P@blo  Dołączył: 04 Kwi 2008
Lampa Topca 325 CS i K10D
Witam,

Posiadam wygrzebaną z szafy lampę tyrystorową Topca 325 CS. Mierzyłem miernikiem napięcie na stopce i wynosi 5V. Podczas zwierania styków napięcie to spada do 0V. Tak więc bez obaw podłączyłem tą lampę do K10D. Zwłaszcza, że lampa posiada swój prosty komputerek z pomiarem światła odbitego i zdjęcia wychodzą dobrze doświetlone. Mam tylko jeden problem. Lampa zazwyczaj błyska tylko jeden raz a potem trzeba ją wyłączyć i włączyć ponownie. Czytałem tu na forum, że jest to tzw. "zawieszanie się" lampy. Niby pomaga wtedy zastosowanie kondensatora. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiej wartości powinien być ten kondensator, gdzie wlutowany i ewentualnie czy nie potrzeba też jakiegoś rezystora.

Pozdrawiam i czekam na fachowe odpowiedzi :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
P@blo, - poszukaj dokladnie - cos mi po glowie lata ze byl chyba taki temat

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Fafniak napisał/a:
cos mi po glowie lata ze byl chyba taki temat
i to nawet całkiem niedawno

[ Dodano: 2008-04-20, 13:58 ]
o tu jest coś o tym:
http://manufactura.home.p...er=asc&start=10

Wiem, że był ten temat. Szukałem na forum. Ale tam jest rozwiązanie z dodatkowym scalakiem. Ja tego układu nie potrzebuję, gdyż lampa ma bezpieczne napięcie. Potrzebuję tylko informacji jakiej wartości musi być kondensator do napięcia 5V i jak go wstawić, szeregowo, czy równolegle do styków lampy. Ewentualnie czy potrzebny jest jakiś rezystor.

P@blo, właśnie w przedostatnim poście z linku powyżej jest coś o kondensatorze i rezystorze. Proponuje zagadnąć pawell, bo on to właśnie zrobił
pawell napisał/a:
zastosowałem MOC 3023 (ma mniejszy prąd wyzwalający- 5mA)
Kondensator tantalowy 10uF, rezystor 400 ohm (chyba, nie pamiętam).
W ukłądzie bez kondensatora, czasem się "zawieszała" - gdy lampa pracowała na automacie i napięcie na "starej" stopce nie spadało do zera (mały błysk) triak się nie zamykał po błysku

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
A proszę zajrzeć pod ten <link>
albo przeczytać taki temat <na naszym forum>
Ciekawa dyskusja na ten temat w starszym wątku <tutaj>
Przystosowałem kiedyś w ten sposób lampę Exakta 220A i okazało się, że muszę zwiększyć wartość rezystora przy kondensatorze z 22k do 47k ponieważ następowało "zawieszanie" się lampy. A tak wogóle to przed przeróbką pracowała bez problemów, tylko to napięcie na stopce... (ok. 192V)

Dzięki za pomoc. Popróbuję w przyszłym tygodniu przerobić swoją lampę zgodnie ze wskazówkami. Mam nadzieję, że się uda.

P@blo, jak się uda, to zamieść swoje rozwiązania w dziale "Złota rączka", tak dla potomności

Już udało mi się rozwiązać problem z lampą. Wystarczyło wlutować kondensator 22 uF i rezystor 22 kOhm. Wszystko zgodnie z poniższym schematem elektrycznym:

Trochę było ciężko to zmieścić w stopce lampy ale jakoś się udało:

Teraz lampa błyska za każdym razem. Bardzo fajnie doświetla zdjęcia. Ma trzy tryby:
1. Pomiar światła odbitego przy zdjęciach wide.
2. Pomiar światła przy zdjęciach tele.
3. Tryb manual, gdzie błyska na max.

Pozdrawiam :-)

Skocz do: