bEEf napisał/a:
Kurde, przecież to jest proste: jest szkiełko (obiektyw) i oko (światłomierz). Lampa błyska, światło leci, światłomierz mierzy. Jak lampa inaczej skierowana, to światło inaczej leci, światłomierz mierzy inaczej. I jest git. Albo nie jest, jak w przypadku tumaxa
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Dla przykładu Sigma dg500 Super tak samo naświetla z GX-1S jak i z K10. MZ w tym tumaksie nie działa poprawnie komunikacja body <> lampa. Gdy błysk pomiarowy jest za słaby to aparat myśli "hymm, ciemno tu, walniemy pełną mocą" i taki komunikat przesyła do lampy, żeby ta błysnęła mocniej.plwk napisał/a:Z poprzednią lampą zauważyłem, że były różnice w zależności od body. Na DL-u przy podniesieniu palnika musiałem dawać korekcję na plus natomiast z K100D i K10D korekcja nie była potrzebna.
szkło w połowie pełne
PiotruśP napisał/a:żeby ta błysnęła mocniej.
Szkoda, że z tym Tumaxem są takie problemy.
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Raven napisał/a:Mam pytanie odnośnie opóźnienia między przedbłyskiem a błyskiem właściwym w pttl. Czy przy zewnętrznej lampie (np. metz 48 af-1) jest to opóźnienie takie samo jak w przypadku wbudowanej?
Pytam pod kątem fotografii sportowej.