maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
StarskiPL napisał/a:

Sunpak 433D - to samo co 383 ale z dedykacją, którą łatwo można zlikwidować (nawet trzeba) - wystarczy odkręcić dwie śrubki i odlutować dwa kabelki.

StarskiPL czy mógłbyś podać dokładną instrukcję jak pozbyć się tej dedykacji...
Będę bardzo wdzięczny :-B :-) może być na PW

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-14, 21:53 ]
no wystarczyło chwilę pomyśleć... :evilsmile: pewnie izolacja/odcięcie innych styków niż środkowy to rozwiązanie - chyba, że się mylę...

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
maad11 napisał/a:
StarskiPL napisał/a:

Sunpak 433D - to samo co 383 ale z dedykacją, którą łatwo można zlikwidować (nawet trzeba) - wystarczy odkręcić dwie śrubki i odlutować dwa kabelki.

StarskiPL czy mógłbyś podać dokładną instrukcję jak pozbyć się tej dedykacji...
Będę bardzo wdzięczny :-B :-) może być na PW

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-02-14, 21:53 ]
no wystarczyło chwilę pomyśleć... :evilsmile: pewnie izolacja/odcięcie innych styków niż środkowy to rozwiązanie - chyba, że się mylę...

Jezeli lampa ma odkrecana cala ta stopke z dolu (a tak bywa) to wszystkie piny - poza srodkowym - mozesz wciagnac ;)

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
maad11 - nie mylisz się. Sprawa jest bardzo prosta. Ja nie ciąłem kabli, bo i po co? Odlutowałem i zaizolowałem.
Po co wyciągać piny skoro można je dezaktywować?

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Kiwak napisał/a:
Nawet się nad tym nie zastanawiałem: wyszło mi, że jeśli lampa ma pełną automatykę, tryby TTL i inne takie drobiazgi, to nie może mieć bezpośredniego połączenia kondensatora głównego tudzież palnika ze stopką.
A konkretniej: bezpieczne.

Witaj! Są dwa typy takich lamp. W tych starszych automatyka działa w ten sposób, że zwiera obwód palnika, tym samym tracąc całą energię z kondensatorów. Nowsze mają obwód palnika sterowany tyrystorowo (?). Charakteryzują się tym, że obwód jest odłączany od palnika, jeśli oświetli on odpowiednio mocno. Niewykorzystana energia zostaje w kondensatorze.

Te pierwsze z reguły mają wysokie napięcie na stopce. Nie mają również TTL.

StarskiPL napisał/a:
maad11 - nie mylisz się.

Dzięki :-B Zakupiłem właśnie 433D na fleabay'u czekam na dostawę. Zakup też dzięki informacji od Ciebie (w tym wątku), bo okazuje się chyba, że niewiele osób wie o "modyfikacji 433D - model 383 zazwyczaj jest licytowany 2 x drożej.

pozdrawiam

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Lenin, Dokładnie taki był również mój tok myślenia, jeno nie każdy wie, co to tyrystor a i hasło obwód bywa niektórym nieznane/niezrozumiałe. Co zresztą nie umniejsza ich zasług i nie przeszkadza pstrykać foty, których ja....rozumiesz: nawet nie wiedziałem, że tak można focić....

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Modyfikację wymyśliłem po popełnieniu karygodnego błędu. Otóż byłem w posiadaniu świetnego cullmanna dc36 z dedykacją do Leica. Zamiast dezaktywować połączenia ze stykami TTL, kombinowałem jak zaizolować styki. Kiedy mi się nie udało, sprzedałem lampę za 189zł (tylko!). A muszę dodać, że była jak nowa. Dziś wziąłbym za nią 289zł.

Jeszcze raz dzięki za hint o tym Sunpaku :-B . Lampa doszła po całych 7 tygodniach - chociaż już zwątpiłem i myślałem, że ktoś ją sobie "przygarnął" po drodze...
5 minut modyfikacji i już błyska na kasetce - fajna zabawa. Cieszę się też, bo trafiłem lampę "nową", tzn. ze starej dystrybucji, ale nieużywana.
Z własnego doświadczenia, polecam takie rozwiązanie dla wszystkich początkujących w fotografii z lampą, tanio i całkiem niezłe rezultaty.
Teraz zaczynam zbierać na coś z PTTL-em.
Może się też komuś przyda napięcie na stopce: u mnie 4.2 - 4.8 V - lampa Sunpak 433D

pozdrawiam

nizki  Dołączył: 14 Sty 2007
A ja w Stanach kupiłem taką lampkę dedykowaną do cyfrowych PENTAXów (łącznie z P-TTLem):
http://cgi.ebay.com/LCD-P...1QQcmdZViewItem

Lampka tania jak barsz, ale dosyć himeryczna - od czasu do czasu zachowuje się od czapy - błyska całą mocą swą. No chyba że ja coś chrzanię :(
Ale jeśli nawet to ona się gubi a nie ja, to za te pieniądze... ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
nizki napisał/a:
od czasu do czasu zachowuje się od czapy - błyska całą mocą swą

Pewnie traci kontakt na stykach. Powinno pomóc zdjęcie i ponowne założenie na sanki.

nizki napisał/a:
A ja w Stanach kupiłem taką lampkę dedykowaną do cyfrowych PENTAXów (łącznie z P-TTLem):

To chyba to samo co u nas Tumax 386.

pozdrawiam

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
nizki,
poczytaj o tej lampie. Ona niestety nie ma PTTL-a. Producent pisze, że pracuje z cyfrowymi Pentaksami - ale tylko z tymi z TTL-em. Ona nawet nie ma własnej automatyki.

dżejpi napisał/a:
nizki,
poczytaj o tej lampie. Ona niestety nie ma PTTL-a.

Spokojnie, z wszelkich źródeł słychać, że jednak działa P-TTL. A przecież nizki już ją ma i sam używa, więc chyba może potwierdzić. Podobna sytuacja (z brakiem wzmianki o P-TTL na www) jest z Soligorem.

dżejpi napisał/a:
Ona nawet nie ma własnej automatyki.

Pentax 360 i Metz 48 też chyba nie... :roll:

pozdrawiam

maad11, nie wiem z jakich źródeł te słuchy docierają do Ciebie. Do mnie dotarły w ubiegłym roku, kiedy ją ujżałem w sprzedaży w dużej sieci sklepów "Target". Była tam na przecenie za ok. $90. Ta sama lampa w innych sklepach była pod różnymi nazwami i cenami. U sprzedających na eBay-u miała na tylnej ściance napis "pTTL" ale w specyfikacji nigdzie nie znalazłem notki, że posiada ten rodzaj pomiaru. To zniechęciło mnie do zakupu tej lampki.
Nawet obecnie można ją nabyć ( i to nie tanio ). Lampa ta już nie jest produkowana.

http://www.beachcamera.co...x?sku=SAK925AFP

Przeczytaj specyfikację z zakładki "PRODUKT DESCRIPTION"
Pozwoliłem sobie skopiować zdjęcie ze stronki, do której link podał nizki i widzę, że lampy są identiko( nooo, poza jednym napisem, ale o napisach już pisałem ).
Przy skopiowanej fotce w komputerze pokazał się napis ... "SAKAR"

Jeżeli jesteś w posiadaniu źródeł, w ktorych słychać, że ta lampka ma działający PTTL, to proszę o link. Nabył bym taką za tą kasę.

dżejpi poczytaj forum dpreview...
znalezione na szybko:

1. wątek dpreview forum i cytat
Cytat
I just bought a new, in the box Digital Concepts 952AF flash for Pentax from an e-Bay power seller named VCC113 (Video Camera Center) for only US$109. ... Even though its advertised as being for the K100 and K110 cameras, it works fine on the K10D. I've only made a few test shots with it, I am very pleased with the purchase.

2. wątek wątek dpreview i cytat
Cytat
I recently bought this flash unit (Digital Concepts 952AF/PEN), and it works well with my K100D. It is P-TTL, judging by the ability to see the pre-flash in the viewfinder before the mirror rises.

3. Zdarza się i TAK , ale to zdecydowana mniejszość opinii. Większość traktuje o dobrej pracy w PTTL-u.

Mam nadzieję, że pomogłem.

pozdrawiam

maad11,
Ty podpierasz się opiniami ludzi, którzy na eBay-u przeczytali komentarz sprzedającego że ta lampa pracuje w PTTl-u. Jeżeli częściej tam zaglądasz, to pewnie zauważyłeś, że spora część opisów sprzętu foto jest nieprawdziwa, robią to naciągacze liczący na naiwnych klientów.
Podałem Ci przykłąd opisu ( z jakimi cyfrowymi puszkami działa ) tej lampy przez poważniejszego sprzedawcę, czy myślisz że jest on nieprawdziwy?
Jeżeli chce Ci się to bardo szybko znajdziesz stronę producenta, gdzie też jest podany opis tej lampy i jej współpraca z cyfrowymi Pentaksami.

I nie zamierzam Cię przekonywać do mojeo twierdzenia, tylko chcę ewentualnym zainteresowanym tą lampą pokazać, że nie zawsze "to" co na płocie pisze służy do głaskania.
Cena tej lampy zachęci niejednego (sam prawie byłem gotów ) do zakupu. Jej zalety to obracany palnik, auto i manual zoom od 24 do 85 mm, stopniowanie natężenia błysku i praca z AF (do puszki musi być dopięty obiektyw z AF) oraz wspomaganie czerwonym światełkiem podczas ostrzenia w trudniejszych warunkach.
Ja uważam, że za te pieniądze można nabyć lampę z własną automatyką i o podobnej sile światła.
Więcej nie ma co rozpisywać o tej lampie, w ubiegłym roku ktoś tu się chwalił tą lampą zakupioną też w stanach, ale nie pokazał jej specyfikacji, nawet tej na opakowaniu.

Skocz do: