Tomasz12006  Dołączył: 28 Gru 2007
tania lampa do k100ds
Proszę o informację jaką lampę podpiąć do k100ds, szukam lampy taniej tak do 400 zł i nie wiem czy każda lampa w trybie manualnym będzie działać z tym aparatem.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
W trybie manualnym powinna każda. A najlepiej wziąć taką tyrystorową, z własną automatyką błysku.
Jedyny problem - trzeba uważać na stare lampy, które mają na stopce wysokie napięcie. 200V podane na stopkę K100DS z pewnością mu zaszkodzi...

Ale np. taki nowy Metz 36 C 2 za ok. 250 zł powinien się nadać.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Niestety Metz 36 C2 to lampa strasznie tandetna i ja osobiście nie poleciłbym jej (to praktycznie Tumax). Nie dość, że jest wykonana z kiepskich materiałów to jeszcze bardzo źle rozprasza światło.
Do 300zł kupiłbym używaną lampę automatyczną. Polecam (przetestowałem):
Cullmann DC42,
Cullmann DC36,
Cullmann CX35,
Cullmann DC32
Bardzo dobre lampy. Świetnie wykonane, ładnie rozpraszają światło, mają zoom i obrotową głowicę (z wyjątkiem DC32)

Vivitar 285HV - mocna, dobrze rozprasza światło, zoom. Niestety nie ma obrotowej głowicy. Jakość wykonania średnia.

Sunpak Auto 383 Super - świetna lampa. 3 tryby auto, 5 manualnych. Jedyna wada to brak zoomu.
Sunpak 433D - to samo co 383 ale z dedykacją, którą łatwo można zlikwidować (nawet trzeba) - wystarczy odkręcić dwie śrubki i odlutować dwa kabelki.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
StarskiPL napisał/a:
Vivitar 285HV - mocna, dobrze rozprasza światło, zoom. Niestety nie ma obrotowej głowicy. Jakość wykonania średnia.
Za to ma (własnej automatyki) manualnie ustawianą moc lampy na 1/1, 1/2, 1/4 i 1/16 pełnej mocy - rzadkość w lampach nie-dedykowanych. Bardzo chwalą tego Vivitara na Strobiście: http://strobist.blogspot....of-classic.html

Ja też mogę pochwalić bo posiadam - niestety bez HV.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
StarskiPL napisał/a:
Sunpak 433D - to samo co 383 ale z dedykacją, którą łatwo można zlikwidować (nawet trzeba) - wystarczy odkręcić dwie śrubki i odlutować dwa kabelki.

Ooo... to ciekawe. A czy z SunPakiem MZ440 AF jest podobnie - też trzeba (i czy da się) tak zrobić? ;-)

Tomasz12006  Dołączył: 28 Gru 2007
lampa do k100ds
A co powiecie o tych dwóch lampach : UNOMAT C360AF i SIGMA EF-430 ST

StarskiPL, mierzyłeś napięcie na stopce swojego 285? Podobno starsze modele mogą mieć do 350V. http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

Ja mam Vivitara 283, jestem z niego bardzo zadowolony. Napięcie na stopce ok. 7V.

Nie mierzyłem ale zagrożenia nie ma - używam go wyłącznie z fotocelą. Muszę zmierzyć z ciekawości.
Twój Vivitar 283 to musi być już "ten nowszy". Made in China?

Andrusz, czy ty w ogóle widziałeś tego Sunpaka MZ440 AF? Przecież to lampa wyłącznie z TTLem. Jak odlutujesz kable od styków TTL to co Ci zostanie? Nie wiem czy w ogóle się odpali.
To samo tyczy się Unomata C360 AF oraz Sigmy EF-430ST. Ta ostatnia zadziała w manualu.

StarskiPL napisał/a:
Twój Vivitar 283 to musi być już "ten nowszy". Made in China?
Nie pamiętam dokładnie które malutkie rączki go poskładały, na pewno nie jest Made in Japan. Vivitary 283 Made in Japan miały za wysokie napięcie na stopce, gdzieś tak wyczytałem.

Wracając do tematu: szukamy lamp z własną automatyką błysku dla kilku przesłon oraz z niskim napięciem na stopce. Jeśli lampa ma wspomaganie AF to na 90% nie ma własnej automatyki (wiem wiem, Nikon SB28, Metz 58 AF-1 oraz wiele innych mają automatykę ale mowa jest o tanich lampach w przedziale 100-300zł).

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
a taka: http://www.allegro.pl/ite...t_raty_p_n.html może być?
Ja mam metza 32mz-3 (automatyka dla trzech przysłon, manual obracana głowica w pionie i poziomie, jak założysz stopkę dedykacji do pentaxa, to wspomaganie AF jeszcze będziesz miał i automatyczny zoom w lampie) z dedykacją do canona i działa w automacie bezproblemowo.
Na allegro całkiem tanio (nieco powyżej 100zł) się pojawiały te lampki, ale teraz jak na złość żadnej nie ma.

Kiwak napisał/a:
teraz jak na złość żadnej nie ma

Ostatnią ja kupiłem :-)
Wprawdzie stopkę mam do Nikona, ale automatyka lampy działa bezproblemowo.
Mam jednakowoż wrażenie, że trzeba kasetce aplikować (szczególnie przy błysku odbijanym od sufitu) korekcję, tak nawet do +1EV.

Przy okazji uchyliłem wieczko stopki SCA 3xxx i siurpyza - w środku siedzi mikroprocesor 8051. Nic dziwnego, że te kostki co nieco kosztują.

Kiwak, przeczytaj drugi i trzeci post w tym temacie.

StarskiPL, przeczytałem i - wybacz moją ciemnotę - do żadnych wniosków nie doszedłem. Coś źle napisałem? :-|
A...! No tak: 36 C 2... Przepraszam. Nawet nie zauważyłem, że to właśnie to. Ale nacisk i tak kładę na starsze używane Metze z automatyką i innymi ficzerami. Jest ich parę i nieźle chodzą na różnych aparatach.
Pozdrawiam

Ok a jak wygląda ich napięcie?

Nawet się nad tym nie zastanawiałem: wyszło mi, że jeśli lampa ma pełną automatykę, tryby TTL i inne takie drobiazgi, to nie może mieć bezpośredniego połączenia kondensatora głównego tudzież palnika ze stopką.
A konkretniej: bezpieczne.
Testowana była z eos500, eos33, minolta505i super, minolta 404, nikon D70, K10D, eos300D, eos350D, s5 is i stadem innych (chyba 9 lat ją mam i nie żałowałem nikomu, kto miał ochotę). Wszystkie przeżyły. I na wszystkich działała, mimo, że mam do niej tylko stopkę canonowską. Oczywiście tylko na canonach działał TTL zoom korekcja etc.
Jeśli bardzo chcesz, to pójdę i zmierzę to napięcie, ale może powyższe wystarczy? Bo mam lenia i nie chce mi się po miernik lecieć :-)

Kiwak napisał/a:
jeśli lampa ma pełną automatykę

Mam lampę z własną automatyką i ma 200V na stopce. Mierzyć trzeba, albo w instrukcji sprawdzić.
Metze z serii MZ (te na kostkę SCA) są raczej bezpieczne, w kostce siedzi mikroprocesor i więcej jak 5V jemu samemu może zaszkodzić. W instrukcji Metza zresztą zwykle pisze, że synchro niskonapięciowe.

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
StarskiPL napisał/a:
Niestety Metz 36 C2 to lampa strasznie tandetna i ja osobiście nie poleciłbym jej (to praktycznie Tumax). Nie dość, że jest wykonana z kiepskich materiałów to jeszcze bardzo źle rozprasza światło.
Do 300zł kupiłbym używaną lampę automatyczną. Polecam (przetestowałem):
Cullmann DC42,
Cullmann DC36,
Cullmann CX35,
Cullmann DC32

Chyba najbardziej zaawansowany z modeli Cullmann cx40

Dokładnie choć cena tego ostatniego może grubo przekraczać 300zł.

Skocz do: