erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
Pierścienie makro czy soczewki - proszę o pomoc.
Witam.

Szukałem ale nie udało mi się znaleźć. Mam pytanie odnośnie makro. Dsponuję kilkoma obiektywami - to co w opisie powiększyło się o sigmę 70 - 210 AF UC która ładnie rysuje ale nie ma makro. Zastanawiam się które zdjęcia wyjdą lepiej - stosując tanie soczewki makro [zestaw 4 za powiedzmy 50zł] czy przy zastosowaniu pierścieni [manualne za zł 70]. Co polecacie? Jakby ewentualnie miał się do tego konwerter Raynoxa? Makro nie jest moją "dziedziną" chciałbym się pobawić niemniej jednak wolałbym pozbawić się rozczarowań spowodowanych aberracjami czy zniekształceniami.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przeczytaj artykuł Marka Wyszomirskiego na temat makro http://www.fotografia-prz.../porady.php?p=1

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Akurat ten artykuł jest dość stary (sprzed 10 lat) i niektóre zagadnienia trochę się zdezaktualizowały. Np. nie ma w nim nic o makrokonwerterach nakręcanych na obiektyw (takich jak Raynox DCR-250).

Zaś wracając do tematu - do tego obiektywu musiałbyś dołożyć strasznie dużą ilość pierścieni aby uzyskać dużą skalę odwzorowania. Regulacja skali też by była kłopotliwa (trzeba co chwila zdejmować/dokładać pierścienie - zmiana ogniskowej z pierścieniami silniej wpływa na odległość przedmiotową niż na skalę. Dlatego do tego obiektywu jednak lepiej soczewki. Niestety takie tanie zestawy za kilkadziesiąt zł są często tragiczne jakościowo - lepiej poszukać soczewek achromatycznych, a jeszcze lepsze wyniki da dobry makrokonwerter - np. wspominany Raynox DCR-250 (ale cena raczej ok. 100zł lub więcej). Duże skale (rzędu 3:1 i więcej) najłatwiej będzie uzyskać podłączajać do tego obiektywu jasny standard ok. 50mm (może być nawet rosyjski Helios) za pomocą odpowiedniego pierścienia.

Skocz do: