mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Miałem na myśli kompensację tylko w przypadku automatyki lampy, ale zdaję się, że ona i tak na wiele się nie zda w przypadku użycia lampy z parasolką, czujnik będzie różnie oszukiwany poprzez odbicia światła od parasolki.
Jeżeli TTL lub manual to sprawa prosta... ale w TTL wyzwalanie w moim przypadku tylko kablem (K100D) o ograniczonej dosyć mocno długości a manual można wyzwolić radiowo lecz trochę uciążliwy, chociaż w studio czy z modelką w plenerze jest na to czas. (chociaż przy takiej pogodzie niekoniecznie :-) )

Podsumowując: dla zdjęć z użyciem lampa + parasolka nie ma sensu kupować lampy z własną automatyką, czyż nie...

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Kiwak napisał/a:
No, cerfes, rusz głową, :evil: palnikiem dopiero potem....

No ruszam, rozumiem o czym mówisz. Wspomaga AF stroboskopowym doświetleniem przy ostrzeniu a potem mierzy swoim czujnikiem ile światła na niego pada i 'on the fly' dobiera moc/czas błysku - wypas. Domyślam się, że weźmie też pod uwagę, jeśli razem z nią błyśnie np. inna lampa wyzwalana synchronicznie, bo to samo światło padnie na czujnik.

Chodzi mi o to, czy może mi ktoś polecić jakiś względnie tani model, który coś takiego ma. Fajnie by było jak by można odchylać palnik w pionie 0*-90* i na boki 90* w każdą stronę

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
mac_27 napisał/a:
dla zdjęć z użyciem lampa + parasolka nie ma sensu kupować lampy z własną automatyką
racja. Pytanie, czy kupujesz lampę tylko do zdjęć z parasolką. Może do innych zastosowań też się przyda? Na temat wyposażenia studyjnego natomiast kompletnie się nie znam, więc zamilknę.
cerfes napisał/a:
Wspomaga AF stroboskopowym doświetleniem przy ostrzeniu
niekoniecznie: wiele lamp ma specjalny reflektorek do wspomagania AF, również obie z mojej stopki.
cerfes napisał/a:
weźmie też pod uwagę
weźmie. Tyle, że jeśli druga lampa to manual, to jej błysk może być dłuższy i może prześwietlić. Jeśli obie w automacie, to przypuszczam, że mogą się nawzajem oszukiwać, ale niewiele się bawiłem takim zestawem. Jeśli ta druga, to lampa z P-TTL-em, to w większości wypadków wychodzi ok, bo TTL mierzy przed błyskiem głównym; tę z auto nieraz trzeba korygować, ale tego nie unikniesz, bo ona chyba będzie doświetlać tło albo obiekt z innego kierunku?

Obracany palnik i auto? Ja polecam lampy metza, nie musi mieć nawet dedykacji do P.; jest ich nieco więc nie będę wymieniał. Patrz w stopkę, obie działają.

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
a ja trochę odświeżę :) co sądzicie o czymś takim http://tnij.org/flashk100d

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
mac_27 napisał/a:
Podsumowując: dla zdjęć z użyciem lampa + parasolka nie ma sensu kupować lampy z własną automatyką, czyż nie...

Jest sens - po prostu odwracasz lampę czujnikiem w kierunku fotografowanej sceny. Działa bez zarzutu.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Jaad, ale to chyba w przypadku parasolki odbijającej.
W przypadku dyfuzyjnej jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam, przecież duża część światła odbija się od parasolki i wraca do czujnika lampy, a w dodatku nie jest to zależne od sceny za parasolką i odległości do obiektów fotografowanych.

P.S.
od tygodnia jestem użytkownikiem 540stki :-D :-D :-D

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
adapter napisał/a:
a ja trochę odświeżę :) co sądzicie o czymś takim http://tnij.org/flashk100d
Do studia nie, lepiej dwie lampy kupić. Ale do pracy "w terenie" mona. Podobną lampą jest Metz 58AF-1, tylko działa z Pentaxem, a ta jest najwyraźniej bez komunikacji z aparatem. Do tego ma regulację w dość ograniczonym zakresie. Za to cena jest kusząca.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Jest sens - po prostu odwracasz lampę czujnikiem w kierunku fotografowanej sceny. Działa bez zarzutu.

E tam, nie ma. Wystarczy, że lampa jest w innej odległości od modela z innej strony świeci, chcesz coś ciekawszego uzyskać. Poza tym w tym momencie to lampa a nie Ty decyduje o świetle.. No chyba że po prostu chcesz w miarę poprawnie oświetlić coś od przodu.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Arti, zauważ, że jeśli masz obiekty w poruszające się i nie jest to studio, to nagle ktoś może znaleźć się zbyt blisko lampy i jeśli lampa jest w M, to go po prostu przepali, a jeśli ustawisz ją w A, to masz coś w rodzaju "limitera" - sam byłem zdziwiony jak dobrze się to sprawdza w niektórych sytuacjach... Zawsze dobrze mieć taką opcję...

Skocz do: