hottt  Dołączył: 03 Lut 2012
Rozmawiałem z pewnym panem ze sklepu nosząc się z zamiarem kupna jakiejś lampy do celów amatorskich i odradził mi metz'a (miałem na myśli 50-tkę) ponieważ nie działa tak idealnie z pentaxem jak oryginalna lampa (w tym przypadku poradził mi AF-360) czy Waszym zdaniem jest to wyssane z palca czy coś w tym jest? Wadą lampy pentaxa jest to, że palnik jest ruchomy tylko pionowo.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy ten pan pracował z oboma lampami czy tylko zachwalał droższą?

Ta i ta była stanie, więc raczej nie chwalił to co ma... Dało mi do myślenia bo widzę, że Wy tą lampę zachwalacie.
No i z tego co wyczułem jest w ogóle zrażony do tego systemu bo jak pytałem o sprzęt do siebie do pracy (jakiś czas temu) to odradził pentaxa.

Wg testów porównawczych na jednej z imprez Metz jest bardziej powtarzalny i przewidywalny. W sumie można było się tego spodziewać bo to nowsza lampa i umożliwia aktualizację oprogramowania.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Akurat lampy Pentaxa nie używałem, mam za to 50-tkę i z czystym sumieniem mogę polecić. Z mojego punktu widzenia/focenia możliwość obrotu palnika w dwóch płaszczyznach jest nieoceniona.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Co prawda nie mam 50-tki a 58-kę oraz 360 pentxa, ta drugą zabieram na urlop bo lżejsza. Natomiast jako pierwsza lampa - zdecydowanie ta która ma ruch palnika w 2 płaszczyznach (za mtb), btw nie mam żadnych problemów z Metzem, także w trybie bezprzewodowym.

W/g mnie przewaga 360 nad 50 to tylko waga, czytelniejszy wyświetlacz, sterowanie i tryb master (przy 1 lampie niepotrzebny).
Przewaga 50 nad 360 pentaxa to: moc, ruch palnika w obie strony i metalowa stopka.

No więc stałem się posiadaczem 50-tki.
Mam do Was kilka pytań bo instrukcja polska jest trochę zamotana.
Wybieram tryb P TTL i jak bym nie ustawiał na body (czułość, przysłona itd...) to lampa mi prześwietla. Robiłem fotki swoim domownikom i rozumiem, że na iso 100 lampa błyska mocniej, a na iso 1600 powinna błysnąć słabiej? Podobnie z przesłoną, im otwór większy to lampa powinna mniej naparzać?
Jeszcze nie do końca rozumiem czy mam na każdym szkle ustawiać ogniskową?
Jak najlepiej ustawić względem body, aby uniknąć przepaleń?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Tryb pttl, lampa w sufit, na body tryb M - powiedzmy z 1/100s, f/4 i iso 200 :-)

A jak z tymi ogniskowymi? Trzeba przy każdym szkle wklepywać te wartości?
W innym temacie o tej lampie kolega napisał coś w tym sensie:
"W trybie PTTL to ja wybieram na body co chcę osiągnąć, a lampa ma się dostosować do warunków, czyli przeciwieństwo światła zastanego gdzie musimy się pocić, aby szumów nie było, poruszenia itp..."
Dlatego pisałem, że u mnie jakbym nie ustawiał na body to i tak lampa (wg mojego odczucia) świeci ciągle tak samo.

Jest jeszcze korekcja zarówno w aparacie jak i lampie.

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Mam 48 AF-1 , zawsze świecę po sufitach lub ścianach i nigdy nie mam przepałów (nie świecę na wprost bo może być za blisko). Ewentualna korekta dla lampy na +0.3

mille  Dołączył: 27 Sty 2010
hottt napisał/a:
A jak z tymi ogniskowymi? Trzeba przy każdym szkle wklepywać te wartości?

Nic nie trzeba ustawiać, jeśli ustawiłeś i chcesz powrócić do auto zooma to podczas ustawiania naciskasz lekko migawkę a później szukasz "zoom" bez manual.

Jeśli chodzi o to, że Ci daje cały pełną mocą: jesteś pewny czy widzi ją body? Na lampie pokazuje się pTTL czy samo TTL? Włącz najpierw body potem lampę, naciśnij lekko migawkę.

A w innych trybach potrafi palić z mniejszą mocą?

Na pewno się komunikuje z body, jak wciskam spust do połowy to oświetlenie lampy świeci.
Tryb jest dokładnie pTTL.

mille  Dołączył: 27 Sty 2010
Pokaż jakieś przykładowe strzały, jak mocno przepala.

tomit  Dołączył: 14 Cze 2007
Tego metza resetuje się poprzez 7 sekundowe wciśnięcie przycisku MODE, przy okazji 7s na SELECT podgląda licznik blysków.

Swoją drogą zamotana jest obsługa bo te guziczki + i - zacinają mi się, albo mam za grube paluchy.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Nie piszesz nigdzie w jakim trybie działa puszka, z jakiej odległości robiłeś zdjęcia oraz czy lampą świeciłeś na wprost czy odbijałeś światło.
Sprawdź czy nie masz na pewno korekcji lampy na + w body.
W moim przypadku najlepsze efekty daje działanie w trybie M na aparacie (za squonk) i odbijanie światła z lampy od ścian, sufitu. Oczywiście parametry ekspozycji trzeba dobrać w zależności od światła zastanego.

W trybie M, z kitem 18-55, iso 200, przysłona otwarta na max, 1/100.
Teraz się unormowało. Jak kręciłem ISO to była różnica w błysku.
Czytałem też o czujniku pomiaru AF w lampie, ustawiłem na pojedynczy na body i świeci ta czerwona dioda na lampie czasem.
A jak trzeba wykonać fotki z bliska to jak najlepiej ustawić lampę? Domyślam się, że wtedy trzeba regulować + i - na lampie? Bo jeśli nawet skieruję ją do góry to i tak jest za jasno. Jeśli obiekt stoi dalej tj OK.
Używam tego listka (wysunięty) i zakładam nasadkę szerokokątną.
Jeszcze jedno, jak robię fotki w dzień z założoną lampą i czujnik pomiaru światła na bodu pokazuje 0 (czyli ok) to dlaczego lampa mimo to błyska?

[ Dodano: 2012-10-08, 22:26 ]
Wczoraj robiłem fotki u znajomego na chrzcie.
Muszę stwierdzić, że jednak efekt bez lampy bardziej mi odpowiadał. Jasna stałka, wyższe ISO i było OK. Rozczarowałem się moimi zmaganiami z metz'em. Kilka ostrych przepałów. Lampa musiała być ciągle skierowana ku górze, nawet pod kątem 45 st. były przepały. Po prostu nie kumam zupełnie działania tego zestawu. Napiszcie proszę jak najlepiej ustawić body wraz z lampą, aby uniknąć takich szopek.
Tryb M, ISO 200, migawka 1/100, przysłona ok 3,5-4 (mowa o krótszym kicie).
Lampa ustawiona w PTTL, +-=0, auto zoom. Stałem akurat bardzo blisko rodziców dziecka i jednak lampa za bardzo naświetlała.
Obstawiam również, że powodem mógł być wybór pomiaru światła (w moim był punktowy). Jak testuję lampę blisko obiektu to prześwietla. Pomóżcie bo już zgłupiałem. :cry:

[ Dodano: 2012-10-08, 22:29 ]
Oczywiście logicznym jest, że body w trybie M, po ustawieniu jw. pokazuje że ekspozycja jest niedoświetlona. To naturalne w kościele przy takim iso i migawce. Czy mam się sugerować pomiarem w body?

[ Dodano: 2012-10-08, 22:37 ]
jedno mniej przepalone

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
hottt tu masz przykład fotki zrobionej z zastosowaniem lampki Metz 48 AF1 (włączony tryb pTTL). Pomiar światła nie punktowy - wszystkie dane w exifie.
http://www.galeria.aktech...?g2_itemId=2487
Na lampie skierowanej w sufit (popatrz jaki wielki kościół) dyfuzor jak poniżej.
http://allegro.pl/dyfuzor...2694494113.html

Mam nadzieję, że choć trochę Ci się wyjaśni.

tomit  Dołączył: 14 Cze 2007
Wracając do trybu bezprzewodowego ale tym razem SERVO MODE: chcąć zmusić do współpracy lampkę studyjną z prostą fotocelą (na pierwszy błysk) z wbudowaną w K-30, założyłem abjektyw bez styków, zmuszając tym samym do wyłączenia przedbłysku pomiarowego w K-30. Lampka studyjna "załapuje" się na zdjęciu ale jak zmusić do błyśnięcia, zdalnego METZa 50? Nie rozumiem trybu servo - w instrukcji napisane jest: "Lampa wyposażona jest równie– w nowoczesny tryb SERVO, dzięki któremu lampa błyskowa "slave" wyzwala błysk tak szybko jak tylko dostanie błysk lampy przewodniej". U mnie gdy "wyłącze" przedbłyski lampki wbudowanej Metz za chiny nie chce błysnąć wcale w żadnym z trybów zdalnych. Błyska jedynie lampa studyjna. Czy jest jakaś szansa na zmuszenie Metza do współpracy bez przedbłysków? Niby Servo właśnie to daje, ale u mnie nie działa

Skocz do: