Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
ms napisał/a:
Pod względem ostrości testowany model Sigmy nieco ustępował Pentaxowi na wszystkich ogniskowych.

Dokładnie takie wrażenie miałem, gdy je testowałem. Zdjęć z testu jeszcze nie miałem czasu poszukać, ale postaram się (o ile je nagrałem na płytę).

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Moim zdaniem powinno się odpuścić takie przeliczanie z APS-C na 135...
Przy kompaktach gdzie matryce są różnych wielkości a ogniskowe tak małe ma to uzasadnienie - ciężko inaczej to sobie wyobrazić. Ale przy lustrzankach już się przyzwyczaiłem co mi daje 18mm a co 35mm itd...

A dość kuriozalnie wygląda zdanie w którym ktoś piszę ze obiektywy różnią się o 2mm dla jednego formatu a o 3mm dla innego o-\

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
mam pentaxa 12-24/4. Kolega Nikonowiec ma 10-20 Sigmy. Pentax jest bardziej ostry. Ma za to duzo większe beczki.
Osobiscie jego sample potwierdzily mnie w moim wyborze.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
trochę dziwne te wasze porównania. Jeśli już porównujecie szkło sigmy z P 12-24, to konkurencyjną będzie chyba S 12-24.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
samber, Sigma 12-24 jest pełnoklatkowa, dlatego bardziej właściwe jest porównanie Sigmy 10-20 i Pentaxa 12-24

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Generic napisał/a:
A dość kuriozalnie wygląda zdanie w którym ktoś piszę ze obiektywy różnią się o 2mm dla jednego formatu a o 3mm dla innego o-\

Bo się różnią i cóż poradzisz na takie sztuczki... Ech, te obiektywy ;-) :-B

życzliwy  Dołączył: 29 Sie 2008
kenzo napisał/a:
Sam mam nadzieję będę przed takim wyborem wyborem już niedługo, ale raczej na 99% to bedzie Sigma. Bralem pod uwage Pentaxa 12-24 i Tokine 12-24. Ale aberracje chromatyczne tych szkiełek trochę mnie niepokoją. Jezeli chodzi o rozdzielczość optyczną, to Sigma i Pentax porównywalne z lekkim plusem dla Sigmy, no i te 2 mm. :evilsmile:

Sigma też ma aberracje. Popatrz tutaj - np. lewa krawędź murów: Lublin - Zamek (kliknij w download photo po oryginał) . Ogólnie całościowy efekt jest jednak super jak na taką cenę obiektywu (1700 zł).

A tak w ogóle witam wszystkich. Jestem tutaj zupełnie nowy. Od 2 dni ciesze się nową K20-tką, która jest (świadomie) moją pierwszą lustrzanką. W regulaminie forum jest link do wątku Witam, chciałem się przedstawić ale po wejściu przechodzi na stary serwer, gdzie wyłączona jest możliwość dodawania nowych postów. Na nowym serwerze nie znalazłem podobnego wątku. Także wtryniam się do dyskusji znikąd, ale szczerze mówiąc chyba nie ma innego sposobu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
życzliwy napisał/a:
W regulaminie forum jest link do wątku Witam, chciałem się przedstawić ale po wejściu przechodzi na stary serwer, gdzie wyłączona jest możliwość dodawania nowych postów. Na nowym serwerze nie znalazłem podobnego wątku. Także wtryniam się do dyskusji znikąd, ale szczerze mówiąc chyba nie ma innego sposobu.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=294387 :evilsmile:

życzliwy  Dołączył: 29 Sie 2008
opiszon napisał/a:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=294387 :evilsmile:
- Dzięki. ;-) To jeszcze proponuję poprawić link w regulaminie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a to już nie do mnie prośba, bo ja tu "nie jestem żadną fiszą" :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
życzliwy, Witam nowego pentaksianina w LBN (^_^) zapraszamy na :-B z grupą lubelską.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Na pełnej klatce nie byłoby problemu ze znalezieniem dobrego szkła np sigmy 20/24 f/1.8 1300 zł.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
mareczekfm napisał/a:
Mam do dyspozycji 1500 PLN.
:arrow: czad ! :-)

[ Dodano: 2008-09-10, 23:57 ]
CZAD !!!

Skocz do: