adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Lampa z własną automatyką
Jak widać w stopce posiadam k100d
czy moglibyście podać modele lamp które maja własną automatykę . Chodzi mi o używanie szkieł M.
Wiem ze 540fgz ma a czy są inne ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
AF 280T na własne ryzyko.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
360fgz

opiszon napisał/a:
360fgz

siur ?
bo to jest cenowa alternatywa dla 540
bedzie dobrze dzialac ze szkłami M bez styków ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
siur? tak mówią inni (w tej chwili sprzedałem tłumaxa i zastanawiam się co kupić)

np jpserwis tu:
http://pentax.org.pl/view...=360+automatyka

[ Dodano: 2008-08-12, 22:15 ]
http://www.pentaxslr.com/flashes/flash_360

Cytat
Flash modes:

- P-TTL auto, TTL auto, auto, manual

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Z własną automatyką? To w zasadzie każda, która ma czujnik z przodu i bezpieczne napięcie na stopce. Ceny na allegro zaczynają się od 30zł.

michal5150 napisał/a:
Z własną automatyką? To w zasadzie każda, która ma czujnik z przodu i bezpieczne napięcie na stopce. Ceny na allegro zaczynają się od 30zł.

chodzi mi o współpracę z obiektywami manualnymi żeby moc błysku dobrała odpowiedni i komunikowała się z body.
Sam nie wiem czy piszę bzdury czy nie :)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
adapter napisał/a:
Sam nie wiem czy piszę bzdury czy nie :)

Trochę... ;-)
Własna automatyka polega na tym, że lampa sama dobiera moc błysku, nie musi być nawet połączona do aparatu bo i po co. Ma swój czujnik i swój rozumek.

[ Dodano: 2008-08-13, 09:27 ]
jorge.martinez napisał/a:

A ta akurat lampa jest, z tego co pamiętam, dopuszczona do użytku z nowymi cyfrankami nawet przez samego Pentaksa.

adapter napisał/a:
michal5150 napisał/a:

chodzi mi o współpracę z obiektywami manualnymi żeby moc błysku dobrała odpowiedni i komunikowała się z body.

Albo jedno albo drugie. Co z tego że będzie komunikowała się z body (jak akurat taką kupisz), jak body nie będzie komunikowało się z obiektywem manualnym (tzn. body nie będzie sterowało przysłoną ani nie będzie znało jej wartości).
Działanie lampy z własną automatyka polega na tym że zadajesz ręcznie lampie ISO jakie masz ustawione w aparacie, oraz wybierasz program automatyki (a tak naprawdę przysłonę przy której będziesz pracował). Lampa pomierzy sobie swoim czujnikiem światło, znając wcześniej ustawione parametry błyśnie tylko tyle ile trzeba. Stosując taką lampę nie musisz ograniczać się tylko do obiektywów manualnych. Z pozostałymi też będzie działać, ale nie będzie się z nimi komunikować.
Przykładowe lampki:
http://www.allegro.pl/ite...wa_palniki.html
http://www.allegro.pl/ite..._11v_lp_33.html
http://www.allegro.pl/ite...nieuzywana.html

michal5150 napisał/a:
Albo jedno albo drugie.

No nie do końca. Przy szkłach z A body ustawi przysłonę. Z taką AF280T body nawet ustawi przysłonę zgodną z wybranym programem na lampie, czyli jest też komunikacja lampa-puszka. Tylko P-TTLa nie ma.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Arti napisał/a:

jorge.martinez napisał/a:

A ta akurat lampa jest, z tego co pamiętam, dopuszczona do użytku z nowymi cyfrankami nawet przez samego Pentaksa.

Rzecz nie jest jednoznaczna o czym świadczy dyskusja w poniższym wątku:

http://pentax.org.pl/view...&highlight=280t

No i tam jest taki rysunek śliczny z AF280T.

Arti napisał/a:
michal5150 napisał/a:
Albo jedno albo drugie.

No nie do końca. Przy szkłach z A body ustawi przysłonę. Z taką AF280T body nawet ustawi przysłonę zgodną z wybranym programem na lampie, czyli jest też komunikacja lampa-puszka. Tylko P-TTLa nie ma.

Tak, masz rację. Ja miałem na myśli obiektywy całkowicie manualne, bez pierścienia przysłon z pozycją A. I autor zapytania pewnie też ;-) :

adapter napisał/a:

Chodzi mi o używanie szkieł M

no niby tak.. tylko że manualne to nie tylko M... troche uogólnienie poszło i jak widać może to lekko zmylić. ;-)

full M bez styków.
michal5150 napisał/a:
Stosując taką lampę nie musisz ograniczać się tylko do obiektywów manualnych. Z pozostałymi też będzie działać, ale nie będzie się z nimi komunikować.

No a teraz takie pytanie coś. Mam szkło bez styków i tak ustawie ogniskową, ustawię przysłonę, ostrość nacisnę guzik na body AE-L przymknął przysłonę aparat mierzy światło (jak wyczytałem na forum) i teraz chodzi mi o takie coś żeby wziął pod uwagę że jest lampa przypięta i ma jakieś tam odczyty z czujnika ew z ustawień na niej ew sam ustawił lampę by odpowiednio błysnęła ... rozumiecie mnie :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
adapter napisał/a:
Mam szkło bez styków i tak ustawie ogniskową, ustawię przysłonę, ostrość nacisnę guzik na body AE-L przymknął przysłonę aparat mierzy światło (jak wyczytałem na forum) i teraz chodzi mi o takie coś żeby wziął pod uwagę że jest lampa przypięta

Gdy naciśniesz AE-L to aparat ustawi parametry dla naświetlania bez lampy. Jedyne ograniczenie może być takie, że nie zejdzie z czasem poniżej czasu synchronizacji ale to nie zawsze działa. Mam lampę z własną automatyką, której body nie widzi i sam muszę kontrolować czy body nie ustawia za krótkiego czasu.

nie no nie kumam czyli mając szkło M muszę sam dobrać przysłonę, czas mi dobierze aparat. Jednak muszę wziąć poprawkę na błysk lampy ? dobrze kumam czy za głupi jestem :)

a i jak wyglada sytuacja z obiektywem który ma pozycję A.

adapter napisał/a:
nie no nie kumam czyli mając szkło M muszę sam dobrać przysłonę, czas mi dobierze aparat. Jednak muszę wziąć poprawkę na błysk lampy ?

Sam musisz dobrać przesłonę i czas. Przesłonę ustawiasz w zależności od ustawionego programu lampy z ewentualnymi korektami. Czas ustawiasz tak aby był dłuższy od czasu synchronizacji czyli dla Pentaksa 1/180 s.

a i jak wyglada sytuacja z obiektywem który ma pozycję A.

Zależy od lampy, jeśli dogaduje się z body to działa tak jak wcześniej napisał Arti.

Skocz do: