Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Pozostając w temacie: stara lampa + DSLR, znalazłem taki oto artykuł

"Which Flash Units are Safe for Pentax DSLRs?"
http://ricehigh.blogspot....for-pentax.html

Może kogoś zainteresuje.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Pozwólcie, że ponowię swoją prośbę o ujawnienie faktów teoretycznych, jak i praktycznych na temat przeróbki lampy na niskie napięcie. Dysponuje ktoś jakimś schematem? Może krótki opis tego, co trzeba wykonać? W sieci znalazłem całe NIC, na Elektrodzie nie dostałem odpowiedzi.

Rozpaczliwe.. "help?"

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Niech Was... kurka wodna ;-) Pod wpływem m.in. tego tematu zakupiłem wczoraj na Allegro lampę Pentax AF 240Z. Według podanych wyżej stron ma ona niskie napięcie - 4,8 V więc mojemu Samsungowi raczej nie powinna zagrażać. Pewnie bym jej nie kupił gdybym nie trafił gdzieś na opinię że radzi sobie czasem lepiej niż lampy z TTLem. Zresztą podobną opinię na temat lamp z automatyką wyraził Arti. Kosztowała mnie całe 49 zł + przesyłka.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na Cyberfoto (jak wstanie) jest wątek Nimnula o przeróbce lamp dla uzyskania niższego napięcia. U nas bodajże jakieś rozważania na ten temat też już były tylko musiałbyś dokładniej poszperać.

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Arczibandit napisał/a:
Dziś jednak spotkałem znajomego (od paru lat sprzedaje aparaty i sprzęt foto, więc chyba coś tam sie orientuje), który przyuważył u mnie tą lampę przypiętą do K10D i mówiąc krótko mocno zniechecił mnie do jej użytkowania.
Mówił coś o przepięciach i możliwości spalenia płyty głównej aparatu (mimo stwierdzonego przecież niskiego napięcia na stopce). Że niby 'nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka' ;) - w sensie że mogę sobie błyskać i błyskać, a za tysięcznym razem wszystko mi sie spali, a jak wiadomo wtedy płacz i zgrzytanie zebów bo gwarancja o kant d*...

Hehehe dobry z niego sprzedawca. A czy zetknął się w swojej praktyce z takim przypadkiem, czy tylko na szkoleniu słyszał?
Tak z czystej ciekawości, co zaoferował?

TLu napisał/a:
Pomiar napięcia na stopce lampy należy wykonać w czasie wyzwalania lampy, nie statycznie. Do tego będzie potrzebny specjalny woltomierz lub oscyloskop.
Statycznie to może być OK, ale chodzi o impulsowe przepięcia, o ile w ogóle wystepują.

W czasie wyzwalania lampy styki są zwarte (rezystancja równa zeru), więc nawet najlepszy na świecie superhiperspecjalny woltomierz nie wskaże więcej aniżeli 0V.
Chyba, że przy wyzwalaniu z aparatu - wtedy wskaże tyle, ile wynosi spadek napięcia na elemencie wykonawczym w aparacie (dla tranzystora ca. 0.2V, dla triaka 2-3V).

malyglod,
a to, co masz tutaj nie wystarczy?

Pozdr.

OK, przez całą noc przetrząsnąłem duży fragment internetu i cośtam znalazłem. Więc przede wszystkim potrzebny będzie układ MOC3021 i wokół niego się opiera cała konstrukcja.

To co znalazłem:
http://docs.google.com/Doc?id=dfvmr5ts_0cxppzq - opis optotriaka MOC30xx
http://72.14.253.104/sear...clnk&cd=1&gl=pl - pierwsza strona wątku na cyberfoto z archiwum google

I jeszcze się pochwalę - kupiłem tako oto lampkę http://allegro.pl/item228...rym_stanie.html za 51 złotych. Jeżeli będzie się z kasetą sprawować tak jak to piszecie o lampkach z własną automatyką, to zapraszam do Rzeszowa na duże :-B ;-)

I jeszcze jedno pytanie - załóżmy, że podepnę tą lampkę do K100D - czy będę miał możliwość wyboru małych czasów rzędu 1/1000-4000, czy będę skazany na 1/180?

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
LukD napisał/a:
Hehehe dobry z niego sprzedawca. A czy zetknął się w swojej praktyce z takim przypadkiem, czy tylko na szkoleniu słyszał?
Tak z czystej ciekawości, co zaoferował?

Niby mówił to z 'własnego doświadczenia' , uogólniając po prostu, że wszystkie lampy dedykowane do korpusów analogowych nie są bezpieczne z korpusami cyfrowymi. Ale szczerze mówiąc nie wydał mi się osobą na tyle kompetentną w temacie, żebym zrezygnował z użytkowania swojego 'staruszka' ;)

W zamian proponował coś w stylu "kup chociaż najtańszego metz'a"...:-/ jak powiedziałem, że jeżeli miałbym kupować nową lampę to już z PTTLem - zaproponował te 2 nowe tumaxy...

LukD napisał/a:
W czasie wyzwalania lampy styki są zwarte (rezystancja równa zeru), więc nawet najlepszy na świecie superhiperspecjalny woltomierz nie wskaże więcej aniżeli 0V.
Chyba, że przy wyzwalaniu z aparatu - wtedy wskaże tyle, ile wynosi spadek napięcia na elemencie wykonawczym w aparacie (dla tranzystora ca. 0.2V, dla triaka 2-3V).

LukD, dobrze że wróciłeś już z wakacji. Brakowało fachowego elektronicznego głosu "w Naszym domu" ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Pewnie bym jej nie kupił gdybym nie trafił gdzieś na opinię że radzi sobie czasem lepiej niż lampy z TTLem. Zresztą podobną opinię na temat lamp z automatyką wyraził Arti.

Nie do konca tak, ja nie napisalem, ze lepiej niz TTL. Lepiej niz sie spodziewalem ze bedzie, ale chyba jednak TTL to TTL. Przede wszystkim wieksza swoboda i latwiejsza praca.
Dzisiaj jeszcze raz sprawdzalem swoja lampe, ma 7,6 V po naladowaniu. I dalej bedzie swiecic z K10D, nie ma innego wyjscia...

[ Dodano: 2007-08-30, 11:10 ]
malyglod napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie - załóżmy, że podepnę tą lampkę do K100D - czy będę miał możliwość wyboru małych czasów rzędu 1/1000-4000, czy będę skazany na 1/180?

1/180 i dluzsze. Tylko przy tym czasie masz w pelni otwarta migawke i wtedy lampa musi blysnac.

malyglod napisał/a:

Ja mam błyskotkę bez dedykacji (no dobra, przyznaję się, z dedykacją do N***na). Czas krótszy niż 1/180 mogę ustawić, ale niestety Kasetka wtedy w ogóle nie wyzwala lampy.
Co do przeróbki - w poprzednim poście podałem Ci link do tematu, w którym jest przeróbka w miarę dobrze opisana.
Arczibandit, hehe dziękuję za miłe powitanie :oops: ;-) A co się tyczy pracy z lampą o własnej automatyce, polecam mój poradniczek na forum fotoexpert.
Pozdr.

LukD, dzięki wielkie, wygląda na to, że nareszcie mam pełny przepis na tuning lampy.

LukD napisał/a:
A co się tyczy pracy z lampą o własnej automatyce, polecam mój poradniczek na forum fotoexpert.

Znalazłem ;-) http://www.forum.fotoexpe...B1+automatyk%B1

Już zagłębiam się do lektury :-)

dismas  Dołączył: 25 Mar 2007
plwk napisał/a:
Na Cyberfoto (jak wstanie) jest wątek Nimnula o przeróbce lamp dla uzyskania niższego napięcia. U nas bodajże jakieś rozważania na ten temat też już były tylko musiałbyś dokładniej poszperać.

Zdaje się, że z instrukcji Nimnula korzystałem przerabiając swojego Nissina, niestety tamten schemat miał pewne wady. Polecam za to informacje stąd

mag  Dołączył: 31 Sie 2007
Cytat

Pozwólcie, że podłączę się pod temat, mam lampę Nissin 28 BZC zmierzyłem napięcie na stopce przy lampie gotowej do błysku i pokazuje 3,13V czy to oznacza, że lampa jest bezpieczna dla GX-10 i coś takiego jak przepięcia w czasie wyzwalania błysku nie występują ??. Dodam, że najpierw sprawdziłem (aparat działa, lampa błyska :) ) a teraz pytam bo nie mam zbyt wielkiego pojęcia o elektronice ale kiedyś słyszałem, że w niektórych lampach w momencie wyzwolenia błysku na stopce aparatu może się pojawić wysokie napięcie.

horsey  Dołączył: 02 Wrz 2007
mag napisał/a:
a teraz pytam bo nie mam zbyt wielkiego pojęcia o elektronice ale kiedyś słyszałem, że w niektórych lampach w momencie wyzwolenia błysku na stopce aparatu może się pojawić wysokie napięcie.

Ja też z tym samym problemem :-|

Dostałem od wujka lampę Metz 32 Z-2 i bez najmniejszego zastanowienia o jakimś tam wyzwalanym napięciu podczas błysku założyłem na moją kasetkę. Po krótkich próbach i ustawieniach udało mi się uzyskać zadowalające rezultaty (testy trwają). Czy jest ryzyko że podczas użytkowania tej lampy spalę aparat? Na stopce zmierzyłem napięcie i w momencie naładowania lampy wynosi 5.2V Wcześniej lampa ta pracowała w analogowym Pentaxie Super A

mag, horsey,
jeśli napięcie jest takie, jak podajecie, i do tej pory nic się nie stało, to bez obaw możecie używać tych błyskotek nadal.
Pozdr.

socha  Dołączył: 09 Paź 2007
jakie jest ryzyko
Witajcie.
Mam lampę pentax af200s. Czy mogę z nią bezpiecznie pracowć na k10d?
pozdrawiam

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ja mam AF 200T i po podłączeniu zero problemu. Zrobiłem kadyszką i tą lampą okolo 400 fotek i jak na razie nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu kadychy.
Nie wiem jaka jest różnica z tym S i T na końcu symbolu lampy

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
socha, zmierz napięcie na stopce. Jeśli poniżej 7,8 to nie ma strachu.

[ Dodano: 2008-09-10, 22:10 ]
Wątek na temat starych lamp:

http://manufactura.home.p...ght=k10d+af280t

socha  Dołączył: 09 Paź 2007
Ta strona
napięcia lamp

podaje że:
AF200SA ma napięcie 7.65-7.72V.

ale znów jest niepewność co do ostaniego członu nazwy:)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
socha, najlepiej samemu zmierzyć. Ja mam AF 280T. Na owej stronie jest 7,8, a u mnie na lampie wyszło 7,4. Co mnie uspokoiło i zachęciło do korzystania z tej lampy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
pjak napisał/a:
Nie wiem jaka jest różnica z tym S i T na końcu symbolu lampy

Służę wiedzą,choć już może po czasie:
AF 200S to 2 atumatyki tyrystorowe i manual (full),AF 200SA,to współpraca w programie bez TTLu (automatyczny dobór przysłony i czasu synchro) ale automatyka tyrystorowa dla jednej przysłony;z "niepentaxami" albo pentaxami bez programu tyrystor dla jednej przysłony ,brak manualu(zawsze tyrystor) ; i na koniec AF 200T: TTL,dwa tyrystory tzn. automatyki tyrystorowe,manual : full i podział do 1/8( 1/1, 1/2, 1/4, 1/8).Najfajniejsza z małych "błyskotek"Na jej rzecz pozbyłem sie 200SA i 160 SA.Acha,z pentaxem superA w programie lub Tv,200T przy wyborze jednej z automatyk tyrystorowych (niebieskiej lub czerwonej)lampa "włącza" odpowiednią przysłonę np. dla 100 ISO 2,8 albo 5,6 (przy TTLu - 4).

Skocz do: