tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
Balans bieli przy pracy z lampa
Witam,
wczoraj na slubie Kadyszka zrobila mi niemalego psikusa jesli moge to tak nazwac, bo w trakcie focenia z lampa nie moglem przestawic w ogole balansu bieli, i teraz w sumei cholera nie pameitam jak to bylo na poprzednim slubie,ale kojarze ze cos tam korygowalem, zeby zdjecia mialy ok barwy, a wczoraj za zadna cholere nie moglem sobie poradzic z tym WB... powiem szczerze, ze mocno mnie to wk......... bo polowa zdjec dla mnie ma tragiczne barwy,a co najlepsze w pewnym momencie kadyszka przestala wyzwalac mi lampe blyskowa, choc normalnia dzialala sama lampa,ale przeczyszczenie stykow wszystko naprawilo.
I teraz chcialem sie Was spytac, czy focac z lampa blyskowa zdjecia bede zawsze mialy taka sama barwe... niezaleznie od WB, bo tak m sie wlasnie zrobilo wczoraj..
I co jeszce bardziej dziwne w pewnych momentach aparat potrafil jak najbardziej oddac naturalne kolory.
Zastanawiam sie czy silne nasilenie koloru zoltego moglo tak bardzo zmylic aparat, no i do tego jeszcze swiatlo jarzyniowe..masakra.....

Pozdro

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tidus art napisał/a:
czy focac z lampa blyskowa zdjecia bede zawsze mialy taka sama barwe... niezaleznie od WB

Zależy od udziału światła zastanego. Jeśli udział zastanego jest mały to nie powinno być problemu z balansem bieli, jeśli udział zastanego jest duży i do tego są tam jakieś dziwne źródła światła to mogą być problemy.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tidus art, zobacz w Custom opcję WB when using flash.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ogólnie jednak, w większości sytuacji polecałbym filtrować światło lampy i ustawiać WB do zastanego...

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
no wlasnie mi sie niby przestawial WB,jak sprawdzalem w info o plikach,ale cholera zdjecia wciazbyly zolte, mozliwe ze wina bylo wielka przewwaga barwy zoltej przez swiatlo, oswietlenie sztuczne jak i dekoracje, i aparat mohl nie dac rady,bo wieczorem , przy samych zarowkach bylo juz duzo bardziej przewidywalnie,aczkolwiek w kosciele tez mi troche zolto wyszlo.... cos dziwnie mi sie teraz porobilo....

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ok, zacznijmy od początku...
Jeśli masz WB ustawione pod lampę (zwykle 5500K), to wszystko oświetlone światłem zastanym np. żarówkowym (np. 3200K) będzie żółte. AWB też nie schodzi poniżej 4000K. Od Ciebie zależy ile zastanego światła chcesz mieć na zdjęciu, ale im więcej zastanego, tym bardziej żółto. Jeśli chcesz, by światło błyskowe i żarowe było zbalansowane, to musisz obniżyć temperaturę barwową flasha (filtr CTO, Stofen w kolorze pomarańczowym, itp), tak by była zbliżona do światła żarowego i na takie światło ustawić preset WB.
Jasne?

Skocz do: