma taką lampę i pozwoli sprawdzić.
Możesz też iść do sklepu foto, założyć jakąkolwiek lampę z trybem A i to nieważne z jaką dedykacją i strzel parę razy. Ja do niedawna używałem lampy z dedykacją do canona - działało super.
Żadnej tu magii, i żadnej nielogiczności.
Aha:
cerfes napisał/a:
nie mówię o pełnej automatyce
nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale lampa z automatyką ma właśnie pełną automatykę - działa na korpusie, w ręce, na statywie z fotocelą, kabelkiem...zawsze i wszędzie. Musisz podać lampie parametry na jakich pracuje body (przysłona i czułość) i tyle. W przypadku lamp dedykowanych te dane same przylezą z body.

łotewa, byle brało wszystko pod uwagę. tzn. ptrzebuję coś co pomoże AF i skuma czy palnik w górę czy w dół i jak w górę, to czy nad głową sufit jasny ciemny, w sensie ile się odbije światła

cerfes napisał/a:
skuma czy palnik w górę czy w dół..... sufit jasny ciemny....ile się odbije światła

Och...
Nieważne, czy skuma: błyska > czujnik mierzy ilość światła Z PRZODU > automat liczy i porównuje do wymaganej ilości światła przy zadanych wartościach ISO i f > tenże automat kończy błysk, jak mu wyjdzie, że wystarczy > po zawodach. Jak światła za mało (obiekt za daleko, sufit za ciemny czy za daleko itp.), to lampie zabraknie pary i masz niedoświetlone zdjęcie. Lampy z automatem mają sygnał "OK". Jak nie doświetla, to tego sygnału niet.
Bardziej łopatologicznie nie potrafię i kończę na ten temat, bo i tak powtarzam informacje podane przez zacnych przedmówców i przeze mnie, jeno formę zmieniam. No, cerfes, rusz głową, :evil: palnikiem dopiero potem....

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Moje pierwsze zabawy z lampą z własną automatyką. Palnik na obu zdjęciach był skierowany pod różnymi kątami, chyba odbicie od sufitu i kąt 45 albo 60 stopni. Oczywiście należałoby skorygować przysłonę, ale to były testy jak i czy wogóle zadziała z pentaxem ;-)

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Witam,

pytałem w innym wątku, ale nie uzyskałem odpowiedzi.
Jak to jest z automatyką lampy, jeżeli działa ona z parasolką, zarówno odbijającą jak i rozpraszającą, wtedy, gdy cała lampa jest zasłonięta?
Zdaje się, że w takim układzie pozostaje nam TTL lub manual.
Czy w przypadku parasolki rozpraszającej, da się skompensować odpowiednio błysk, aby zdjęcia nie były prześwietlone/niedoświetlone?

mac_27, dokładnie tak jak piszesz: TTL albo manual.
Kompensacja? W przypadku TTL-a wg Twojego uznania, tu nie ma jednej recepty na wszystkie konfiguracje i sytuacje; w przypadku manuala natomiast chyba nie mówi się o kompensacji jako takiej, prawda? Ale jak robisz z parasolką to chyba masz czas, żeby eksperymentować?

Skocz do: