wilk  Dołączył: 22 Sty 2007
bateria: pentax k 10d
Starałem się wyszukiwać ale bezskutecznie... więc może osobny temat pomoże.

Pytanie badawcze:

Gdzie można zakupić firmowe baterie do kadyszki i jakie baterie innych producentów mogą zastąpić oryginał?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
wilk napisał/a:
Gdzie można zakupić firmowe baterie do kadyszki i jakie baterie innych producentów mogą zastąpić oryginał?
Na razie są nieosiągalne. Przynajmniej nie znalazłem. Ale są zamienniki, to są po prostu NP-400 :-) . Oczywiście są także zamienniki NP-400, pełno ich na Allegro i w sklepach.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
cześć wilk. też chcałem dokupić zapasową baterię i też zetknąłem się z tym problemem. oryginalna chyba jest jeszcze w Polsce nedostępna. moja rada jest taka. skontaktuj się z firmą sprzedającą K 10d (jakiś większy sklep internetowy) i poproś o sprowadzenie. Może to coś pomoże.

O rany, oryginał w USA kosztuje 50 $. Parę osób ma już zamienniki i wszystko chodzi. Sam wczoraj pożyczyłem od brata NP-400 z jego Minolty. Nie było żadnych problemów. Jego zamiennik kosztował cos koło 30 zł. Lepsze jak Hahnel czy GP to wydatek 90-100 zł. Oryginalna bateria Pentaxa będzie kosztować w Polsce pewnie ok. 200 zł.
Tu jest link do cen na Allegro
Oczywiście te pojemności 2500-3000 mA to można między bajki włożyć :-) .

Dzięki za informacje :)

Powiedzcie jeszcze jak się sprawują te zamienniki?

Na jak długo starczają w porównaniu z oryginalną baterią.

I czy ładowanie na oryginalnej ładowarce zamiennika jest bezepieczne?

Poszukaj postów Marka Wyszomirskiego. Posiada taki zamiennik, nie ma z nim kłopotów. Jeżeli chodzi o ilość zdjęć, to chyba troszke mniej, ale były też wypowiedzi odwrotne, czyli zdjęć tyle samo. Sam sobie zamówiłem zamiennik, zobaczymy :-) . Wczoraj ten NP-400 brata działał ok. Dużo na nim fotek nie pstryknąłem ( 150-160), ale wciąż wskazywał full.

[ Dodano: 29-01-07, 15:23 ]
wilk napisał/a:
I czy ładowanie na oryginalnej ładowarce zamiennika jest bezepieczne?
Braciszek ładuje w oryginalnej Minolty. poza tym, zamienniki mają także 7,4 V, więc jaki problem. Nie słyszałem, by były z nimi kłopoty z tego powodu.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Oprócz tanich zamienników są też na allegro hahnele.... ponoć chwalone, kosztują koło 90złociszy.

vesper napisał/a:
ą też na allegro hahnele
Są, właśnie do mnie idzie :mrgreen: .

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Ooo argawen wiem, że zanim się dobrze sprawdzi jakość aku mijają tygodnie albo i miesiące, ale mógłbyś opisać wrażenia po sformatowaniu? Głównie chodzi mi o rzeczywistą pojemność, pracę na mrozie. Cierpliwie poczekam.

Hama - 119 PLN takie są na allegro do tej bym się skłaniał. Te za 30 PLN jakoś nie wzbudzają mojego zaufania. A Hama to dobra firma

wilk napisał/a:
Hama - 119 PLN takie
To juz lepiej poszukaj Hahnela. Zamówiłem takiego Allegro
Trochę droższe są w Agito. Szkoda kasy na Hamę. Jeżeli nie chcesz Hahnela ( słyszałem, że porządna firma), to poszukaj GP.

[ Dodano: 29-01-07, 16:31 ]
vesper napisał/a:
ale mógłbyś opisać wrażenia po sformatowaniu?
Dam znać. Ale pewnie Marek Wyszomirski będzie pierwszy, bo już jakiś czas ma taki zamiennik.

[ Dodano: 29-01-07, 16:35 ]
Tutaj jest nawet wątek o tym. Krótki, ale jest :-) .

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
wilk, zakupiłem jako dodatkową NP-400 do K10D. Kupuj Hanhela bo to bardzo dobre akku, co prawda nie są tanie ale nie opłaca sie kupować tych tańszych bo są z nimi problemu.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Na razzie nie mam kłopotów z zamiennikiem (takim tanim - za 22zł). Ale - był ładowany dopiero 2 lub 3 razy. W sposób odpowiedzialny mozna będzie powiedzieć czy jest dobry nie wcześniej niż za kilka miesięcy.

Andreas  Dołączył: 19 Lis 2006
Ja tak tylko chcialem ogolnie o akumulatorkach coby mitow kilka rozwiac ;-)

W wielkim skrocie i przyblizeniu:
1. Akumukatorow Litowo Polimerowych ani Litowo Jonowych sie nie formuje. Formowanie jest wskazane wylacznie w przypadku akumulatorow NiCD i NiMH.
2. Jakosc akumulatorow ltowych to przede wszystkim ich trwalosc czyli ilosc cykli ladowania/rozladowania (ok. 500), zywotnosc czyli "okres przydatnosci do uzycia" (ok. trzech lat) oraz wydajnosc czyli prad jaki mozna z nich wycisnac (ok. 3-6A).
Na trwalosc akumulatora najbardziej szkodliwy wplyw maja: nadmierne rozladowywanie, oraz pobierany prad.
Jesli wiec ktos ma jedna baterie eksploatowana "do zera" i robi duzo zdjec z wbudowana lampa (duzy pobor pradu podczas ladowania) to jego bateria wytrzyma duzo krocej niz bateria czlowieka nie uzywajacego lampy i wyjmujacego baterie przed kompletnym rozladowaniem.
Oczywiscie elektronika aparatu nie dopuszcza zapewne do kompletnego rozladowania ale tego pewnym byc nie moge a mierzyc mi sie nie chce.

3. Akumulatory Litowe nie posiadaja "efektu pamieci" (czyli nie trzeba ich rozladowywac do konca przed ladowaniem) oraz charakteryzuja sie minimalnym - wrecz pomijalnym - efektem samorozladowania.

4. Ze wzgledu na wrazliwosc akumulatorow Litowych na przeladowanie (konczace sie zniszczeniem akumulatora a czesto wybuchem http://www.rcstuff.us/battery/lipo/lipo_DNA.html ) nie wolno ich ladowac w innych ladowarkach niz te do Akumulatorow Litowych.

Powyzsze parametry sa bardzo przecietne wiec o ile tylko pojemnosc baterii jest wlasciwa i nie szelejemy z lampa za bardzo to zamienniki jak najbardziej sa oplacalne. Przestrzegalbym jednak przed zamiennikami za 20zl bo o ile nie sa kradzione to z pewnoscia nie beda mialy wlasciwej pojemnosci a nawet moga byc to podrobki zbudowane z akumulatorow NiCD lub NiMH... Albo, co gorsza, lezaly gdzies na polce kilka lat...

Disclaimer:
Wiadomosci te choc prawdziwe pochodza sprzed ok. roku kiedy ostatni raz zabawialem sie tym tematem. Chcialem rownoczesnie dodac, ze zabieram glos jako czlowiek zajmujacy sie bateriami Li-Ion i Li-Pol nieco czesciej i w sposob nieco bardziej wyuzdany niz normalny czlowiek moglby sobie wyobrazic - ale dodam, ze nie jestem profesjonalista ale tylko zaawansowanym hobbysta.

Andreas - Formatowanie jest wskazane w przypadku dyskietek i dysków twardych. Akumulatorki się formuje.

Marek Wyszomirski napisał/a:
Andreas - Formatowanie jest wskazane w przypadku dyskietek i dysków twardych. Akumulatorki się formuje.

:oops: ano... :oops:
Jesli jednak jest to najpowazniejszy blad w moim wywodzie to i tak jest niezle.
Niemniej przepraszam za to przejezyczenie ;-)
Juz poprawione.

Nie ma sprawy - każdemu się zdarza:-) A z pozostałą częścią Twojego wywodu się zgadzam - może z wyjątkiem zbyt chyba surowej oceny tanich zamienników.

Marek Wyszomirski napisał/a:
Nie ma sprawy - każdemu się zdarza:-) A z pozostałą częścią Twojego wywodu się zgadzam - może z wyjątkiem zbyt chyba surowej oceny tanich zamienników.

To nie jest ocena - to tylko ostrzezenie. Ludzie czasem sie nabieraja na dwukrotnie wieksza pojemnosc w tej samej objetosci na dodatek za nizsza cene oraz na przelezale na polkach akumulatory - przed tym przestrzegam.
Sam uzywam zamiennika NP-400 za ok. 50zl i jestem bardzo zadowolony - poki co nie ustepuje oryginalowi by Pentax. I oby jak najdluzej.

To że się napierają to szczera prawda. Papier zniesie każdą bzdurę i producenci i sprzedawcy często to wykorzystują, Ja kupiłem od spzredawcy, który w opisie aukcji uprzedzał, że w przypadku jego akumulatorków (na których pisało chyba 2000 lub więcej Ah) mogę liczyć raczej na 1800mAh. Uznałem to za uczciwe podejście - i na razie nie narzekam:-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
jezeli orginał ma 1620 mAh to w zamienniku nie ma co liczyć na więcej niż 1300 mAh niezależnie od napisu na naklejce. Jednakże taka pojemność jak na zapasową baterię spokojnie wystarcza

Skocz do: