mygosia napisał/a:cube007 napisał/a:
To czy kawa "rypie" żołądek zależy głównie od kawy, a nie od tego w czym została zrobiona.
No raczej nie do końca.
Moje doświadczenia kilkukrotne pokrywają się z badaniami. Sposób parzenia ma duży wpływ na zawartość substancji drażniących w kawie.
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
mygosia napisał/a:
cube007 napisał/a:Nie kumam po co się katować kawopodobnym wyrobem z biedy czy innego kałflandu, skoro palarni oferujących świeże, dobre, ziarno jest bez liku.
Bo nie widzę sensu, aby za kawę która DLA MNIE smakuje tak samo płacić minimum 4x drożej???![]()
POZDRAWIAM.
zloty_2000
Papcio
OM-1 mkII|K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
Marnej jakości kawa, jest marnej jakości kawą i nie zmieni tego najlepszy ekspres/dripper/cokolwiek. Będzie rypaćmygosia napisał/a:Moje doświadczenia kilkukrotne pokrywają się z badaniami. Sposób parzenia ma duży wpływ na zawartość substancji drażniących w kawie.
Na szybko - tu dwa blendy w cenie 56-64zł/kg i kilka bdb singli do 70zl/kg, tu cztery blendy w cenie 54-62zł/kg, a jeśli ma być tanio to tu jest kilkanaście(?) pozycji w cenach 41-64zł/kgmygosia napisał/a:Poproszę o namiary sklepu, gdzie kupię kawę o jakiej mówisz za 60kg. Za tyle kupuję w Biedrze Lavazze d'Oro, która jest dla mnie wystarczająco dobra.![]()
mygosia napisał/a:Chcę czegoś innego. Chcę kawy nie do smakowania, tylko do picia. Jak herbata, jak kakao.
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
k-x,k-5
kit+Sigma APO 70-200/2,8 EX
Sherpa
MZ-50, K-50, DSC-W35.
fotki
dybon napisał/a:Kup zwykły ekspres przelewowy, w pierwszym lepszym markecie do 100 zł, będziesz miała sprzęt z wyższej półki.
Moc naparu regulujesz ilością kawy i wody.
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
galex napisał/a:Tu jednak najlepszym rozwiązaniem jest własny młynek, choćby jakiś podstawowy ręczny Hario. Tak naprawdę kawa traci większość swoich aromatów w ciągu... kilku minut (!) po zmieleniu. Jeśli chcesz odczuć niuanse, to kupowanie kawy zmielonej nie ma sensu.
A generalnie - stopień mielenia dobiera się eksperymentalnie , w zależności od ilości zaparzanej w danym momencie kawy, jej właściwości (każda jest inna, nawet jeśli to jest 'ta sama" kawa) i efektu, jaki się chce osiągnąć. Wskazówka - kawa powinna się 'dripować' 2-4 minut.
galex napisał/a:e do końca, z reguły te 'kwaskowate' (np. kawy etiopskie) do przelewów, czekoladowo-orzechowe (np. brazylijskie) - do ekspresu, kawiarki.
galex napisał/a:-mało wiarygodne opisy z tego sklepu - w grupie kaw do dripa na 1. miejscu - Brazylia espresso
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
galex https://500px.com/galex2
Pentax K-30+ kit Xenon
Pentax SMC- DA 35/2,4 AL
Pentax SMC-A 35-70/3.5-4.5
Chinon 1,7/50
oraz z przejściówką LOMO:
Sonnar 135/3,5, Sonnar 180/2,8
POZDRAWIAM.
zloty_2000
Nie dajcie się naciągnąć na DA50 skoro jest M50zloty_2000 napisał/a:I nie daj się naciągnąć na jakieś młynki po 150 czy więcej złotych (...)
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.