H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Jaka głowica do statywu?
Stałem się posiadaczem statywu Cullman Magic II. Poradzcie, jaką kupić do niego solidną głowice?
głowiczki będę używał ze statywem i monopodem, do 3-4 kg, spokojnie wystarczy z zapasem.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Przyłączam się do pytania :)

I mam pytanie czy do użytku polowego(celowanie w ptaki i różnego typu zwierzynę) lepsza będzie głowica kulowa czy 3d??
a może pistoletowa??

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
panowie proponuję przeczytać wątek jaki statyw i głowica albo inne o statywach, tak się składa że głowica jest nieodłączną częścią statywu ;-)

Cytat
tak się składa że głowica jest nieodłączną częścią statywu

mojego akurat, nie - dlatego pytam.
Dostałem używany, będę go miał za tydzień - chciałem sobie do niego zawczasu dokupić głowiczke, nie bardzo wiem jak jest z mocowaniem i czy średnica gwinta jest standardowa - dlatego pytam o konkretny model.
Do tej pory miałem jakiegoś Velbona ze zintegrowaną głowicą więc o temacie samych głowic nie mam zielonego pojęcia.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
predoo napisał/a:
głowica jest nieodłączną częścią statywu

tylko taniego, w statywach z górnej półki osobno kupuje się statyw i osobno głowice do niego

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Jeżeli chcesz odpowiedzi na pytanie „jaką głowicę kupić” powiedz nam, w jakich sytuacjach zamierzasz używać statywu. Od tego zależy dobór głowicy. Czy potrzebujesz precyzyjnych ustawień bo wykonujesz fotografię reklamową, czy raczej będziesz robił panoramy. A może coś uniwersalnego na różne okazje?

Jeżeli sam sobie odpowiesz w jakich sytuacjach będziesz używał statywu to i sam sobie odpowiesz jakiej głowicy (jakiego typu głowicy) potrzebujesz. Kwestia udźwigu to już wybór konkretnego modelu w ramach zdefiniowanego typu.

Jeżeli nie masz sprecyzowanych oczekiwań to polecam kulową, jako najbardziej uniwersalną.
Głowica 3D jest najbardziej precyzyjna ale i najmniej wygodna. Nie nadaje się do szybkich ustawień za to jeśli będziesz chciał focić martwą naturę (np. talerz z owocami) lub żywą naturę (np. upozowaną modelkę) to 3D będzie bardzo dobrym wyborem.
Głowica pistoletowa – fajny patent. Rozważałem zakup jako alternatywa do głowicy kulowej. Jednak gdy wypróbowałem to w sklepie, szybko zrezygnowałem.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
siwyyy77 napisał/a:

tylko taniego, w statywach z górnej półki osobno kupuje się statyw i osobno głowice do niego
tyle to wiem jak i każdy, więc proszę o niecytowanie słów wyjętych z kontekstu, chodziło mi o wątki na forum w których omawiane są statywy a w związku z tym również i głowice,

H.M. napisał/a:
nie bardzo wiem jak jest z mocowaniem i czy średnica gwinta jest standardowa - dlatego pytam o konkretny model.
gdzieś wyczytałem że mocowanie to 1/4" , bardzo mało jest w sieci informacji na temat tego statywu, tutaj link z kilkoma opiniami

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
1/4" to typowy gwint w aparacie pod śrubę. Głowica i statyw mają większe - 3/8".

Cytat
gdzieś wyczytałem że mocowanie to 1/4" , bardzo mało jest w sieci informacji na temat tego statywu, tutaj link z kilkoma opiniami

Tak, doszukałem się - 1/4
znalazłem głowicę która była sprzedawana z tym statywem:
http://www.cullmann-foto....sories/2709.htm
więcej danych o niej nie znalazłem... w Polsce jest do kupienia, tylko w jednym sklepie internetowym, za 149 PLN.
Jestem prawie zdecydowany - no chyba, że polecicie coś w podobnej cenie lepszego (choć nie bardzo wiem co może być lepsze - tzn. czego mi może być więcej potrzeba ;)) ew. równie dobre, a znacznie tańsze...

statyw głównie na długie wędrówki z ciężkim plecakiem - tu waga gra dużą role. czasem jakieś plenerki, często jako monopod. raczej kulowa.

dzięki za rade :-B :-B

[ Dodano: 2008-04-21, 20:01 ]
Cytat
1/4" to typowy gwint w aparacie pod śrubę. Głowica i statyw mają większe - 3/8"

ten ma 1/4 - ale to nie problem, znalazłem redukcje na 3/8.

Skocz do: