mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Metz 50af-1 w trybie SL
Od niedawna rozpracowuję mojego nowego Metza 50 AF-1. Przyszła pora na tryb fotoceli. Zastanawia mnie jedna rzecz, której nie miałem czasu przetestować, a może szanowni forumowicze będą mi w stanie odpowiedzieć na to nurtujące mnie pytanie szybciej ;-)
Otóż ustawiam lampę poza aparatem, włączam tryb SLAVE pracujący w P-TTL na kanale 1. Lampę wbudowaną ustawiam w tryb wireless na kanale 1. Jeśli dobrze doczytałem to w menu K-r mogę ustawić, czy lampa wbudowana ma pracować w trybie 1 lub 2. W 1-szym bierze udział w ekspozycji, w 2-gim nie bierze. Wydaje mi się, że w 2-gim mimo wszystko też doświetla. Ale mniejsza z tym, bardziej mnie interesuje sprawa korekcji mocy lampy w korpusie. Czy zmniejszenie mocy w ten sposób wpłynie na moc lampy zewnętrznej, czy tylko wbudowanej? Mając Metza na korpusie zmniejszam moc zarówno z korpusu jak i z menu lampy. Stąd moje pytanie nowicjusza w tych sprawach :-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Re: Metz 50af-1 w trybie SL
mtb napisał/a:
Otóż ustawiam lampę poza aparatem, włączam tryb SLAVE pracujący w P-TTL na kanale 1. Lampę wbudowaną ustawiam w tryb wireless na kanale 1. Jeśli dobrze doczytałem to w menu K-r mogę ustawić, czy lampa wbudowana ma pracować w trybie 1 lub 2. W 1-szym bierze udział w ekspozycji, w 2-gim nie bierze. Wydaje mi się, że w 2-gim mimo wszystko też doświetla.

Skoro wysyła trochę światła żeby wyzwolić lampę zewnętrzną to przy bliższych obiektach trochę światła z niej idzie...
mtb napisał/a:
Czy zmniejszenie mocy w ten sposób wpłynie na moc lampy zewnętrznej, czy tylko wbudowanej?

jeżeli wbudowana tylko wyzwala, korekta ekspozycji w korpusie dotyczy lampy zewnętrznej.
mtb napisał/a:
Mając Metza na korpusie zmniejszam moc zarówno z korpusu jak i z menu lampy.

Tylko Metza :-) nie otworzysz wbudowanej lampy mając Metza w sankach :-)

Re: Metz 50af-1 w trybie SL
squonk napisał/a:
Tylko Metza :-) nie otworzysz wbudowanej lampy mając Metza w sankach :-)

:-)
Pewnie źle się wyraziłem, hehe, zmieniam EV dla lampy zewnętrznej wpiętej w sanki, ale zmiana ta jest wykonana bezpośrednio w body w menu lampy błyskowej.

Tak jest. Z zewnętrzną (znaczy bezprzewodowo) robisz z poziomu body to samo :-)

motejowi  Dołączył: 02 Lip 2012
Cześć
Jak idą eksperymenty z Metzem w roli slave?
Chętnie się podzielę spostrzeżeniami.

No to dawaj. Ja prawie nie używałem lampy tego lata, więc nic więcej nie napiszę ;-) No ale idą już powoli ciemności, lampa zastanie odkurzona (no i niestety powróci też problem af w mojej K-r'ce)

No dobra :)
Staram się, zwłaszcza ostatnio, ćwiczyć z lampą, kupiłem parasolkę, dyfuzor, statyw i głowica już prawie - prawie kupione, potem przyjdzie czas na drugi zestaw i jakieś zdalne sterowanie. Zabawa przednia ;)
Moje spostrzeżenia: używanie tej lampy w trybie slave jest TRUDNE. W trybie SL zdarzają się ciemne zdjęcia zwłaszcza przy ostrości > 1m na pierścieniu i to tylko z AF. W manualu jakby mniej było błędu. Wczoraj za to robiłem w domu zdjęcia w trybie M servo, bez AF i wyszły dobrze. Dziś rano w identycznych ustawieniach niedoświetliła. Po przełączeniu na SL - ideał &^$#@^&.
Generalnie nie mam recepty jak na pewniaka robić tym zdjęcia "off camera", chociaż przeważnie na chybił - trafił coś mi się uda.
Ostatnio przeczytałem, że być może problem może tkwić w odbiorniku, który musi "dobrze" widzieć błysk sterujący, dlatego trzeba uważnie ustawić lampę względem aparatu, żeby widoczność była dobra. Jeszcze nie próbowałem, staram się aby czujnik był skierowany w moją stronę, ale nie zawse się da, dziś miałem lampę ustawioną za aparatem i docierało do niej tylko światło odbite od ścian, i to jeszcze przez parasolkę (aczkolwiek w trybie SL zadziałała, jak napisałem). Firmware uaktualniam regularnie, teraz mam 3.0 i raczej nie ma szczególnej poprawy.
W internecie kipi od dyskusji na ten sam temat :)
Robiłem eksperymenty w sklepie z lampą Pentaxa 540 bodaj i wszystko wychodziło doskonale w dowolnym trybie i konfiguracji. Wątpię żeby napisanie dobrego softu było problemem (sam jestem programistą), powoli myślę że Metz może mieć faktycznie jakąś dysfunkcję czujnika... spróbujemy.
Generalnie lampa jest 2x tańsza od Pentaxowej i chyba 2x gorzej działa ;) Zwłaszcza w zaawansowanych setupach.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Kupiłem tytułową lampę i nie mogę dojść jak obsługiwać tryb SLAVE...
1. zakładam lampę na body
2. włączam body i lampę, w body ustawiam wireless, w lampie tryb slave (próbowałem wszystkie 4 kanały w lampie)
3. wyłączam body i lampę
4. włączam lampę, body, podnoszę lampę wbudowaną... i gdy robię zdjęcie to metz błyska, ale błysk nie łapie się na zdjęciu :-/
Czy ktoś mógłby mi napisać co źle robię?

a czy przestawiłeś w body lampę na zdalną? po podniesieniu lampy dolny przycisk wybieraka, ostatnia pozycja na prawo i OK.

Tak jak napisałem w pkt 2 - w body ustawiam lampę wbudowaną na wireless - tryb bezprzewodowy ;-)

Raynold1987 napisał/a:
w body ustawiam wireless, w lampie tryb slave

Czyli niby prawidłowo...
Popróbuj w różnych odległościach, przy różnym świetle zastanym (ciemniej, jaśniej). Spróbuj lampę w trybie M servo. 1/4mocy. W aparacie tryb M.
Niektóre teorie głoszą, że przy pełnej mocy błysku lampa nie "nadąża" za aparatem i błyska za późno... Sam już nie wiem. Porządnie naładuj akumulatory. Zadbaj o to, żeby czujnik w lampie (jest z boku) dobrze widział błysk sterujący z aparatu.

Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Ja ostatnio mam coraz więcej szczęścia :) Ostatnio robiłem w dość ciemnych ciemnościach, tryb aparatu M, czas 80, f8, ręczny focus, lampa w trybie M na 1/2 mocy, w odległości ok 3m od aparatu. 100% prób naświetlonych prawidłowo, bez problemu.
Zadziałało i nie wiem czemu :P

[ Dodano: 2012-09-17, 18:35 ]
Raynold1987 napisał/a:
zakładam lampę na body

Ten krok nie jest potrzebny. Mam nadzieję, że potem zdjąłeś lampę ;)

to chyba ten 1 krok coś Ci namieszał, może przestawiłeś kanały? jak napisał motejowi - ten krok jest zbędny.

Może spróbuj tak:
1/ zresetuj lampę do ostawień domyślnych, wyłącz potem włącz, ustaw na slave i na podstawce - NIE ZAKŁADAJ NA APARAT!
2/ aparat ustaw np w trybie M na powiedzmy ISO 200, przesłona powiedzmy testowo 5,6 czas powiedzmy 1/100, podnieś Lampe, przestaw na wireless, i zrób zdjęcie,,

Ta lampa nie ma plug&play, na początku trzeba się nawalczyć :P

A jak się resetuje lampę? Poprzez wyciągnięcie baterii? :-P
Sugerowałem się instrukcją K-5 str. 209

Ustawianie kanału dla zewnętrznej lampy błyskowej na aparacie:
1. Ustaw kanał dla zewnętrznej lampy błyskowej
2. Zdejmij pokrywkę stopki ze stykami i zamocuj zewnętrzną lampę błyskową
3. Włącz aparat i zewnętrzną lampę błyskową, a następnie naciśnij spust migawki do połowy
Wbudowana lampa błyskowa zostaje ustawiona na ten sam kanał co zewnętrzna lampa błyskowa

Kanał wyświetla się na wyświetlaczu lampy chyba non stop, a w aparacie przez chwilę po włączeniu trybu W w korpusie.
Problem raczej nie tkwi w niezgodności kanałów, ten typ jest po prostu upierdliwy w pracy bezprzewodowej. Wykonaj testy na pełnym ręczniku, jak pisano wyżej.
I jakie wyniki?

motejowi napisał/a:
Ta lampa nie ma plug&play, na początku trzeba się nawalczyć :P

kurka, nie mam 50 ale ma 58 i miałem 44-kę Metza. Włączyłem i działa, dziwne :-)

Ja myślę że z tą 50ką to jest jak z psem ze schroniska - musi się przyzwyczaić do właściciela i potem już jest grzeczny :)
Raynold1987, eksperymentuj, raportuj, postaramy się pomóc. Moja lampa też doprowadzała mnie do szału i niejednokrotnie oniemienia, ale teraz już chyba umiem jej używać. Albo mam szczęście ;)

A gdzie się pojawia ikonka kanału w body? Na lcd czy w wizjerze? Bo klikam szukam i nie widzę...
Próbowałem na różnych trybach, lampa błyska, ale błysk nie łapie się na zdjeciu :cry:
Jak się resetuje lampę?

I tu i tu, widać przez kilka sekund po przełączeniu trybu na W (np. CH1).
Nie wiem jak się resetuje.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
[ Dodano: 2012-09-22, 18:42 ]
Raynold1987 napisał/a:
gdy robię zdjęcie to metz błyska, ale błysk nie łapie się na zdjęciu

To dobrze. Powiedzą: ten to umie robić zdjęcia z lampą. Nawet nie widać lampy :-)

Raynold1987 napisał/a:
Jak się resetuje lampę?

Pięćdziesiątkęósemkę resetuje się poprzez przytrzymanie lewego guzika podczas włączenia lampy. Może w Twojej jest podobnie?

PS. Może reset pomoże na powyższe?

Skocz do: