ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
dickkett napisał/a:
ThomFoto napisał/a:
ależ nie jest zły. jest bardzo Ok . ale oprócz zalet dostrzegam też pewne wady. nawet sporo.

ThomFoto, to może (dla równowagi) kilka następnych postów na temat zalet? ;-)
Proszę.

proszę bardzo.

1. ergonomia. 5+
2. matryca - świetne odwzorowanie kolorów skóry szczególnie na ISO 200 5+
3. komplet k10 + 77Ltd optycznie jak i pod wzgędem wygody focenia 5+

szczególną uwagę zwraciłbym na punkt 3. dla tego zestawu kupiłem Pentaxa (zresztą za radą forumowiczów) . i powiem szczerze że własnie ten zestaw ratuje jak dla mnie honor Pentaxa. i własnie z k10+77 bedę rozstawał sie z największym bólem, bo gdyby nie to i w sumie fajna atmosfera na tutejszym forum wielka wyprz byłaby już dawno.

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
ThomFoto napisał/a:
ergonomia. 5+

nie moge sie zgodzic, jest po prostu za maly.
jak podepniesz szklo np sigme 70-200/2.8 to kaplica po kilkudziesieciu minutach...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dtox napisał/a:
jak podepniesz szklo np sigme 70-200/2.8 to kaplica po kilkudziesieciu minutach...
- to jakas nowosc....grip tez nie pomaga?(bo thomfoto pisal o k10D)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Grip jak grip... Jeśli body jest źle wyważone i wyprofilowane, a szkło swoje waży, wtedy po godzinie ręka chce odpaść. D200 mimo swojej ergonomii też potrafi dać po nadgarstkach :) przez chwilę trzymałem kiedyś d200 z gripem i jakąś jasną sigmą... Oj... ciężko by było tym zrobić ślub :) (ostatnim razem miałem ista w łapach od 10 rano do pierwszej w nocy z niewielkimi tylko przerwami - następnego dnia miałem problem z utrzymaniem sztućców :))

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Nie do końca mnie przekonałeś Grendel. I powiem Ci jeszcze, zupełnie szczerze, że nie do końca wierzę, że problem z trzymaniem sztucców wynikał z trzymania Ista w dniu poprzednim.
Miałem to samo, bez trzymania czegokolwiekm wcześniej więc wiem o czym piszę . . . . . . :mrgreen:

Proponowany zestaw testowy - ist, metz 44AF, tamron 70-300. brakowało gripa, oj brakowało.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Proponowany zestaw testowy - ist, metz 44AF, tamron 70-300
Zrozumiałbym, gdybyś podał Sigmę 100-300/4. Ona to waży. Ale Tamron 70-300 ? Tylko około 0,5 kg

argawen napisał/a:
Grendel napisał/a:
Proponowany zestaw testowy - ist, metz 44AF, tamron 70-300
Zrozumiałbym, gdybyś podał Sigmę 100-300/4. Ona to waży. Ale Tamron 70-300 ? Tylko około 0,5 kg

aparat plus baterie jakieś 0,6 lampa+baterie jakieś 0,5... przemnóż x ilość godzin z aparatem w ręce i stres ;) a do ciężkich szkieł to się monopoda zapodaje ;) A na poważnie, to po prostu mam wrażenie że akurat przy *ist brakuje mi podparcia palca - ewidentny problem braku gripa - pewnie gdyby dało się spokojnie zacisnąć całą dłoń na aparacie, byłoby wygodniej.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raz piszesz to:
Grendel napisał/a:
Grip jak grip... Jeśli body jest źle wyważone i wyprofilowane, a szkło swoje waży, wtedy po godzinie ręka chce odpaść
Czyli, że grip nic nie daje. Potem to:
Grendel napisał/a:
A na poważnie, to po prostu mam wrażenie że akurat przy *ist brakuje mi podparcia palca - ewidentny problem braku gripa
To już nie rozumiem.

Mnie się wydaje, że jednym z zadań gripa jest poprawienie wyważenia korpusu z lampą, długim szkłem.

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
dtox napisał/a:

A tak ostatnio wrzuciłem to sobie na wagę ,...2,229 kg (kadyszka z gripem i ta sigma) +ewentualnie jeszcze druga bateria( 76 g ) dla lepszego balansu :mrgreen:

argawen napisał/a:
Mnie się wydaje, że jednym z zadań gripa jest poprawienie wyważenia korpusu z lampą, długim szkłem.

dokładnie tak ,bez gripa to właśnie kaplica w manewrach(chwycie głównie).

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jesli ktos ma problem z ciezarem aparatu plus szklo, to wystarczy troche cwiczen na miesnie ramion i na zginacze-prostowniki nadgarstka. Jak ktos juz macha 20kg sztangielkami to korpus z gripem + jasny zoom staja sie niczym piorko :-D

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Pakujesz :?: :-P

Skocz do: