max shreck  Dołączył: 23 Wrz 2007
SMC PENTAX-FA 85mm 2,8 SOFT: co to?
Cześć,
na allegro reklamują taki obiektyw - funkcja softfocus brzmi mi po prostu jak definicja odpowiedniego operowania przesłoną ;-) co to za szkło, warto się nad nim zastanowić?
Pozdrawiam.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
max shreck napisał/a:
co to za szkło, warto się nad nim zastanowić?
Nie wiem. Na pewno warto poczytać u Dimitrova.

http://kmp.bdimitrov.de/l...5f2.8-Soft.html

i poszukać w googlarce na forum, te linki znalazłem w 5 sekund:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=25
http://www.pbase.com/jame...m_f22_soft_lens
http://www.pbase.com/jamesk8752/fa85_soft

Hmm, szukałem raczej jakiejś subiektywnej opinii osoby, która go miała w ręku. No, ale dzięki za wskazanie wątku do forum, kilka sugestii z niego brzmi raczej odstraszająco. Pozdr.

Dlaczego odstraszająco?

Kolega Michu był napisał:
Pewnie, że nie jest to szkło do przykręcenia na stałe do puszki, ale umiejętnie i z rozwagą zastosowany daje bardzo miłe efekty.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
max shreck, no to poszukaj tych opinii tam, gdzie się tymi opiniami dzielą. Na photozone, albo u Stana na przykład.

Szukam ostrej stalki w zakresie od 70 do 135 bo używając mojego stałego petri bez AF tracę trochę fajnych ujęć. Myślę o sigmie 105 mm ale wszyscy narzekają na wolny AF, no i to szkło raczej do macro... Z kasy chciałbym wydać ok 1000 zł.

Dołóż 200-300 zł i poluj na używkę DA 70/2.4 Ltd.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
SOFTFOCUS SMC PENTAX-FA 2,8/85 SOFT - z tego paska na pierścieniu przysłon wynika, jak wywnioskowałem, że ten obiektyw zmiękcza coraz bardziej obraz w zakresie przysłon 8 - 2.8?

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
E...tam, w czasach analogu buł ok, ale w dzisiaj? Syfraki panują i PS, więc bez zensu kupować taki wynalazek jak w PS można zrobić to w 20 sekund. Ciekawy patent ale nie na dziś. Za to 70/2.4 .... miodzio! IMHO lepszy optycznie (przy APS-C) o niebo od 77/1.8 (ten to ma fioletowe border line przy dużych kontrastach :-( ()

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu nawet wstawial na forum swoje zdjecia z tego szkla i jak mnie pamiec nie myli sa tez w galerii ;-)

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
max shreck napisał/a:
Szukam ostrej stalki w zakresie od 70 do 135 bo używając mojego stałego petri bez AF tracę trochę fajnych ujęć. Myślę o sigmie 105 mm ale wszyscy narzekają na wolny AF, no i to szkło raczej do macro... Z kasy chciałbym wydać ok 1000 zł.

Ja bardzo polecam Pentaxową 135-tkę - F lub FA. Mam tą pierwszą i złego słowa o tym obiektywie nie mogę powiedzieć. Poza tym różnica pomiędzy 70mm a 135mm jest na tyle duża, że posiadając jedno, można bez wyrzutów sumienia (pewnie za jakiś czas) polować na drugie 8-) Przy 105mm - przynajmniej w moim przypadku - już trudniej byłoby uzasadnić kolejne zakupy, skoro mam taką "uniwersalną" ogniskową.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Gregor napisał/a:
E...tam, w czasach analogu buł ok, ale w dzisiaj? Syfraki panują i PS, więc bez zensu kupować taki wynalazek jak w PS można zrobić to w 20 sekund.

po co wogóle kupować aparat? Wszystko w programach graf możesz zrobic.
Taką gadke sobie daruj, bo jak dzieciak piszesz

Mi się podoba 85/2.8 Soft

[ Dodano: 2008-02-22, 18:19 ]
Tymeq napisał/a:
Poza tym różnica pomiędzy 70mm a 135mm jest na tyle duża

z tego przedziału mam 50, 85, 100 i 135 :) full wypas ;) jak na moje potrzeby
ale przez was ( czyt. forum ) chce mi sie 85/1.4 FA* :evil:

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Ja nie rozumiem jak można wydać 650 zeta na obiektyw który jest ostry przy f/22 tak jak kit przy f/3.5. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=313752192

Nie zgadzam się z opinią vertiico. Może i daje fajne efekty tylko że ja nie mam nad nimi bezpośredniej kontroli a zdjęcia są mydlane i rozmyte nie dlatego że ja tak chciałem tylko dlatego, że - modelka się wierciła i musiałem zastosować krótszy czas czyli mniejszą wartość przesłony. Chyba lepiej wydać kasę na 35-80 f/4.0-5.6 bo obraz z tej osiemdziesiątki piątki poniżej f/5,6 jest bezużyteczny a w przypadku każdej innej wartości przysłony wygrywa 35-80 pod kątem ostrości. A Soft to ja sobie nałożę SOFTEM ;-) Za darmo i tak jak chcę. Zgadzam się z opiniami niektórych iż 85/2.8 SoftFocus było dobre w erze analogów.
Dodam tylko że 35-80 można dostać na alledrogo za 1/3 ceny tej 85.
Moje zdanie jest takie:
Osiemdziesiątka piątka - tak, światło 2.8 - tak, SoftFocus - nie, nie, nie.

Oczywiście każdy ma swoje zdanie ;-)

[ Dodano: 2008-02-29, 14:11 ]
Dopisek:

Do ostrej osiemdziesiątki piątki ze światłem 2.8 z AF za 650 zeta staną bym pierwszy w kolejce ;-)

Cytat
bo obraz z tej osiemdziesiątki piątki poniżej f/5,6 jest bezużyteczny a w przypadku każdej innej wartości przysłony wygrywa 35-80 pod kątem ostrości.

mam obydwa , a raczej miałem , bo zumik byl lekko do d**** , i jakoś wręcz odwrotnie uważam.

sunshine napisał/a:
A Soft to ja sobie nałożę SOFTEM ;-) Za darmo i tak jak chcę.

to rób jak chcesz, tylko potem pytanie na ile to zdjęcie to zdjęcie. Może od razu Cinema3D?

sunshine napisał/a:
Oczywiście każdy ma swoje zdanie ;-)

dokładnie, ja mam to szkiełko i sobie chwale, choć łatwo to się nim nie robi zdjęć ;-)

[ Dodano: 2008-02-29, 14:16 ]
sunshine napisał/a:
Ja nie rozumiem jak można wydać 650 zeta na obiektyw który jest ostry przy f/22 tak jak kit przy f/3.5.

miałeś to szkło?? że takie rzeczy wypisujesz? dopiero od 22? lol
ja używam f=8/11, ale to nawet bym używał na innym, na 100 też, o ile chcę ostre portrety
2.8do4 używam w innym celu.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Robiłem zdjęcia tym szkłem na ZPPD mygosia też. Pewnie niedługo pojawią się zdjęcia. Opinie są podzielone Gosi się podobał mnie nie. Efekty może i fajne ale mozna je uzyskać tańszymi sposobami vide program komputerowy, wazelina lub slina (jest na forum nawet zdjęcie jak fafniak przy pomocy śliny robi softa) no i jeszcze mozna założyć pończochę na obiektyw (to podobno jedna ze starszych sztuczek).

Żaba, co do softu to tak, komuś się podoba innemu nie.
Tak samo jedni będą używać programów do symulacji efektów np takich jak:
Filtry efektowne/ polaryzacyjny /
Filtr IR
itp. itd.

a dla innych będzie to śmieszne :)

Ale jak porównywałem fotki z kitem to jakoś nie stwierdziłem aby był ostrzejszy od tej 85'tki. ( apropo tego porównania powyżej ).

[ Dodano: 2008-02-29, 14:27 ]
Żaba napisał/a:
Pewnie niedługo pojawią się zdjęcia.

z chęcią zobaczyłbym zmagania kolegów z tym szkłem.
Jak już będą prosiłbym o info np na priv.

vertiico napisał/a:

to rób jak chcesz, tylko potem pytanie na ile to zdjęcie to zdjęcie. Może od razu Cinema3D?

Nie będę odpowiadał :-/ Powiem tylko tak:
TEN gość jest do bani bo maluje w Ms Paint Brush'u. A przecież malowanie w Paint'cie to nie malowanie bo... bo... No właśnie bo co ?!?

vertiico napisał/a:

miałeś to szkło?? że takie rzeczy wypisujesz? dopiero od 22? lol
ja używam f=8/11, ale to nawet bym używał na innym, na 100 też, o ile chcę ostre portrety
2.8do4 używam w innym celu.

Bawiłem się nim ;-) Przyznaję może mnie poniosło - koryguję: kit przy f/8 jest bardziej ostry niż ta 85-tka przy f/22, co chyba i tak nie spotka się z twoją aprobatą :-P :-D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
Bawiłem się nim Przyznaję może mnie poniosło - koryguję: kit przy f/8 jest bardziej ostry niż ta 85-tka przy f/22, co chyba i tak nie spotka się z twoją aprobatą
- co jest naturalne i nie ma sie czemu dziwic nawet jezeli tak jest faktycznie....
85 soft focus jest szklem efektowym i jako takie nie powinno byc moim zdaniem rozpatrywane w jakiejkolwiek konkurencji z innym szklem nieefektowym
A to czy komus przypadlo do gustu czy nie to zupelnie inna bajka
A swoja droga jakos mam dziwna penwosz ze efekty uzyskane tym szklem beda ciezkie do podrrobienia w normalnych progarmach graficznych... no chyba ze jakies pluginy....
Co i tak podziala inaczej niz samo szklo z taka funkcja....
szop nie jest "lekarstwem" na kazda dolegliwosc :evilsmile:

hehe , na oko mi się nie wydaje , tyle tylko ze ja używam przysłony na 85 11, gdzie więcej światła potrzeba i na statywie go mam. I mam b. ostre zdjęcia. Ale nie miałem 85/1.4 więc może nie wiem co mowie co to ostre ;-)

Wiesz sam bym chciał 85/1.4 FA* ale to raczej za 3tys a nie pon 1tys, czyż nie.

vertiico napisał/a:
Wiesz sam bym chciał 85/1.4 FA* ale to raczej za 3tys a nie pon 1tys, czyż nie.

nie wiem czy ja jestem aresatem tego posta ale ja nie mówiłem o 85/1.4 tylko miałem życzenie co do produkcji 85/2.8 :-D za 650 zeta :evilsmile: Nie 1.4 :roll:

Skocz do: