Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sluchajcie gdzie moge w warszawie dostac baterie? Jakis pewny namiar na dobry akumulator - zamiennik - tak do 100zl?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
sluchajcie gdzie moge w warszawie dostac baterie?
Potrzebujesz już na dzisiaj ? Zakupiłem akku Hahnela na Allegro, wysłali do mnie kurierem. Koszt całkowity to 97 złotych. Tu masz link do aukcji Hahnel NP-400

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Pentagram napisał/a:
jezeli orginał ma 1620 mAh to w zamienniku nie ma co liczyć na więcej niż 1300 mAh niezależnie od napisu na naklejce. Jednakże taka pojemność jak na zapasową baterię spokojnie wystarcza

No nie zgodzę się. Miałam NP800 z mocą 800mAh i zamiennik tejże z mocą deklarowaną 1100mAh. I rzeczywiście była ok. 30% mocniejsza. Inna rzecz, że zdechła po 5 miesiącach.

kr2010  Dołączył: 04 Sty 2007
Witam serdecznie Wszystkich :-D Jestem nowym pasjonatem Pentaxa :mrgreen: Czytając wypowiedzi zauważyłem, że kilka osób zainteresowanych jest oryginalnym battery D-LI50,do K10D.Właśnie dzisiaj dostarczono mi oryginalną baterię Made in Japan,do mojej kadyszki :lol: Jeżeli kogoś interesuje oryginalny akumulator, to są one do dostania w Lęborku, w cenie 230 zł z dostawą do domu :shock: ..Nie wiem czy można podawać adresy..więc wstrzymam się z podaniem adresu i numerów telefonu do czasu wypowiedzi osób zainteresowanych :mrgreen:

Jeżeli chodzi o zamienniki to dzisiaj znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/ite...l_i50_k10d.html

Typ: PENTAX D-LI50 DL-i50
Rodzaj: Bateria / Akumulator / Li-ion / do aparatow i kamer cyfrowych
Pojemnosc: 1900mAh * Gwarancja: 12-miesiecy
Inne (Extrasy): GRATIS dodajemy wzmacniacz antenowy do telefonow komorkowych

w cenie 34,99 zł za sztukę.Podobno jest to promocja.Normalnie akumulator firmy Maxcell
w tej samej firmie, bez promocji, ma kosztować 109.99 zł :roll: Jednak dziwne, że na stronie tej firmy..nie ma żadnego odnośnika, do tego akumulatora :evil:

http://www.digitalshop.pl...pl-pln,0,0.html :-/

Pozdrawiam :-D

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
A ja mam pytanko... Bez problemu można doładowywać baterie w K10d ? Każdy wie jak to jest z wskaźnikiem poziomu mocy baterii. Wiem że najlepiej jest liczyć zdjęcia....Ale nie zawsze się pamięta. Nieraz gdy potrzebuję aparat z pełną baterią po prostu doładowuję ją mimo że aparat jeszcze działa, by mieć pewność że nie siądzie w trakcje pracy. Czy to bezpieczne dla baterii ? Można ją doładowywać ?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Jeżeli wierzyć informacjom z wikipedii, to doładowywanie nie powinno szkodzić takiemu akumulatorowi.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
....aczkolwiek różnie to mówią ;-)
Zmniejszasz jedynie żywotność aku, bo takie doładowywanie liczone jest jak pełny cykl AFAIK, a tę żywotność to właśnie ilością cykli się określa.
Najlepiej kupić drugi akumulator, trochę ich jest na rynku; ja nabyłem używany minoltowski NP-400 i śmiga.

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
takpoprostu napisał/a:
np. taka ? http://www.allegro.pl/ite...mah_lipoly.html

albo taka ?

http://www.allegro.pl/ite..._k10d_k20d.html

Oba będą dobre.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
argawen napisał/a:
To juz lepiej poszukaj Hahnela. Zamówiłem takiego Allegro
Trochę droższe są w Agito. Szkoda kasy na Hamę

tylko ze o hahnelu ktory byl super i przestal sie ladowac juz bylo na tym forum, a o hamie nie:P - to byl dla mnie glowny argument, 5lat papierowej gwarancji hamy raczej ciekawostka (za 5lat nie bede pamietal do czego byl ten akumulator), chyba tez trafilem na ciut nizsza cene niz gp na innych aukcjach w tym czasie.
ps. zaplacilem ok 100pln na allegro, poki co lepiej niz firmowy ktorego moj egzemplarz wskazuje bardzo dlugo 'full' a potem jak juz pokaze sie 1/2, to znak, ze po paru fotkach k10 powie 'dziekuje'. takich niespodzianek nikomu nie zycze;] - wracalem z lasu z 5cioma fotkami i pustymi kartami
pozdrawiam
kp

Skocz do: