Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Mam O-ME53 w K10D swoim i na początku myślałem że coś jest nie tak bo nie widziałem wielkiej różnicy, ale teraz jak zdjąłem muszlę to jest przepaść, niestety z muszlą słabo widać parametry pod wizjerem i trzeba spoglądać w dół aby je zobaczyć.
Jasność nie spada, jedynie mam wrażenie, że ostrość lekko traci.

artusduszek  Dołączył: 05 Kwi 2009
Zakupiłem w końcu O-ME53 i gdy ją założyłem też nie widzialem róznicy. Na początku. Bez muszli udwalo mi się zrobić jasnym manualnym szkłem okolo 4/10 zdjeć (trafionych w punkt z ostroscia tam gdzie chcialem) z muszlą 9/10 mam ostrych, z czego 7/10 perfekcyjnie. Niestety minusem muszli jest utrudniona praca z obiektywami szerokokątnymi. Bardzo cięzko wszystko objąć na 18mm nawet jesli mam aparat na statywie i nic mi się nie buja. Z odczytywaniem parametrow nie jest tak źle. Wystarczy tylkio niewielki ruch aby mozna bylo je odczytać. Nie patrzylem przez muszle 1,35x ale niewyobrazam sobie z nia pracy.

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
no trochę widzę się spóźniłem, ale dla informacji powiem, że w przypadku KPSa różnica jest widoczna odrazu, jak dla mnie przepaść w wielkości podglądu bez i z KPSem. Oczywiście problem jest z widocznością całego kadru + info na dole, ale dla mnie to nie problem - lekka zmiana kąta patrzenia. Mam wrażenie, że trochę spada czytelność obrazu na brzegach (czyt. ostrość), ale za to klin z rastrem są spore, co pomaga.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Mam pytanie.
Czy wizjer KPS pasuje do K-x'a :?:

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
daśko, pasuje do k20d, do GX-20 nie pasuje i trzeba piłować. Pytanie czy w KX jest tak samo rozwiązana muszla jak w k20d. Ja bym zakładał, że różnice mogą być (podobnie jak dla k100 opisywanej na pierwszej stronie)...ale to by trzeba skonfrontować z rzeczywistością.

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
daśko napisał/a:
Mam pytanie.
Czy wizjer KPS pasuje do K-x'a :?:

Tak, pasuje, mam ją zamontowaną w kiksie.
Oczywiście bez piłowania i innych wybryków.

Dzięki korc :mrgreen:

szopen  Dołączył: 20 Maj 2007
Powiększająca muszla oczna KPS 1.3x ~ 120PLN
Znalazłem bardzo fajnie "uzbrojoną" kapiątkę: http://forums.dpreview.co...essage=36849137 i zapałałem chęcią posiadania powiększającej muszli ocznej. Kupiłem za 40 USD [link: http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...em=400061158679 ]. Podzielę się wrażeniami i zdjęciami jak dotrze.

Jako że jestem mało doświadczonym ebay'owiczem, mam do Was pytanie (zadałem je też sprzedającemu, ale jak na razie milczy): w jaki sposób mogę wykupić ubezpieczenie i tracking (Besides, tracking number will be provided if you purchase the insurance and you can check the delivery status.). Przy składaniu zamówienia/obliczaniu płatności nie było takiej opcji. Jest do tego na ebayu jakiś magiczny przycisk, którego nie widzę?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
szopen, scaliłem do istniejącego już wątku o tej muszli
na przyszłość polecam poszukać, jak nie jesteś pewien istnienia wątku na dany temat

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
szopen napisał/a:
Znalazłem bardzo fajnie "uzbrojoną" kapiątkę
pimp my dSLR :mrgreen:

chyba rozbiorę starą idiotenkamere i spróbuję z jednej z soczewek zrobić taki wizjerek - może się uda :-P i najważniejsze - za darmo :mrgreen: mam też pomysł na użycie lampy błyskowej - domontuję fotocelę i zrobię małą lampkę do "efektów" (np oświetlenia włosów) :evilsmile:

Sir  Dołączył: 13 Lis 2010
Hallo
Więc ostatecznie założył ktos jakis wizjer powiekszajacy w Kx-sie? Jakie są odczucia?
Wyświetlaczem w wizjerze Kx jestem rozczarowany, jezeli konwerter miałby to jeszcze pogarszać, no to byłoby źle. Trzeba by sie mocno zastanowić czy są jakieś korzysci. Dodam ze manualnych obiektywów nie używam.
Sir

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Więc po co Ci muszla powiększająca?

Dla ozdoby!

Sir napisał/a:
Dla ozdoby!

To może zawiąż kokardkę

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Sir napisał/a:
Dla ozdoby!
było czerwony kupić :P :mrgreen:

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Sir napisał/a:
Hallo
Więc ostatecznie założył ktos jakis wizjer powiekszajacy w Kx-sie? Jakie są odczucia?
Wyświetlaczem w wizjerze Kx jestem rozczarowany, jezeli konwerter miałby to jeszcze pogarszać, no to byłoby źle. Trzeba by sie mocno zastanowić czy są jakieś korzysci. Dodam ze manualnych obiektywów nie używam.
Sir

Primo: KX (analogowe body) i k-x (cyfrowe).

A co do samego wizjera - jeden z najfajniejszych zakupów jakich dokonałem (około 1,5 roku temu) - co prawda trzeba się było przyzwyczajać troszkę, ale jak się człowiek nauczy to jest bardzo, bardzo fajnie. Po prostu trzeba muszlę opierać na łuku brwiowym - wtedy cały wizjer w k-x widać. Dla okularników może być to nieco problematyczne ;-)

Większy wizjer = lepszy wizjer (jestem zakochany w MeSuperze, sorki). Ostrzenie manualami jest nieco łatwiejsze, ale matówka z klinem jest dużo lepsza (nawet chińczyk). Ale za to połączenie takiego zestawu jest dopiero mniamniuśne :-B

A jak się taką muszlę założy na MeSuper'a to LEDWO idzie ogarnąć co się dzieje w całym wizjerze :D Do normalnego użytku bez sensu, ale np. do jakichś portretów z jasnym tele się nada jako lekkie wspomaganie...

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
kupiłem, zamontowałem i jestem zadowolony :lol: ... obraz powiększony (makrofoto), duża muszla odcina światło z zewnątrz skutecznie (trochę gimnastyki jest przy oglądaniu parametrów ekspozycji na linijce), twarz odsunięta od LCD, co w gorące dni skutecznie zapobiega jego zatłuszczeniu, które normalnie przy przejściu na LV eliminowało LCD z użycia.

Konwertery powiekszajace obraz w wizjerze reklamowane maja według reklamy podnosic komfort użytkowania aparatu, niekoniecznie z manualnym ostrzeniem. Nie mają nic wspólnego z kokardkami czy barwą. Chociaz są zwolennicy i tego rodzaju upiększeń nawet u Pantaxa /vide kryształki Svarowskiego lub 18 kolorów Kxa/.

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
a tak na poważnie... to o co Ci chodzi Sir?... z ciekawości, bo przestałem qmać :roll:

Skoro przestałeś to ci pomogę. Ogólnie biorąc chodziłoby o to aby rezygnować z przyjemności robienia sobie z kogoś JAJ. Np. udawać że nie wiadomo do czego komuś mógłby służyc konwerter powiększający obraz w wizjerze.

Skocz do: