xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Ja chcę serwisowi jak naj jaśniej opisać problem i szukam metody na wywołanie go :D chociaż myślę że jak dołączę sample to się nie będą mogli sianem wykręcić że aparat jest OK.

Czasem też coś serwisuje akurat nie sprzęt foto, ale wiem jak wkurzające są uszkodzenia typu nie działa raz na jakiś czas.

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
W moim K10D raz pojawiło się kilka zielonych zdjęć. Było to ponad rok temu przy fotografowaniu sztucznych ogni. Kilka zdjęć było OK, potem było kilka zielonych i potem znowu OK. To była jakby seria. Nie wyjmowałem w tym czasie karty.
Zdjęcie robiłem w RAW-ach i kiedy przy wywoływaniu wybrałem jakiś profil balansu bieli, kolorystyka wracała prawidłowa :shock: Potem wystarczyło poprawić jeszcze balans i zdjęcie było OK.
Od tego czasu nie miałem takich problemów, mimo że fotografowałem kilka razy w nocy.
Nie potrafię powiedzieć jaka była wtedy wersja softu. Generalnie od dłuższego czasu mam 1.3.

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
A gdyby zrobić zdjęcie bez włożonej karty, to czy w buforze zapisze też z takim błędem? Jeżeli nie jest to błąd związany z zapisem na karcie pamięci to sam raczej nie uporasz się z tym problemem. Mogą to być też zimne luty gdzieś na płycie. Jeśli serwis Pentax'a zatrudnia konkretnych ludzi to powinni oni uporać się z problemem, więc jeśli zmiana karty nie pomoże to chyba tylko serwis.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Już postanowiłem że wyśle aparacik, w sumie wysyłka za friko tylko czas... czas... czas... :)
Zauważyłem jeszcze ze aparat takie chocki klocki robi mi na dworze, co prawda nie zdarza mu się to zbyt często (z różna częstotliwością). Niech robią co chcą ja chce mieć tylko większa pewność ze mi się aparat nie rozkraczy :)
Jak cokolwiek zrobię to na pewno dam wam znać jak się rozwija ta historia.

pi2k  Dołączył: 23 Mar 2009
a ja może odświeże temat
Jak się zakończyła ta "przygoda" tz co się stało z aparatem.
Ja kupiłem kadyszke ponad rok temu na początku pojawiało się sporadycznie jakieś takie właśnie zielone coś, ale równie jak niewiadomo jak i dlaczego zaczeło tak pstrykać to również przestawało. Aparat przezimował w torbie, ale teraz, że cieplej się zaczeło robić to częściej się wychodzi z nim na wojaże, ale niestety coraz częsciej zaczyna pstrykac właśnie takie dziwactwa co niestety jest coraz bardziej irytujące. Tym bardziej, że już nie chcą tak od siebie znikąć, trzeba kombinować z poworem na automatyke, próbą robienie zdjęcia w zupełenie innych warunkach oświetleniowych, wł/wył. W końcu się udaje ale musze coraz cześciej powtarzać ten zabieg co coraz bardziej mnie irytuje.

A swoją drogą może ktoś wie jak wygląda serwis tutaj w Angli
Aparacik kupiony już niestety ponad rok temu w Jessopie, mam na niego tylko paragon, żadnych gwarancji sklep nie wydawał. Jeżeli już się zdecyduje go oddać to jak długo się czeka na naparawe??

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
W mojej K10D takim zielonym lub czarnym zdjęciom towarzyszy zawieszanie się aparatu ... trzeba wyłączyć lub nawet wyciągać akumulator by wrócić do stanu używalności. Miał ktoś tak w swoim aparacie?

kubus  Dołączył: 09 Kwi 2007
Witam. Podobne problemy miałem ze swoją GX-10.Zawiozłem ją do serwisu gdzie stwierdzono, że jest jakiś problem z oprogramowaniem. Po wgraniu od nowa oprogramowania problem znikł. Zanim zdecydujesz się wysłać sprzęt do serwisu spróbuj samemu wgrać soft. :-B

grzeh  Dołączył: 13 Mar 2008
Mój K10D sporadycznie po włączeniu aparatu zaskakuje mnie całkowicie czarnym zdjęciem. Dzieje się to raz na kilkadziesiąt razy, ale powtórzyło się już kilkukrotnie. Na szczęście takie zdjęcie jest tylko pierwsze, kolejne zawsze są już ok. Mam nadzieję, że to zdjęcie życia, które przede mną nie będzie czarne ;)

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
kubus napisał/a:
Witam. Podobne problemy miałem ze swoją GX-10.Zawiozłem ją do serwisu gdzie stwierdzono, że jest jakiś problem z oprogramowaniem. Po wgraniu od nowa oprogramowania problem znikł. Zanim zdecydujesz się wysłać sprzęt do serwisu spróbuj samemu wgrać soft. :-B

Gorzej, jeśli po uruchomieniu np. punktowego pomiaru światła, ekranik, na niebieskim tle wyświetli komunikat - Wystąpił błąd w module fffsxcd134wqist. System nie odnalazł sterowników niezbędnych do uruchomienia tej funkcji. Włóż dyskietkę i zainstaluj sterowniki ręcznie. :-?

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
kubus Dzięki :-B :-B :-B :-B :-B

Zawiesza się po powtórnym wgraniu softu rzadziej ale się zawiesza, może jak wgram jeszcze raz to będzie lepiej. Wie kto jak wrócić z 1.30 na 1.10 ?

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
seele, http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3326 nie pamietam czy tam jest rozwiązanie, ale wydaje mi się że tak..

[ Dodano: 2009-05-06, 18:15 ]
seele, poprawka, na 100% tam są pliki. jedź od końca, trafisz na 4 linki.

arteck  Dołączył: 21 Maj 2007
Ja w pierwszym egzemplarzu KaDyszki miałem zielony "zafarb".
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4603

Okazało sie później, że padnięty był procesor....Body wymienione na nowe w ramach gwarancji...

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
arteck napisał/a:
Ja w pierwszym egzemplarzu KaDyszki miałem zielony "zafarb".
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4603

Okazało sie później, że padnięty był procesor....Body wymienione na nowe w ramach gwarancji...

Ot szczęściarz mnie tylko płytę główna wymienili

A ja kupowałem w stanach i brat do mnie dzwoni i mówił, że wychodzą zielone zdjęcia. Ale przywiózł mi ten egzemplarz i od tamtego czasu nie spotkałem się z taką niespodzianką. Ciekawe.

MarcinJ  Dołączył: 05 Kwi 2007
Sorki za odkopywanie wątku, Kupiłem k20d i mnie też wychodzą zielone zdjęcia, nie znalazlem nigdzie informacji o takiej przypadlosici w k20d, pytanie do posiadaczy k20d, czy też miały miejsce takie rzeczy, i czy zmiana softu pomoże. Generalnie aparat mam jeden dzień i zdjecia wychodzą raz normalne raz zielone, jak mu czapa stanie.

Zastanawiam się czy zmiana softu pomoze czy isc odrazu do sklepu i poprosic o wymianę na inną sztukę, oddawanie body na gwarancję nie wchodzi w rachubę. Nie po to kupiłem nowy aparat jak padła mi k100d, po miesiącu czekania na naprawę a potem jeszcze na premierę k7d tak to bym odrazu kupił k20d.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Zmiana softu nie zaszkodzi, ale jeśli to świeży zakup to poszedł bym do sklepu i poprosił o wymiane.

MarcinJ napisał/a:
sc odrazu do sklepu i poprosic o wymianę na inną sztukę
Wg. mnie to najlepsze rozwiązanie. Idź i powiedz żeby wymienili. po co masz się męczyć ze sztuką która wykazuje jakieś takie przypadłości...

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Owszem - wymiana i tylko to. Temat był poruszany tutaj: http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 , a tu: http://my.opera.com/jerz/...-czarne-zdjecia opisane moje przejścia z K10D.

Skocz do: