Pykacz  Dołączył: 24 Paź 2008
Konwerter 1,35x na wizjer firmy Seculine KPS U-13C
Kupiłem jak w temacie .Czyli taką :arrow: http://tw.page.bid.yahoo....748401?u=pjack1 powiększającą muszlę oczną . Wczoraj otrzymałem przesyłkę i niestety okazało się że do mojego Pentaxa K100D Super nie pasuje ( ma pasować podobno do K100D )Czy K100D ma inny tył korpusu?Mając na myśli "nie pasuje" chodzi mi o to że nie jest dopasowana do korpusu i nie da sie jej bardziej zsunąć w dół (śrubki trzymają już na samym końcu ). Fotki oddają sedno problemu.
Klik:

Klik:

Czy oddać to ?Czy podszlifować by pasowało? Jeśli podszlifuję to tak by przylegało do korpusu to czy będę miał ostrość? Wie kotoś co z tym zrobić? Producent twierdzi że od roku to sprzedają z Pentaxem i nie ma problemów z dopasowaniem. Nie wiem co robić. :-(

void  Dołączył: 02 Mar 2009
a inna przejściówka nie pasuje ? może wziąłeś złą. Tam chyba 3 są w zestawie o ile się nie myle

[ Dodano: 2009-06-03, 11:16 ]
a reduktor sam nie wchodzi ?

void napisał/a:
a inna przejściówka nie pasuje ? może wziąłeś złą. Tam chyba 3 są w zestawie o ile się nie myle

[ Dodano: 2009-06-03, 11:16 ]
a reduktor sam nie wchodzi ?

Wziąłem przejściówkę Pentax-Samsung. Sama przejściówka wchodzi do końca to konwerter się opiera rogiem o obudowę aparatu i nie pozwala dalej jej nasunąć (jest szerszy od oryginalnej i nie wchodzi w zagłębienie).

możesz spróbować zeszlifować ale z pewnością nie będzie to wyglądało...
Na allegro to kosztuje 200zł a O-ME53 120 około a pasować musi.

Poza tym jak nie pasuje do k100ds to może pasować do k10/20 ? muszla jest ta sama chyba...

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
W K10 jest inna muszla niz w K100. O-ME53 za to pasuje do obu :)

Właśnie z Alledrogo kupowałem. Z tym szlifowaniem to bym sobie poradził by to jakoś wyglądało . Chodzi mi raczej o to czy to optycznie będzie OKi (znaczy czy będę ostro widzieć).Zdecydowałem się na tą muszlę powiększającą ze względu na to że podobno nie obcina pola widzenia a jest 1,35x !!! Dziwne trochę ale chciałem zobaczyć na własne oczy.O-ME53 ma zdaje sie 1,18x a myślę że te 0,17x da się już odczuć (może być naprawdę pięknie zwłaszcza że planuję zmienić puszkę na inny model Pentaxa) :roll: Czy jest możliwe że jest to sprzedawane jako kit do podszlifowania według własnych potrzeb?
Według producenta pasuje do wszystkich aparatów Pentax ale jak widać do mojej K100DS nie ,to nie wiem jak to jest w K10 i K20.

A sam ten okrągły okular przykładałeś ? sprawdź czy wszystko widać i heja...

No cóż decyzja podjęta . Czy pasuje czy nie BĘDZIE PASOWAĆ :evilsmile:

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Pochwal się efektami i wrażeniami :-P

Tak zrobię tylko niech Dremelek trochę ostygnie :evilsmile: bo muszę jeszcze coś dokończyć :-P

[ Dodano: 2009-06-03, 13:42 ]
Już po robocie 8-) Obraz jest hmmm wielgachny to dobre określenie. :lol: Szkiełkiem o jasności 1:1,2 prawie zawsze z ostrością trafiam tam gdzie chcę. Spadku kontrastu i ostrości nie widzę (przynajmniej na dzień dzisiejszy). Co do pola widzenia to oczywiście że obcina rogi a nawet zaciemnia trochę boki jeśli nie jest się okiem idealnie po środku. Dołu i góry pola widzenia nie obcina ale zaciemnia odczyt wskazań dolnego wyświetlacza na tyle że ledwo je widać (trzeba przenieść oko w górę i "luknąć" w dół by widzieć wskazania wyświetlacza.
No cóż jestem mega zadowolony. :-P :mrgreen:
Fotki kliknąć.
1 .Celowałem w środkową 3-kę i chyba trafiłem.

2. Celowałem w 9-kę i chyba znowu trafiłem.

Robione obiektywem 1:1,2/55m . Pełna dziura i z minimalnej odległości,bez statywu (z ręki).
A tak to wygląda na puszce.
Klik.

Klik.

Klik.

Klik.

Klik.

A tutaj fotki szlifowanego konwertera.
Klik.

Na całej długości przylegania do obudowy (tuż przy wyświetlaczu) trzeba było zeszlifować z 1,5mm. Do tego samą blaszkę adaptacyjną też trzeba było szlifnąć troszeczkę z góry.
Klik.

Trzeba było rogi spiłować na skos (po troszeczku by pasowało idealnie do korpusu aparatu ).
Klik.

Jak się postarać to z zewnątrz nie widać że cokolwiek było modyfikowane (przynajmniej mi się to tak udało zrobić).

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Ja znalazłem coś takiego.
link
Tam w tabelce specyfikacji widać dopisek k100d not avaliable
Niewiele to wnosi bo jak kolega pokazał da się dopasować, niemniej z złożenia raczej ten konwerter pasować nie miał do k100d.

EDIT.
Po głębszej analizie niby ten typu U-13C powinien pasować.
Typ U-NC natomiast nie koniecznie. Pytanie który udało ci się kupić.

Yaner napisał/a:

Po głębszej analizie niby ten typu U-13C powinien pasować.
Typ U-NC natomiast nie koniecznie. Pytanie który udało ci się kupić.

Na opakowaniu napisane jest U-13C.

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
Trochę odgrzeję topic. Czy ktoś mógłby mi przesłać albo wkleić zdjęcie wizjera K20D bez gumowej osłony? Bo nie mogę uwierzyć że GX20 w tym miejscu jest inny niż K20D, a również zdobyłem U-13C...i...coś nie pasuje :-/

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Gdyby nie odgrzewanie pewno nie wyciągnąłbym kompakta i nie zauważył wylewających się bakterii , dlatego zdjecia z telefonu , może wystarczą .

gezeb, a mogłbym Cię jeszcze pofatygować o centralny strzał z przodu i jakbys mi powiedział jaką szerokość ma to wycięcie na dole :-) Dzięki wielkie!

PS. Czyściutko tam masz, że hoho :mrgreen:

Czysto bo O-ME53 pilnuje porządku ;-) Chodzi o szerokość wcięcia w body pod wizjerem ?

tak, pod wizjerem. Bo o to, żebyś spróbował określić jakiego rozmiaru jest to zaokrąglenie to juz nie będę Cię prosił ;-) Choć się tak zastanawiam, że jeżeli ten KPS jest pod K10D (i niby pod K20D) a mi w szajsungu nie chce wejść do samego dołu, bo blokują go właśnie te zaokrąglenia, więc i w tym miejscu musieli skośnoocy być bardziej oryginalni niż Pentax.

Całość ma 43 mm a " prostego " jest 36 mm , mierzone kawałkiem metra ;)

całość podobnie, "prostego" mniej podobnie, bo wychodzi mi jakies 34-34.5. Mógłbym kwestionować naszą metodologię mierzenia, ale KPS definitywnie sie klinuje, a zakładam jednak, że na k20d wchodzi gładko. Aż nie chce mi się wierzyć, że nawet guma na wizjerze jest aż tak inna i ma inne łuczki. Może spróbuję dorwać jakiegos K20D w okolicy, muszę mieć pewność, że wchodzi na Pentaxa. Teraz jakos nie mam ochoty na robótki ręczne.

dzięki! :-B

---
taki mały update...jednak nie wytrzymałem i podpiłowałem dziada. Nie ma to jak szlifować takie małe gówno 30 centrymetrowym pilnikiem ;-) finalnie wyglada, ze weszło. Jeszcze trochę muszę mocniej pojechac z tym koksem, bo nie jest dokładnie centralnie, ale wyglada to już sensowniej. Więc to już druga puszka, dla której KPS trzeba upgradować :-P

artusduszek  Dołączył: 05 Kwi 2009
chcę zakupiuć ten konwerter... mam pytanko, czy jest realna różnica miedzy tym seculine a O-ME53?? i czy jest roznica miedzy wizjerem bez dodatkow a seculine/O-ME53? Czy w przypadku obu muszli spada jasność?? Czy trzeba biegać oczami? Chodzi mi przede wszystkim o bezposrednie porownanie tych muszli.

[ Dodano: 2010-07-11, 13:56 ]
up

Skocz do: