argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
skorpion napisał/a:
cz moja 54 będzie jakoś współpracować z P-TTL em Pentaxa czy pociągnie jedynie na swojej automatyce?
Tylko automatyka. Ale w Metzie nie jest przecież zła.
Niby jest kostka do Pentaxa ( 3702M2). Ale w końcu nie wiem, czy wszystkie funkcje obsługuje.
Wejdź sobie tutaj

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Niestety:

Inna sprawa że automatyka Metza działa OK, a zwykły TTL nie ma w zwyczaju wyzwalać lamp z fotocelą (takich tanich studyjnych).

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
I jeszcze tutaj

Automatyce nie można nic zarzucić.
Jedynie przy mieszaniu ze światłem zastanym trzeba się trochę pogimnastykować.
Jednak brak pomiaru przez obiektyw jest poważnym zubożeniem i uwstecznieniem o ładnych parę latek.
Ale, z kolei, ten zwykły TTL w Pentax-ach działał tak fatalnie, że firma musiała jakoś dogodzić rzeszom niezadowolonych.
Super precyzyjny P-TTL wzbudził powszechny aplauz ! :-/

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Kiedyś sam zastanawiałem się nad Metzem 54, ale dowiedziałem się, że nawet z kostką sca 3702m2 nie będzie działaś HSS. Zrezygnowałem.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mam 540 i K10D więc się wtrące z kilkoma wrażeniami.

Plusy:
-duża siła (dodam, że raz byłem zmuszony uzyć błysku testowego do samoobrony gośc który dostał flesha po oczach miał kłopoty z ustaniem na nogach, co dalej nie patrzyłem tylko wiałem)
-obracana i podnoszona/opuszczana główka
-catchlight panel (biała karteczka do doświetlania oczu)
-wirless działajace z wbudowaną lampą (bardzo dużo daje)
-wspomaganie AF i specjalny tryb do tego
-dopasowywanie ustawienia palnika do ogniskowej
-współpraca z krótkimi czasami migawki (jak masz 2 takie lampy to i w trybie wireless)
-własna automatyka - zadziała ci z każdym aparatem majacym standardową stopkę próbowałem z Canonami i było si. Z Fuji podobnie. Aczkolwiek wymaga deko znajomości pewnych podstaw obsługi.
-fotocela + własna automatyka - wspomoże wszystko co "umie" błysnąć by ją wyzwolić (także spawarkę sąsiada).
-światło modelujące - czasami używam zamiast latarki ;D
-Ma napis Pentax na obudowie
-jest duża i profesjonalnie wygląda (to też potrafi być zaleta)

Minusy:
-Tryb manualny nie we wszystkich trybach aparatu - chetnie bym go widział w aparacie pracującym na Av/Tv/TAv
-Brak trybu TTL z K10D (z K20 zapewne podobnie)
-wykonanie - deko tandetny plastik. szybko się rysuje - moja ma już wyraźne ślady użytkowania
-nieuszczelniona - piasek/deszcz mogą być jej wrogiem. Aczkolwiek używałem lampy i na plaży (duże zapiaszczenie) jak i w mżawce (zachlapanie) i nic sie nie stało
-piszczy przy ładowaniu (deko rozprasza, aczkolwiek pozwala zorientowac się kiedy jest naładowana)
-ogólnie czasami lampa niestety potrafi utrudnić pracę. Na szczęście żadko.
- jej cena boli, aczkolwiek lampa jest tego warta. Jedynie mogłaby być solidniej wykonana za te pieniądze.

Dodam, ze w weekend byłem na plenerze z wieloma róznymi foto. Sprzęt od Olka E500 po Nikona D700. Wszyscy prawie mi zazdrościli wirlessa, jeden nawet pożyczał lampę i wspomagało sie nią "w trybie fotoceli". Fajne uczucie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
RiddlerPL napisał/a:
-Brak trybu TTL z K10D (z K20 zapewne podobnie)

Biedna lampa nie jest temu winna, to ułomność body.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
plwk, Tym bardziej, że sama lampa posiada TTL.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
O co chodzi z tym TTL w przypadku lampy błyskowej? Rozumie, że P-TTL polega na pomiarze światła za pomocą błysku wstępnego, tak? Czy w trybie TTL pomiar byłby wykonywany bez niego?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zdaje się, że w TTL czujnik światła za lustrem mówił do lampy "Już przestań, bo mi się wystarczająco naświetliło". A w P-TTL lampa błyska wstępnie, po czym czujnik szybciutko mówi jej "Widziałem ten Twój przedbłysk, powinnaś świecić x milisekund".

Jeśli jest inaczej, nie obrażę się za sprostowanie. :-)

dsk napisał/a:
Zdaje się, że w TTL czujnik światła za lustrem mówił do lampy "Już przestań, bo mi się wystarczająco naświetliło".

No ale kiedy to mówi - w trakcie naświetlania? Chyba raczej nie możliwe ze względów konstrukcyjnych?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zdaje się, że właśnie w trakcie naświetlania. Body ma za lustrem czujnik TTL wtedy.

No ale lustro jest podniesione, prawda? I gdzie ten czujnik się ma znajdować? Chyba nie na drodze światła do matrycy?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
rjan napisał/a:
I gdzie ten czujnik się ma znajdować?

czujnik pomiaru blysku TTL znajduje sie zazwyczaj z boku komory lustra (bo na dole sa czujniki af) i mierzy swiatlo odbite od powierzchni filmu/matrycy.

Teraz rozumiem... Dziękuję panom. :-)

RiddlerPL napisał/a:
, -współpraca z krótkimi czasami migawki

A dokładnie co to znaczy?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Krótszymi niż 1/180 s. tzw. HSS

O tfu... to moje pytanie odnosiło się do Metza 54, a nie P540 :-)
Myślałem, że komuś działa HSS z pttl w Metzu i dlatego zapytałem o współpracę z krótkimi czasami chcąc upewnić się, że idzie o HSS :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Myślałem, że komuś działa HSS z pttl w Metzu i dlatego zapytałem o współpracę z krótkimi czasami chcąc upewnić się, że idzie o HSS

Sprawdzałem Metza 48 z DL-em i HSS działa.

Chodziło o kombinację Metza 54, HSS i pttl.

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
To jak ? SB w Nikonie nie mają wireless ?

Skocz do: