Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
Lampa błyskowa a fotografia IR
Czy lampa błyskowa daje pełen zakres światła i czy można sobie doświetlić zdjęcie IR błyskiem lampy ?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mozna.

Mozna tez zalozyc na lampe filtr IR i nawet blysku nie bedzie widac...

O ciekawy pomysł :-) Ale na razię muszę kupić chociaż jeden filtr :-) A pytanie to wynik moich rozważań teoretycznych nad tym zagadnieniem.

ps
jak lampa będzie za słaba to pilotem TV doświetlę :-)

Łobuzio napisał/a:
Ale na razię muszę kupić chociaż jeden filtr

Na lampe mozesz zalozyc dwie - trzy warstwy nienaswietlonej, czarnej "rozbiegowki" ze slajdu... :-)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
alkos, ta i spalic lampe ;)

ee tam spalic :-) wegee tak robil....

Pewnie opatulał od zewnątrz i dlatego nie spalił.

Myślę że gdzieś to już było, ale macie jakiś pomysł czym pomalować "obiektyw" latarki żeby dawała tylko światło IR ?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
alkos napisał/a:
Mozna.

:?: Próbowałem robić zdjęcia IR z lampą i nic nie wychodziło.

Stachu napisał/a:
Próbowałem robić zdjęcia IR z lampą i nic nie wychodziło.

Hmmm... Weege robil w ten sposob zdjecia na 100%... gdzies czytalem... Ale moze on uzywal magnezji...?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Pewnie tak. Ze sztucznego, domowego oświetlenia światło IR dawały mi tylko zwykłe żarówki. Nie wiem jak jest zbudowany palnik flesza, ale chyba nie ma włókna, które się żarzy?

[ Dodano: 2008-07-24, 21:40 ]
Próbowałem też błyskać lampą przez folię z dyskietki. Efekt był taki, że folia się "spaliła".

Znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/ite...itebox_hid.html

i coś takiego

http://www.allegro.pl/ite...zora_100mw.html

może kogoś zainteresuje.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Łobuzio napisał/a:
Znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/ite...zora_100mw.html

może kogoś zainteresuje.

Jak kupi hurtem 100 sztuk, to może nawet jakiś pożytek zrobi :-D

Ale do makro by sie nadało :-)

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
Łobuzio ja wale 540 FGZ i spokojnie wystarcza

alkos napisał/a:

tego nie probowalem, ale jesli tak jest filtr przed matryca musi byc bardzo zblizony do tego na palniku lub na palniku musi byc slabszy, zeby nie odciac za duzo IR - musze sprawdzic

[ Dodano: 2008-08-03, 09:25 ]
Te cienie to nie z mojej lampy ;) tam bylo wiele zrodel swiatla

4d3 napisał/a:
Łobuzio ja wale 540 FGZ i spokojnie wystarcza

Obrazek

Robisz zdjęcia na weselach z założonym filtrem IR :?: :!:
Fajnie wyszło, tylko wiele niebieskiego jak na zdjęcie IR. Masz może originał przed obróbką?

alkos napisał/a:

Widmo światła xenonowego zawiera raptem kilka prążków podczerwieni, więc skuteczność takiego oświetlenia chyba nie będzie zbyt duża?

4d3 napisał/a:
tego nie probowalem, ale jesli tak jest filtr przed matryca musi byc bardzo zblizony do tego na palniku lub na palniku musi byc slabszy, zeby nie odciac za duzo IR - musze sprawdzic

Przed matrycą jest filtr IR-cut - czyli odcinający pasmo podczerwieni, natomiast filtr zakładany na obiektyw (i źródło światła) działa dokładnie odwrotnie - odcina pasmo widzialne, a przepuszcza podczerwień.
Oglądałem modyfikacje matryc polegające na usunięciu filtra IR-cut - wówczas zdjęcia IR można wykonywać przy kilka EV krótszym czasie.

4d3 napisał/a:
[ Dodano: 2008-08-03, 09:25 ]
Te cienie to nie z mojej lampy ;) tam bylo wiele zrodel swiatla

Dobrze, że dodałeś, bo po patrząc na cienie pomyślałem od razu, że to z Twojej lampy. :)

Cytat

Wyrzuciłem z Sony DCS-S600 filtr IRcut (ufff... 5 godzin grzebania.... a i tak sensor krzywo siedzi... ;-) ), po czym na obiektyw + lampe nakleiłem czarne paski velvii :-)

Efekt: działa. Lampy nie widać (no, prawie, troche sie przebija przez film), a błyska w IR:-)

alkos napisał/a:
Wyrzuciłem z Sony DCS-S600 filtr IRcut (ufff... 5 godzin grzebania.... a i tak sensor krzywo siedzi... ;-) ), po czym na obiektyw + lampe nakleiłem czarne paski velvii :-)

Efekt: działa. Lampy nie widać (no, prawie, troche sie przebija przez film), a błyska w IR:-)

A skąd wiesz, że przez film przebija się tylko podczerwień z lampy?
Filtr IR np Hoya R72 trochę kosztuje, a gdyby filtr wykonany z velvii był równie skuteczny, to chyba R72 nie kosztowałby tyle?

Cytat
A skąd wiesz, że przez film przebija się tylko podczerwień z lampy?

No jakis procent widzialnego tez sie przebija, ale raczej pomijalny. Ja nic nie widze przez ta velvie w bialy dzien :-)

armar napisał/a:
Filtr IR np Hoya R72 trochę kosztuje,

Oj, na to sklada sie akurat wiele innych czynnikow...

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
armar napisał/a:

Robisz zdjęcia na weselach z założonym filtrem IR :?: :!:
Fajnie wyszło, tylko wiele niebieskiego jak na zdjęcie IR. Masz może originał przed obróbką?

No czasem tak dla siebie sie bawie :)
Chociaz do albumu plenerowe tez wrzucam w IR.
Oryginal gdzies powinien byc

armar napisał/a:

zawiera raptem kilka prążków podczerwieni, więc skuteczność takiego oświetlenia chyba nie będzie zbyt duża?

Spoko, spoko, wystarcza w zupelnosci :)

armar napisał/a:

Przed matrycą jest filtr IR-cut - czyli odcinający pasmo podczerwieni, natomiast filtr zakładany na obiektyw (i źródło światła) działa dokładnie odwrotnie - odcina pasmo widzialne, a przepuszcza podczerwień.
Oglądałem modyfikacje matryc polegające na usunięciu filtra IR-cut - wówczas zdjęcia IR można wykonywać przy kilka EV krótszym czasie.

Powaznie? oo ;)
Mam dwa aparaty przerobione do IR :D
przy okazji zapraszam
klik 1, klik 2

armar napisał/a:

Dobrze, że dodałeś, bo po patrząc na cienie pomyślałem od razu, że to z Twojej lampy. :)
uff, dobrze, ze od razu sie zorientowalem :)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ciekawe... Z tego, co znam sposób działania i charakterystykę błysku lamp na stopkę, to teoretycznie coś takiego ma szansę działać tylko w przypadku strzelania pełną mocą?

Skocz do: